Определение по дело №6183/2020 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 260218
Дата: 21 януари 2021 г. (в сила от 5 февруари 2021 г.)
Съдия: Милен Иванов Бойчев
Дело: 20204520106183
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

   О П Р Е Д Е Л Е Н И Е     

гр.Русе, 21.01.2021 г.

 

Районен съд - Русе, XIV граждански състав, в закрито заседание на двадесет и първи януари през две хиляди двадесет и първа година в състав:

                                                                    

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Милен Бойчев

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 6183 по описа за 2020г., за да се произнесе, съобрази:

          Производството е по реда на чл.130 ГПК.

          Постъпила е искова молба от А.А.К. против Н.А.К., Д.И.Д. и И.Н.Б. с правно основание чл. 124, ал.1 ГПК. В исковата молба се твърди, че ищецът е изключителен собственик на недвижим имот – апартамент в гр. Русе и моли да бъде признат за такъв по отношение на тримата ответници. Правния си интерес от предявяване на установителния иск за собственост обосновава с наличието на влязло в сила съдебно решение по гр.д.№341/2020г. на РС – Русе, с което между същите страни е била допусната съдебна делба на процесния недвижим имот. В това производство ищецът не бил „надлежно призоваван“, не участвал лично, а му бил назначен особен представител. По тази причина А.К. не могъл да представи доказателства, че е „изключителен собственик“ на делбения имот и същият е допуснат до делба между четиримата съделители при равни права (по ¼ ид.част).

Съдът съобразявайки изложеното в исковата молба, както и след извършена справка по гр.д.№341/2020г. по описа на РС – Русе, намира исковата молба на А.К. за недопустима по следните съображения:

С влязло в сила съдебно решение от 09.10.2020г. по гр.д.№341/2020г. по описа на РС – Русе е допусната съдебна делба между Н.А.К., А.А.К., Д.И.Д. и И.Н.Б. на недвижим имот - самостоятелен обект в сграда с идентификатор 63427.4.353.14.18, представляващ жилище с административен адрес гр. Русе, ул. „Цанко Церковски“ №4, бл.1, вх.9, ет.6, ап.27. Понастоящем делото за делба се намира във фазата по извършване на делбата.

          В чл. 342 -344 ГПК, процесуалният закон определя какви въпроси могат да бъдат включени в първата фаза на делбата, както и по кои въпроси съдът задължително следва да се произнесе. Наличието на съсобственост е основен правен проблем, който е поставен за разглеждане именно в тази фаза на делбата. В делбеното производството, страните могат да възразят против включването на някои от имотите в делбената маса, против наличието на съсобственост или по размера на квотите. Решението по чл. 344, ал. 1 ГПК формира сила на присъдено нещо по въпросите за наличието на съсобственост върху определен имот, лицата, притежаващи дял в съсобствеността и размера на правата им. Забраната на чл. 299, ал. 1 ГПК за пререшаване на спор, разрешен с влязло в сила решение, по същество означава преклудиране на всеки факт и основаните на него права, осъществен преди постановяване на решението, независимо дали тези права са били релевирани от ответника в съдебното производство или не (Решение № 112 от 7.11.2014 г. на ВКС по гр. д. № 1394/2014 г., II г. о). Поради това следва да се приеме, че влязлото в сила решение в първата фаза на делбеното производство възпрепятства правото на ищеца в настоящото производство да претендира, че е „изключителен собственик“ на делбения имот и да иска пререшаване на въпроса относно собствеността му, съответно и отричането на наличието на съсобственост между страните. По тези съображения положителният установителен иск за собственост предмет на настоящото производство се явява недопустим, доколкото се основа на факти, които са били осъществени и известни на ищеца още в делбеното производство. Въпросът относно „надлежното“ призоваване на  А.К. в делбеното производство, евентуално дали са допуснати някакви нарушения на съдопроизводствените правила в първата фаза на делбеното производство не променя горните изводи за допустимостта на настоящото производство, след като решението по делбеното производство не е отменено по надлежния ред.   

          Мотивиран така и на основание чл. 130 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА като недопустима исковата молба на А.А.К. ЕГН********** с вх. №276035/31.12.2020г. и ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№6183/2020г. по описа на РС-Русе.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд  - Русе в едноседмичен срок от връчването му на ищцата.

                                                                            

Районен съдия: