Споразумение по дело №545/2016 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 25
Дата: 2 март 2016 г. (в сила от 2 март 2016 г.)
Съдия: Веселин Димитров Хаджиев
Дело: 20165300200545
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 февруари 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

№ 25

гр.Пловдив, 02.03.2016г.

 

 

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение в публично съдебно заседание на втори март две хиляди и шестнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН ХАДЖИЕВ

 

при участието на секретаря Е.К.  

и прокурора  МИРОСЛАВ ХРИСТЕВ

 

сложи за разглеждане  НОХД № 545 по описа на съда за 2016 година, докладвано от председателя

 

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

Производството е по реда на чл.381 и сл. от НПК.

 

Обвиняемият Д.Г.А. - нередовно призован, не е намерен на адреса, явява се лично и с адв.В.Ш..

Обвиняемият А.: Не възразявам срещу нередовното ми призоваване.

Обвиняемият М.И.Н., редовно призован, с адв. Г.С.Г..

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да дадете ход на делото.

АДВ. Ш.: Да се даде ход на делото.

АДВ.Г.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИТЕ:

Д.Г.А., роден на ***г***, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, безработен, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН **********.

 

М.И.Н., роден на ***г***, жиивущ в същия град***, българин, български гражданин, неженен (живущ на съпружески начала и с 1 дете от съжителството с М.Б.Н.), безработен, осъждан, ЕГН **********.

 

СЪДЪТ разясни на страните правата им по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Доказателствени искания нямам. Моля да одобрите така внесеното споразумение като непротиворечащо на закона и на морала.

 

АДВ. Ш.: Нямам възражения, г-н съдия, нямам искания за отводи. Уважаеми г-н съдия, моля да одобрите така постигнатото споразумение с Окръжна прокуратура – Пловдив, в случай, че намерите, че то не противоречи на закона и на морала.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Да се одобри предложеното споразумение във вида, в който е представено.

 

АДВ.Г.: Уважаеми г-н председател, нямам искания за отвод към състава на съда, прокурора и съдебния секретар. Нямам доказателствени искания. Моля да одобрите постигнатото споразумение.

ОБВИНЯЕМИЯТ Н.: Моля да ми се върне вещественото доказателство – флаш-памет, синя на цвят, която в споразумението е посочено да се отнеме в полза на държавата. На същата има записана единствено музика и няма нищо общо с престъплението.

 

ПРОКУРОРЪТ: Г-н съдия, предлагам промяна в споразумението досежно приложението на чл.53 ал.1 б.”а” от НК, касаещо отнемане в полза на държавата на посочената флашка, като се постанови флашката – синя на цвят да се върне на обвиняемия Н..

АДВ.Ш.: Съгласен съм с предложената от прокурора промяна в споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Съгласен съм с предложената от прокурора промяна в споразумението.

АДВ.Г.: Съгласен съм с предложената от прокурора промяна в споразумението.

.ОБВИНЯЕМИЯТ Н.: Също съм съгласен с предложената от прокурора промяна в споразумението.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитането му от прокурора.

 

         ОБВИНЯЕМИЯТ Д.Г.А.: Разясниха ми се правата, които имам по процесуалния закон. Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Доброволно подписах споразумението, чиито последици разбирам и съм напълно съгласен с тях, включително с предложените от прокурора промени в същото.

 

         ОБВИНЯЕМИЯТ М.И.Н.: Разясниха ми се правата, които имам по процесуалния закон. Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Доброволно подписах споразумението, чиито последици разбирам и съм напълно съгласен с тях, включително с предложените от прокурора в същото.

 

Съдът прие, че сключеното между обвинението и защитата на двамата обвиняеми и обвиняемите споразумение не противоречи на процесуалния и на материалния закон, както и на морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което ще се одобри в представения вид и с корекцията, направена по отношение на вещественото доказателство – флаш-памет, синя на цвят.

Ето защо и на основание чл.382, ал.7 от НПК, съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Окръжна прокуратура гр.Пловдив, представлявана от прокурор МИРОСЛАВ ХРИСТЕВ, от една страна, и от друга – обвиняемия Д.Г.А., представляван от адв.В.Ш. *** и обвиняемия М.И.Н., представляван от адв.Г.Г. ***, по досъдебно производство № 163/2015г. по описа на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР гр.Пловдив за решаване на НОХД № 545/2016г. по описа на Пловдивски окръжен съд, както следва:

         1. Обвиняемият Д.Г.А., роден на ***г***, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, безработен, осъждан, ЕГН ********** е извършил виновно престъпление по чл.277а ал.3 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че на 28.10.2015г. в землището на с.Скутаре, обл.Пловдивска в местността „Мощите” в археологическа недвижима културна ценност в съучастие като съизвършител с М.И.Н. ЕГН **********, чрез използването на технически средства – 2 бр. лопати, оръдия – 2 бр. уреди за търсене на метали /металдетектор „Garrett”, model ACE 150” със сериен номер ***, ведно с търсеща сонда и металдетектор „Golden mask” model 4 Pro” със сериен номер **, ведно с търсеща сонда/ и моторно превозно средство – л.а. „Рено Сценик” с рег. № РВ ** РХ, собственост на М.Б.Н. от гр.Пловдив, без съответно разрешение е търсил археологически обекти.

         За така извършеното от обвиняемия Д.Г.А. престъпление по чл.277а ал.3 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от НК му се НАЛАГА при условията на чл.55 ал.1 т.1 и ал.3 НК наказание 11 месеца лишаване от свобода.

         На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на така наложеното на подсъдимия Д.Г.А. наказание в размер на 11 месеца лишаване от свобода се ОТЛАГА с изпитателен срок от три години, считано от влизане в сила на определението за одобряване на споразумението от съда.

         На основание чл.67 ал.3 НК се НАЛАГА на обвиняемия Д.Г.А. пробационна мярка по смисъла на чл.42а ал.2 т.1 от НК – „задължителна регистрация по настоящ адрес”*** с периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител -  2 пъти седмично за срок от 1 година през изпитателния срок.

         На основание чл.59 ал.1 от НК се ПРИСПАДА времето, през което Д.Г.А. е бил задържан по ЗМВР, по НПК и с мярка за неотклонение „задържане под стража”, считано от 28.10.2015г. до 05.11.2015г.

 

         2. Обвиняемият М.И.Н., роден на ***г***, живущ ***, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, работещ, осъждан, ЕГН ********** е извършил виновно:

         престъпление по чл.277а ал.3 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 НК  за това, че на 28.10.2015г. в землището на с.Скутаре, обл.Пловдивска в местността „Мощите” в археологическа недвижима културна ценност  в съучастие като съизвършител с Д.Г.А. ЕГН **********, чрез използването на технически средства – 2 бр. лопати, оръдия – 2 бр. уреди за търсене на метали /металдетектор „Garrett”, model “ACE 150” със сериен номер ***, ведно с търсеща сонда и металдетектор „Golden mask” model 4 Pro” със сериен номер **, ведно с търсеща сонда/ и моторно превозно средство – л.а. „Рено Сценик” с рег. № РВ ** РХ, собственост на М.Б.Н. от гр.Пловдив, без съответно разрешение е търсил археологически обекти.

За така извършеното от обвиняемия М.И.Н.  престъпление по чл.277а ал.3 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 НК  му се НАЛАГА при условията на чл.55 ал.1 т.1 и ал.3 от НК наказание 11 месеца лишаване от свобода.

На основание чл.60 ал.1 вр. чл.61 т.2 ЗИНЗС обвиняемият М.И.Н. да изтърпи наложеното наказание 11 месеца „лишаване от свобода” в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „строг” режим.

и престъпление по чл.277а ал.7 от НК  за това, че на 28.10.2015г. в гр.Пловдив противозаконно е държал предмети – 4 бр. търсещи сонди за металдетектор, захранващо устройство и слушалки – 2 бр. жични и 1 бр. безжични, за които е знаел, че са предназначени и са послужили за търсене на археологически обекти.

За така извършеното от обвиняемия М.И.Н. престъпление по чл.277а ал.7 от НК му се НАЛАГА при условията на чл.54 от НК наказание 11 месеца лишаване от свобода.

 На основание чл.60 ал.1 вр. чл.61 т.2 ЗИНЗС обвиняемият М.И.Н. да изтърпи наложеното наказание 11 месеца „лишаване от свобода” в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „строг” режим.

На основание чл.23 ал.1 от НК се ОПРЕДЕЛЯ на обвиняемия М.И.Н. едно общо най-тежко наказание в размер на 11 месеца лишаване от свобода.

На основание чл.60 ал.1 вр. чл.61 т.2 ЗИНЗС обвиняемият М.И.Н. да изтърпи наложеното общо най-тежко наказание в размер на 11 месеца „лишаване от свобода” в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „строг” режим.

         На основание чл.59 ал.1 от НК се ПРИСПАДА от наказанието лишаване от свобода времето, през което М.И.Н. е бил задържан по ЗМВР, по НПК и с мярка за неотклонение „задържане под стража”, считано от 28.10.2015г. до влизане в сила на определението за одобрено споразумение, като един ден задържане се зачита за един ден „лишаване от свобода”.

         Вещественото доказателство – мобилен телефон „Айфон” с IMEI № *** – да се върне на обвиняемия Д.Г.А..

Вещественото доказателство - флаш памет (синя на цвят), да се върне на обвиняемия М.И.Н..

         На основание чл.53 ал.1 б.”а” от НК се ОТНЕМАТ в полза на Държавата веществените доказателства, принадлежащи на виновните и послужили за извършване на умишленото престъпление, находящи се при домакина на отдел „КП” при ОДМВР гр.Пловдив, както следва:

         - 2 бр. лопати;

         - металдетектор „Garrett modelACE 150” със сериен номер **, ведно с търсеща сонда;

         - металдетектор „Golden maskmodel „4 Pro” със сериен номер **, ведно с търсеща сонда;

         - 4 бр. търсещи сонди за металдетектор, захранващо устройство и слушалки – 2 бр. жични и 1 бр. безжична.

 

         На основание чл.53 ал.2 б.”б” от НК се ОТНЕМАТ в полза на Държавата придобитите чрез престъплението – веществени доказателства, предадени на Директора на Регионален археологически музей гр.Пловдив, както следва:

-                     монетовиден знак за вътрешна размяна с размери 13/18 мм, 2.91 гр.;

-                     сферичен елемент с размери 14/16 мм, 17.67 гр.;

-                     фрагмент от метален предмет с размери 13/24 мм, 2.49 гр.;

-                     1 бр. монета с размери 18/18 мм, 1.65 гр.;

-                     1 бр. монета с размери 20/20 мм, 3.62 гр.;

-                     1 бр. монета с размери 14/14 мм, 0.22 гр.;

-                     1 бр.фрагмент – 1/3 част от оловен предмет, с размери 18/19 мм;

-                     1 бр. фрагмент от стъкло и бронзова апликация с размери 9/21 мм;

 

На основание чл.189 ал.3 от НПК осъжда обвиняемия Д.Г.А. да заплати направените по делото разноски за изготвени експертизи в размер на 45.50 лв. по сметка на ОД на МВР – Пловдив.

На основание чл.189 ал.3 от НПК осъжда обвиняемия  М.И.Н. да заплати направените по делото разноски за изготвени експертизи в размер на 45.50 лв. по сметка на ОД на МВР – Пловдив.

 

 

С П О Р А З У М Е Л И   С Е:

 

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА             ОБВИНЯЕМ:

гр.ПЛОВДИВ                                                              /Д. А./

 

ПРОКУРОР:                                             ЗАЩИТНИК:

                   /М. Христев/                                            /адв.Вл.Ш./

                  

                                                                  ОБВИНЯЕМ:

                                                                                        /М.Н./

 

                                                                  ЗАЩИТНИК:

                                                                                        /адв.Г.Г./

 

                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:                       

 

Предвид на това, че  съдът одобри сключеното по реда на глава 29 от НПК споразумение, наказателното производство по делото ще се прекрати, а взетата по отношение на всеки от обвиняемите мярка за неотклонение ще бъде отменена, както и ще бъде отменена взетата спрямо обвиняемия А. мярка за процесуална принуда - „Забрана за напускане пределите на Република България”.

Ето защо и на основание чл.382 вр. чл. 24 ал. 3 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 545/2016 г. по описа на Окръжен съд - Пловдив.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Д.Г.А. мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Д.Г.А. мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България”.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия М.И.Н. мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА”.

 

            Определението не подлежи на обжалване и протест.

 

            Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Съдебното заседание приключи в 11:20 часа.

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                        СЕКРЕТАР: