Определение по дело №14683/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 29083
Дата: 10 декември 2019 г. (в сила от 26 май 2020 г.)
Съдия: Здравка Ангелова Иванова
Дело: 20191100514683
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 8 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е     №….

 

 

             СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ІV Д с - в в закрито заседание на десети   декември през две хиляди и деветнадесета година в състав :

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : Здравка Иванова

                                                                 ЧЛЕНОВЕ : Цветомира Кордоловска             

                                                                   Мл. съдия : Биляна Коева

разгледа докладваното от съдия Иванова ч. гр. д. № 14683 по описа за 2019 година и за да се произнесе взе предвид следното :

           

Производството е по реда на чл. 577, ал. 1 ГПК, във вр. с чл. 274 и сл. ГПК.

С определение от 15.10.2019 г. съдия по вписванията при Софийски районен съд е постановил отказ да бъде вписано представеното му със заявление вх. № 67013/15.10.2019 г. от В.В. съдебно решение от 29.02.2012 г., по дело № 50 Fam10/12к-6 на Окръжен съд Фаворитен, Република Австрия, за прекратяване на брака му с Р.В., сключен на 30.07.1973 г. и уреждане на имуществените отношения, като в негов дял е поставен придобит по време на брака недвижим имот апартамент № 3, с идентификатор 68134.1001.676.1.3, находящ се в гр. София, р - н „Триадица“, ул. „******.

Срещу определението е подадена частна жалба от молителя В.В., чрез адв. Р. П., с оплакване за неговата неправилност. Излага, че съдията по вписванията няма правомощия да проверява редовността на акта, който изхожда от съд и не може да откаже вписването му, както и че са налице останалите предпоставки за вписването. Моли съда да отмени отказа и да задължи  съдията по вписванията да извърши вписването.

Като взе предвид изложеното в жалбата, настоящият състав намира следното :

Със заявление вх. № 67013/15.10.2019 г., подадено от В.В., чрез адв. Р. П. до Служба по вписванията - София е поискано вписването на съдебно решение от 29.02.2012 г. по брачно дело № 50 Fam10/12к-6 на Окръжен съд Фаворитен, Република Австрия и спогодба за поставяне в негов дял на недвижим имот, представляващ апартамент № 3, с идентификатор 68134.1001.676.1.3, находящ се в гр.София, р - н „Триадица“, ул. „******. Към заявлението са представени преписи от акта – решение, удостоверение по чл. 39 от Регламент 2201/2003 на Съвета, Сертификат – Приложение V, по чл. 54 и чл. 58 от Регламент (ЕО) № 44/2001, кадастрална схема на имота, нотариален акт № 6, том I, дело № 5/2005 г. на Нотариус с рег. № 362 на НК, удостоверение за данъчна оценка изх. № *********/30.01.2019 г., удостоверение изх.№ ДСЦ 19-ДИ05-169/1/10.10.2019 г. от СО, Дирекция „Общински приходи“, че за процесния имот няма непогасени задължения, уведомление за спогодба, издадено от Окръжен съд Фафоритен, Република Австрия и съдържанието на самата спогодба, пълномощно и доказателства за платена държавна такса.

За да постанови обжалвания отказ съдията по вписвания е приел, че представеното бракоразводно съдебно решение няма посоченото в чл. 6, ал. 1, б. „в“ от ПВ съдържание, като описанието е извършено по начин, който създава неяснота относно обема на правата на титуляра.

Съдът намира, че частната жалба е допустима. По съществото на жалбата съдът намира следното : 

Съгласно т. 6 от ТР № 7 от 25.04. 2013 г. по тълк. дело №7/2012 г., на ОСГТК на ВКС, проверката, която съдията по вписванията извършва по чл. 32 а, ал. 1 от Правилника за вписванията относно това, дали представеният за вписване акт отговаря на изискванията на закона, се ограничава до това, дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в Правилника за вписванията съдържание. Не се проверяват материалноправните предпоставки на акта, освен ако това е изрично предвидено в закон. В никакъв аспект не може да се проверява редовността на акт, който изхожда от съда или чието вписване е наредено от съда. В мотивната част на т. 6 изрично е разяснено, че може да бъде отказано вписване ако не е внесена дължимата за това такса, ако липсва скица - копие от кадастралната карта съгласно чл. 6 ал. 3 ПВ, ако не са представени доказателства за изпълнението на изискванията на чл. 264 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Настоящият състав намира, че представеното решение на австрийския съд за прекратяване на брака между съпрузите Р.В. и В.В. е акт, подлежащ на вписване (чл. 4, б. „з“ от ПВ), тъй като обективира съгласие за уреждане на имуществените отношения между тях при развода им, по повод на недвижим имот, находящ се на територията на Република България, гр. София.

Разпоредбата на чл. 264, ал. 1 ДПОК предвижда при прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог, да се допуска след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, съответно ипотекарния длъжник или залогодателя, че няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Относно наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота, същото се удостоверява в данъчната оценка. Съгласно ал. 3 образците на писмените декларации по ал. 1 и 2 се утвърждават от министъра на финансите и министъра на правосъдието. Предвидена е и имуществена отговорност за нотариус или съдия по вписванията, който състави, съответно разпореди да се впише акт без представена декларация или при неспазване разпоредбата на чл. 264, ал. 4 ДОПК, като същият дължи солидарно заплащане на задълженията, дължими от прехвърлителя или от учредителя.

Горепосочените разпоредби на чл. 264, ал. 1 и чл. 265 ДОПК обосновават извод, че съдията по вписванията е длъжен да провери дали прехвърлителя има непогасени, подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски, което обстоятелство се удостоверява с писмена декларация (арг. от чл. 264, ал. 1 и 3 ДОПК). Извън обстоятелството, че в представеното решение съпругата прехвърля „принадлежащия ѝ еднолично“ процесен апартамент, за който същевременно има данни, че е придобит по време на брака, безспорно е, че с постигнатото между съпрузите споразумение съпругата прехвърля изцяло притежаваното от нея право върху недвижимият имот. В този случай приложение намира изискването на чл. 264, ал. 1 ДОПК и към подлежащия за вписване акт следва да бъде приложена декларация за липса на подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Жалбоподателят не твърди, а и не се установява към заявлението да е представена такава декларация от Р.В. (налице е удостоверение за липса на задължения единствено по отношение на имота), което е достатъчно основание да бъде отказано вписване. Тъй като в производството по чл. 577, ал. 1 ГПК се извършва аналогична проверка на тази осъществявана от съдията по вписванията, съдът е длъжен независимо от основанията, послужили за постановяване на обжалвания отказ, да осъществи самостоятелна преценка за наличието на всички предпоставки за впиване на заявения акт.

Предвид изложеното, настоящият състав намира, че обжалваното определение от 15.10.2019 г. за отказ на Съдия по вписванията при СРС, следва да бъде потвърдено.

          Водим от изложеното, съдът                          

 

О     П     Р     Е     Д     Е     Л     И  :

                       

ПОТВЪРЖДАВА определение от 15.10.2019 г. на съдия по вписванията при Софийски районен съд, с което е постановил отказ да бъде вписано представеното със заявление вх. № 67013/15.10.2019 г. от В.В. съдебно решение от 29.02.2012 г. по дело № 50 Fam10/12к-6 на Окръжен съд Фаворитен, Република Австрия за прекратяване на брака му с Р.В., сключен на 30.07.1973 г. и уреждане на имуществените отношения, като в негов дял е поставен придобит по време на брака недвижим имот апартамент № 3, с идентификатор 68134.1001.676.1.3, находящ се в гр. София, р-н „Триадица“, ул. „******.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен касационен съд, в едноседмичен срок от връчването му на страната.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.                             

 

 

 

 

                                                                                                                  2.