Определение по дело №229/2018 на Окръжен съд - Кюстендил

Номер на акта: 673
Дата: 19 октомври 2018 г.
Съдия: Калин Кирилов Баталски
Дело: 20181500600229
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 април 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Кюстендил, 19.10.2018 г.

 

            Кюстендилският окръжен съд, наказателно отделение, в закрито заседание на деветнадесети октомври през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЙОЛАНДА ЦЕКОВА

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:  НАДЯ ГЕОРГИЕВА                                                                              

                                                                                            КАЛИН БАТАЛСКИ

 

като разгледа докладваното от съдия Баталски ВНОХД № 229/2018 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл. 306, ал.1, т.4, пр.2 НПК и е образувано въз основа на молба от адвокат Асен Икономов, повереник на частния обвинител и граждански ищец Р. Г.С., с която се прави искане за присъждане на разноските, направени от Р. С. пред въззивната инстанция. Твърди се, че във въззивното решение съдът е пропуснал да се произнесе по този въпрос, поради което са налице предпоставките на посочената процесуална разпоредба за допълнително произнасяне.

С решението на въззивния съд, чието допълване се иска с настоящата молба, атакуваната от подсъдимия А.К. чрез процесуалния му представител адвокат Л. В. присъда е била потвърдена изцяло.

Кюстендилският окръжен съд, като взе предвид наведените в молбата доводи и постановените от двете инстанции съдебни актове, приема следното:

С атакуваната пред настоящата инстанция присъда на КРС подсъдимият А.В.К. е признат за виновен в извършено престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което във вр. с чл. 54 от НК е осъден на четири месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено по реда на чл. 66, ал.1 НК за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

С нея съдът е осъдил подсъдимия А.К. да заплати на гражданския ищец сумата 800,00 лева, представляваща обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 13.07.2016 год. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата 600,00 лева, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение пред първата инстанция.

Присъдата е обжалвана от подсъдимия чрез неговия защитник.

С решението си въззивната инстанция е приела за неоснователна жалбата на А.К., подадена чрез защитника му адвокат Л. В., поради което на основание чл. 338 от НПК присъдата е потвърдена.

Въззивната инстанция е пропуснала да се произнесе по направените пред нея разноски от гражданския ищец и частен обвинител. Поради изложеното, настоящата инстанция намира, че следва направеното с допълнителната молба искане за присъждане на направените разноски от частния обвинител и граждански ищец да бъде уважена. Разноските пред въззивната инстанция се присъждат съобразно изхода по делото - в чия полза е постановения съдебен акт, дали в полза на жалбоподателя или на другата страна. В конкретния случай въззивният съд е приел, че жалбата на подсъдимия, подадена чрез неговия защитник, е неоснователна, поради което следва направените от частния обвинител и граждански ищец разноски да бъдат възложени на подсъдимия.

 

Водим от изложеното и на основание чл. 306, ал.1, т.4,пр.2 НПК, Кюстендилският окръжен съд

 

                                 О П Р Е Д Е Л И:

 

Осъжда А.В.К. ***, с ЕГН:********** да заплати на Р. Г. С. от гр. Кюстендил, с ЕГН:********** сумата от 500,00 /петстотин/ лева, представляваща направени по делото разноски за адвокатски хонорар пред въззивната инстанция.

Определението е окончателно.

 

               ПРЕДСЕДАТЕЛ:            ЧЛЕНОВЕ: