Споразумение по дело №302/2017 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 69
Дата: 27 март 2017 г. (в сила от 27 март 2017 г.)
Съдия: Димитър Борисов Бишуров
Дело: 20175220200302
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 28 февруари 2017 г.

Съдържание на акта

                                   П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2017                                                             ГРАД  ПАЗАРДЖИК

РАЙОНЕН СЪД                              ХІV-ти   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ       

НА 27-ми март                                                                    ГОДИНА 2017      

                                                                                                         

В публично съдебно заседание в състав:

                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТЪР БИШУРОВ

                                

Секретар: И.Ч.

Прокурор: В. Н.

Сложи за разглеждане  докладваното от съдия БИШУРОВ

НОХД    № 302                                                    по описа за 2017  година

На именното повикване в 13.00  часа се явиха:

 

          Подсъдимият М.Д.К. – редовно призован, се явява лично и със защитника си адв.П. К. - Д., надлежно упълномощена.

          За РП-Пазарджик се явява прокурор Н..

         

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че не е налице процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

          Сне се самоличността на подсъдимия М.К.:

          М.Д.К. -  роден на ***г***, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН: **********.

          ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт.

На подсъдимия се разясниха правата по чл.55, чл.115 ал.4 и чл.274 от НПК.

Не се направиха отводи на съда, секретаря и прокурора.

На подсъдимия се разясниха правата по чл.371 от НПК и същият беше уведомен, че събраните в ДП доказателства и евентуално направените от него самопризнания могат да бъдат използвани при постановяване на присъдата.

ПОДС. К.: Желая делото да се разгледа по реда на съкратено съдебно следствие с признаване на вината ми и фактите. Ще призная фактите по обвинителния акт.

 

          Страните / по отделно/ : Нямаме искания по доказателствата.

 

          Съдът

                                       О П Р Е Д Е Л И

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

         

ДОКЛАДВА СЕ ДЕЛОТО

          ПРОЧЕТЕ СЕ ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ ОТ ПРОКУРОРА.

 

Пристъпи се към разпит на подсъдимия М.К.:

ПОДС. К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Признавам за вярно написаното в обвинителния акт. Отказвам се да се събират доказателства за тези факти. Нямам какво друго да добавя. Желая да сключа споразумение с прокурора.

 

На страните се даде възможност да обсъдят вариант на споразумение.

 

АДВ. К.: Заявявам, че с представителя на РП сме постигнали споразумение. Подготвили сме същото в писмен вид, който представям.

 

ДОКЛАДВА СЕ изготвеният между адв.К. и прокурор Н. проект на споразумение в писмен вид, по силата на което подсъдимият М.К. е декларирал, че е съгласен наказателното производство по делото да бъде прекратено и да не се провежда съдебно производство по общия ред, като се отказва от разглеждане на делото по всички възможни инстанции. Подсъдимият К. е декларирал, че се признава за виновен по повдигнатите му с ОА обвинения, като за извършеното престъпление по чл.343б ал.2, във вр. с ал.1 от НК се е съгласил да бъде осъден на 2 години лишаване от свобода и на глоба в размер на 600 лв., като на основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода д се отложи за изп.срок от три години, а възпитателната работа да се възложи на Наблюдателната комисия при Община Септември. По силата на проектираното споразумение подсъдимият К. се  съгласил за престъплението по чл.343в ал.2 от НК да бъде осъден на една година и 4 месеца ЛС и на глоба в размер на 500 лв. като на основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода д се отложи за изп.срок от три години, а възпитателната работа да се възложи на Наблюдателната комисия при Община Септември. Пак по силата на проектираното споразумение и на основание чл.23 ал.1 от НК подсъдимият К. се е съгласил да му бъде определено едно общо най-тежко наказание от 2 години ЛС и едно общо наказание глоба в размер на 600 лв., като изпълнението на наказанието ЛС се отлага за изп.срок от три години и възпитателната работа се възлага на Наблюдателната комисия при Община Септември.

 

ПРОКУРОРЪТ:  Уважаеми господин съдия, считам, че с оглед вида и размера на наказанието, които се предлагат, предложението не противоречи на закона и морала, поради което моля да го одобрите.

 

АДВ. К.: Уважаеми господин съдия, моля да одобрите споразумението. Моят подзащитен е съгласен с така определения размер на наказанието и е съгласен да не се разглежда делото по общия ред. Считам, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което моля да го одобрите.

 

Пристъпи се към изслушване на подсъдимия М.К.:

ПОДС. К.: Разбирам последиците на споразумението, че има силата на присъда, че влиза в сила от днес и не подлежи на обжалване. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Доброволно съм подписал споразумението.

 

Съдът като съобрази съдържанието на постигнатото споразумение и на основание чл. 382 ал.6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, по силата на което:

Подсъдимият М.Д.К. -  роден на ***г***, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН: ********** СЕ ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 25.05.2016 г. в с.Семчиново, обл.Пазарджик,  е управлявал МПС - лек автомобил марка „Ландровер Дискавъри“с рег. № *** с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на лхиляда, а именно 1.94 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с присъда-споразумение № 252/11.09.2014 год. по НОХД №1121/2014 год. на РС Пазарджик, влязла в сила от 11.09.2014 г. за деяние по чл.343б ал.1 от НК, поради което и на осн. чл. 343б ал.2, във вр. с ал.1 от НК, във вр. с чл.54 и чл.57 ал.2 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ от ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 600 лв., платима в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Пазарджик.

 

Подсъдимият М.Д.К. със снета самоличност и ЕГН СЕ ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 25.05.2016г в с.Семчиново, обл.Пазарджик,  е управлявал МПС - лек автомобил марка „Ландровер Дискавъри“ с рег.№ ***, без да притежава СУМПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление с НП № 15-0333-000480/20.10.2015 г. на началника на РУ на МВР - Стамболийски, влязло в сила на 11.12.2015г., поради което и на основание чл.343в ал.2 от НК, във вр. с чл.54 и чл.57 ал.2 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ от ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 500 лв., платима в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Пазарджик.

 

На основание чл.23 ал.1 и чл.57 ал.2 от НК се ОПРЕДЕЛЯ И НАЛАГА едно общо най-тежко наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  и ГЛОБА в размер на 600 лв., платима в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Пазарджик.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа с условно осъдения се възлага на Наблюдателната комисия при Община Септември.

 

                  

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

ПРОКУРОР:                                    ЗАЩИТНИК:

        /В. Н./                              /адв.П. К./

 

 

                                                          ПОДСЪДИМ:

                                                                   /М.К./

 

 

Съдът, като съобрази съдържанието на окончателното споразумение, намери, че същото е процесуално допустимо предвид вида на престъпленията, за които е повдигнато обвинение и поради обстоятелството, че от същите няма настъпили съставомерни материални щети, подлежащи на възстановяване, поради което не съществува и законова пречка за приключване на делото със споразумение.

Определеното по вид и размер наказание е съобразено със степента на обществена опасност на конкретно извършеното деяние и на дееца, като с него ще бъдат постигнати целите по чл. 36 от НК.

По тези съображения и на основание чл.384 ал.1 във връзка с чл.382 ал.7 и във връзка с чл.24 ал.3 от НПК съдът

О П Р Е Д Е Л И

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение в посочения по-горе смисъл като непротиворечащо на закона и морала.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 302/2017г. по описа на Районен съд – Пазарджик.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

При този изход на делото и на основание чл.309 ал.4 от НПК съдът

          О П Р Е Д Е Л И

          ОТМЕНЯ мярката за неотклонение по отношение на подсъдимия  М.Д.К.  – Подписка.

          Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-мо дневен срок от днес пред Пазарджишкия ОС.

След влизане в сила на определението за отмяна на мярката за неотклонение препис от същото да се изпрати на Началника на РУ на МВР – Септември, с оглед преустановяване на контрол за изпълнението на тази мярка.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

         

          Съдът съобрази обстоятелството, че престъпленията, за които днес бе одобрено споразумение се намират в условията на реална съвкупност с престъплението, за което подсъдимият М.К. е осъден по НОХД № 1108/2016г. по описа на РС – Пазарджик, поради което са налице основанията за откриване на производство по реда на чл.306 ал.1 т.1 от НПК.

          По тези съображения съдът

О П Р Е Д Е Л И

ОТКРИВА производство по реда на чл.306 ал.1 т.1 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ: Действително са налице предпоставките за определяне на едно общо наказание между наказанието, което е определено по НОХД № 1108/2016г. и по настоящото дело, тъй като деянията са извършени в реална съвкупност преди да е имало постановена и влязла в сила присъда за което и да е от тях. По тези съображения във връзка с чл.25 ал.1, във вр. с чл.23 ал.1 от НК считам, че следва да се определи едно общо най-тежко наказание измежду двете а именно 2 години ЛС и глоба в размер на 600 лв., платима по сметка на РС – Пазарджик. На основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на наложеното наказание ЛС следва да се отложи за изп.срок от три години. В горния смисъл моля за вашето произнасяне

 

АДВ. К.: Моля, да определите едно общо най-тежко наказание при параметрите казани от прокурора, поради което моля за вашия съд.акт.

 

          ПРАВО НА ЛИЧНА ЗАЩИТА:  Съгласен съм с казаното от адвоката.

 

ПРАВО НА ПОСЛЕДНА ДУМА: Нямам какво да кажа като последна дума.

 

Съдът, като съобрази становищата на страните, намери, че подсъдимият М.К. е осъждан по НОХД № 1108/2016г. по описа на РС – Пазарджик с присъда влязла в сила на 06.06.2016г. за престъпление по чл.235 ал.2, във вр. с ал.1 от НК, извършено на 25.05.2016г., като му е наложено наказание пробация с пробационни мерки по чл.42а ал.2 т.1 и т.2 от НК, всяка за срок от по 2 години. В същото време престъпленията, за които днес по настоящото дело бе постигнато споразумение с влязла в сила присъда и производството бе прекратено, са извършени на 25.05.2016г. Няма никакво съмнение, че престъплението по настоящото дело и това по НОХД № 1108/2016г. са извършени в условията на реална съвкупност по смисъла на чл.25 ал.1, във вр. с чл.23 ал.1 от НК, тъй като всяко едно от тях е извършено преди да има влязла в сила присъда, за което и да е. При това положение са налице основания за определяне на едно общо най-тежко наказание на подсъдимия К. измежду наказанието, определено по настоящото дело и това по горецитираното НОХ дело.

По тези съображения и на основание чл.306 ал.1 т.1 от НК, във вр. с чл.25 ал.1 и чл.23 ал.1 от НК съдът

О П Р Е Д Е Л И

Определя и налага на подсъдимия М.Д.К. с посочена самоличност и ЕГН едно общо най-тежко наказание измежду наложените по НОХД № 302/2017г. и НОХД № 1108/2016г. по описа на РС – Пазарджик, а именно ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 600 лв., платима в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Пазарджик.

На основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа с условно осъдения се възлага на Наблюдателната комисия при Община Септември.

Определението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Пазарджик.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

          Протоколът написан в с.з., което приключи в 13.30 ч.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                          СЕКРЕТАР: