Определение по дело №341/2022 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 12
Дата: 12 януари 2023 г.
Съдия: Красимира Керанова Иванова
Дело: 20227100700341
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 29 юни 2022 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

        № ……/ 12.01.2023 г., град Добрич

                                                                                  

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ДОБРИЧ в закрито заседание на дванадесети януари, две хиляди  двадесет и трета година, І–ви състав:

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА И.

 

разгледа докладваното от председателя адм. дело № 341 по описа за 2022 г. на Административен съд - Добрич и за да се произнесе, взе предвид следното:

    Производството е по чл. 248 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК.

Образувано е по молба вх. № 4440/ 14.12.2022 г. на П.К.Г., А.Д.Н., А.Т.Г., Р.Й.С., и Н.Я.С., чрез пълномощника си Я.Н.К., ЕГН **********,***, всички чрез адв. Г.Д., с която е отправено искане за изменение на Определение № 515/ 02.12.2022 г. по адм. дело № 341/ 22 г., в частта за разноските, с настояването, че такива не се дължат.

С уточнителна молба вх. № 125/ 11.01.23 г. адв. Д., във връзка с Разпореждане на съда, е уточнила, че относно жалбоподателя Я.Н.К. наистина в началото е подала жалбата от негово име, но впоследствие, предвид подадени молби и представени пълномощни, е счела, че е ясно, че жалбоподател е синът му – Н.Я.С., затова подава молбата и частната жалба от негово име, но в заключение заявява, че поради това, че няма как да бъде заменен жалбоподателят, да се счита, че молбата за изменение на разноските и частната жалба са подадени от Я.Н.К. като жалбоподател.

Молбата за изменение на Определението в частта на разноските е изпратена на ответника и на заинтересованите лица, в чиято полза са присъдени разноски.

С вх. № 4564/ 23.12.22 г. заинтересованите лица З.Г.Г. и Б.И.К. – Г., чрез адв. К., оспорват молбата и молят искането да бъде оставено без уважение.

От ответника в указания срок не е постъпил отговор.

Административен съд - Добрич, Първи състав, намира молбата за процесуално допустима, като подадена от легитимирани страни, участвали в първоинстанционното производство, в изискуемия срок от постановяване на съдебния акт (видно от датата върху плика, приложен по делото, с който са изпратени молбата за изменение и частната жалба).

Преценена по същество, молбата е неоснователна:

          С Определение № 515/ 02.12.2022 г. по адм. дело № 341/ 22 г. съдът е оставил без разглеждане жалба вх. № 2478/ 29.06.22 г., подадена от П.К.Г., А.Д.Н., А.Т.Г., Р.Й.С., Я.Н.К., срещу Разрешение за строеж № 110/ 23.05.2022 г. на Главния архитект на Община град Добрич; прекратил е производството по АД № 341 по описа за 2022 г. на Административен съд – Добрич и е осъдил жалбоподателите П.К.Г., ЕГН **********,***; А.Д.Н., ЕГН **********,***; А.Т.Г., ЕГН **********,***; Р.Й.С., ЕГН **********,***; Я.Н.К., ЕГН **********,***, да заплатят общо солидарно на З.Г.Г., ЕГН ********** и Б.И.К. - Г., ЕГН **********,***, съдебно – деловодни разноски в размер на 900 лв. (деветстотин лева).

В Определението са изложени доводи, че осъждането е, доколкото се касае за заинтересовани лица, за които оспореният акт е благоприятен. В допълнение, доколкото в Определението съдът не е отчел изменението на чл. 143 с бр. 15 от 2021 г. на Държавен вестник, а се е позовал само на чл. 78 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК, то следва да се отбележи, че законодателят изрично е разписал с текста на чл. 143, ал. 4 от АПК, че когато съдът отхвърли оспорването или прекрати производството, право на разноски имат и заинтересованите страни, за които актът е благоприятен, като в случаите на прекратяване се включват вече всички възможни хипотези за това, а не само при оттегляне на жалбата.

Същевременно, съгласно чл. 80 от ГПК и чл. 81 от ГПК, приложими на основание чл. 144 от АПК, във всеки акт, с който приключва делото в съответната инстанция, съдът се произнася и по искането за разноски, а страната, която е поискала присъждане на разноски, представя на съда списък на разноските най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция, като в противен случай тя няма право да иска изменение на решението в частта му за разноските.

Предвид анализа на нормативно уредения въпрос за присъждане на разноски и представените доказателства съдът се е произнесъл по разноските и е присъдил такива на заинтересованите лица, по чието заявление е издадено оспореното Разрешение за строеж. По делото не е правено възражение за прекомерност на разноските, за да е налице предпоставка за обсъждане тяхното изменение, а и освен това договореното и изплатено възнаграждение за адвокат на конкретните заинтересовани лица е минималното предвиденото по Наредба № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения преди изменението с бр. 88 от 2022 г. на ДВ.

В този смисъл искането е неоснователно. За пълнота следва да се отбележи, че липсва оттегляне на жалбата от името на Я.Н.К., а и дори да беше налице такова, то отново се дължат разноски.

Водим от горното и на основание чл. 248, ал. 3 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК, Административен съд - Добрич, Първи състав

ОПРЕДЕЛИ:

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молба вх. № 4440/ 14.12.2022 г. на П.К.Г., А.Д.Н., А.Т.Г., Р.Й.С. и Я.Н.К., всички чрез адв. Г.Д., с която е отправено искане за изменение на Определение № 515/ 02.12.2022 г. по адм. дело № 341/ 22 г., в частта за разноските, с настояването, че такива не се дължат.

Определението подлежи на обжалване в 7 – дневен срок от получаване на съобщението чрез Административен съд – Добрич пред Върховния административен съд.

 

 

                                                                   СЪДИЯ: