Определение по дело №439/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 580
Дата: 10 май 2019 г.
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20182100900439
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 20 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 580

 

                                   10.05.2019г.                          гр.Бургас

 

БУРГАСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                           ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

на десети май                                               две хиляди и деветнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иво Добрев        

 

като разгледа докладваното от съдия Добрев

дело по несъстоятелност №  439 по описа за 2018г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на “Синеморец парадайз” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.София, бул.“Сливница“ №188, вх.Б, ет.2 с правно основание чл. 625 и сл. ТЗ за откриване производство по несъстоятелност на длъжника “Синеморец сънрайз” ООД, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Бургас, ул.“Екзарх Йосиф“ №24,          ет.1.

С определение от 10.10.2018г. е допуснато присъединяване на “Дедикейтид пропърти груп” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. Фритьоф Нансен № 37А, ет. 5, представлявано от управителя Улрих Бале Размусен, като кредитор в производството.

 След последното, проведено на 08.05.2019г. заседание, съдът е приключил събирането на доказателства и обявил делото за решаване.

Предвид особения характер на производството по несъстоятелност и с оглед на факта, че за воденето на същото следва да бъдат предвидени налични средства, съдът следва да прецени следващите се процесуални правила за разглеждане на делото. И по-конкретно съдът намира, че производството по делото следва да продължи съгласно разпоредбата на чл.629 б ТЗ-откриване на производство по несъстоятелност при липса на имущество, покриващо началните разноски за съдебното производство, тъй като от приетата съдебно-икономическа експертиза се вижда, че ответното дружество не разполага с достатъчно налични парични средства и други бързоликвидни краткотрайни активи.

При определянето на началните разноски за производството по несъстоятелност на основание чл. 629 б от ТЗ съдът съобразява следното:

Стойността на началните разноски за производството по несъстоятелността следва да бъде определена от съда, като се има предвид необходимото възнаграждение на синдика за една година и очакваните разноски във връзка с издирване, управление и попълване масата на несъстоятелността. При това положение съдът определя начални разноски за производството по несъстоятелността в размер на 10 000 лева. Дружеството-първоначален молител и присъединеният кредитор по делото, следва да бъдат поканени в двуседмичен срок от съобщението да предплатят сумата по сметка на Бургаския окръжен съд. Паричните средства ще бъдат преведени в особена банкова сметка ***.

В случай, че молбата за откриване на производство по несъстоятелност бъде отхвърлена, преведената сума ще бъде незабавно върната на вносителя.

По изложените съображения и на основание чл. 629 б от Търговския закон, Бургаският окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до „Синеморец парадайз” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.София, бул.“Сливница“ №188, вх.Б, ет.2, в което да му се укаже, че в двуседмичен срок от получаването, следва да предплати сумата от 10 000 /десет хиляди/ лева, необходима за покриване на началните разноски при евентуално откриване на производство по несъстоятелност по отношение на длъжника и ангажира съответните доказателства за това, като същевременно му бъдат указани последиците по чл.632 ал.1 ТЗ.

ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до „Дедикейтид пропърти груп” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Фритьоф Нансен“ № 37А, ет. 5, със седалище и адрес на управление гр.София, бул.“Сливница“ №188, вх.Б, ет.2, в което да му се укаже, че в двуседмичен срок от получаването, следва да предплати сумата от 10 000 /десет хиляди/ лева, необходима за покриване на началните разноски при евентуално откриване на производство по несъстоятелност по отношение на длъжника и ангажира съответните доказателства за това, като същевременно му бъдат указани последиците по чл.632 ал.1 ТЗ.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Съдия: