Определение по дело №497/2019 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 1117
Дата: 25 март 2019 г.
Съдия: Ваня Желязкова Тенева
Дело: 20195530100497
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 януари 2019 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Старозагорски районен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на 25.03.2019 г. в състав:     

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАНЯ Т.

 

като разгледа гр.д. № 497 по описа за 2019 година на Районен съд- Стара Загора, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявен е иск от Г.Т.В., действащ чрез своята майка и законен представител – С.Т.Т. срещу бащата Т.Г.В. за изменение на издръжка.

Исковата молба е редовна и допустима. Представените с нея писмени доказателства са относими и необходими и следва да бъдат приети. Направени са доказателствени искания, които съдът намира, че следва да уважи.

Да се изиска и приложи гр.д. № 2295/2007 г. по описа на РС Бургас.

В срока по чл. 131 от ГПК не е депозиран писмен отговор.

 

                                     

Водим от гореизложеното  и на осн. чл. 312 от ГПК съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ПРИЕМА представените с исковата молба писмени доказателства.  

ДОПУСКА на страната на ищеца един свидетел при режим на довеждане.

ДА СЕ ИЗИСКА и ПРИЛОЖИ гр.д. № 2295/2007 г. по описа на РС Бургас.

ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до ДСП гр. Стара Загора за изготвяне на становище.

         ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до НАП гр. Стара Загора за представяне на справка за доходите на ответника за 12 месеца назад, считано от 24.01.2019г.

         ЗАДЪЛЖАВА на основание чл. 190 от ГПК ответникът да представи декларация за семейно и имуществено състояние и удостоверение за получаваните от него доходи за година назад, считано от 24.01.2019 г. в срок до о.с.з., като го предупреждава за последиците по чл. 161 от ГПК.

ВНАСЯ делото за разглеждане в открито съдебно заседание, което НАСРОЧВА на 08.04.2019 г. в 15.00 часа, за която дата да се призоват страните, както и ДСП, на които да се връчи препис от настоящото определение и доклада.

ДА СЕ ПРИЗОВЕ и детето Г.Т.В. за съдебното заседание, като се осигури социален работник за изслушването.

         ДОКЛАД по делото:

 

         Ищецът твърди следното:

 

С Решение № 1859/12.11.2007 г. по гр. дело № 2295/ 2007 г. по описа на Районен съд Бургас, е прекратен гражданския брак на С.Т. и Т.В.. Съгласно решнието, упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете на страните Г. е предоставено на майката С.Т., а на бащата е определен режим на лични отношения. Бащата Т.В. е осъден да заплаща на детето чрез неговата майка и законен представител, ежемесечна издръжка в размер на 50.00 лв., считано от 18.10.2007 г. до настъпване на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

Към настоящия момент били налице обстоятелства, които водят до необходимост от съществено увеличаване на дължимата издръжка за малолетното дете Г.В., обуславящи правния интерес от предявяване на иска по чл.150 от СК. Те били следните:

От датата на първоначалното определяне на издръжката - 18.10.2007 г. до сега е изминал значителен период от време - повече от 9 календарни години, през който период съществено са се увеличили потребностите на детето да получава средства за издръжка.

Съгласно ПМС № 320 от 20 декември 2018 г. за определяне нов размер на минималната работна заплата за страната, считано от 01.01.2019 г. МРЗ е определена на 560.00 лв. Определената за детето издръжка от 50.00 лв. е по-ниска от установения в чл.143, ал.1 от СК законов минимум от 140 лв.

Детето Г.В. е почти на 14 години и е ученик в VII клас в СУ „Васил Левски" гр. Стара Загора.

Значително са нараснали личните, образователни и социални потребности на детето, като ищецът разчитал изцяло на доходите на майката, а получаваното от нея средномесечно брутно трудово възнаграждение било около 1000 лева. Освен това майката има и друго дете, за което се грижи.

 

Искането е да се измени размера на определената издръжка, както следва:

Да се осъди Т.Г.В., ЕГН **********, с адрес: ***  да заплаща на детето Г.Т.В., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.Т.Т., и двамата с адрес: ***, ежемесечна издръжка в размер на 200.00 лв. (двеста и лева), считано от датата на подаване на исковата молба в съда до настъпване на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка една забавена вноска до окончателното плащане.

Претендирани са направените по делото разноски.

В срока по чл. 131 от ГПК не е постъпил отговор от ответника.

         По отношение на доказателствената тежест.

         При присъждане на издръжка на ненавършили пълнолетие деца родителите винаги дължат издръжка независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Размерът на издръжката се определя от нуждите на лицата, които имат право на издръжка (и които са винаги конкретни) и от възможностите на лицата, които дължат издръжка (които пък се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация).

         При иск за изменение на издръжка в тежест на ищеца е да установи какви са възможностите на ответната страна да изплаща издръжка, потребностите на детето/децата, както и че е налице трайна промяна в потребностите на детето или във възможностите на бащата.

         В тежест на ответника е да установи, че заплаща издръжка или да противопостави възражения за други алиментни задължения.         

 

ДАВА възможност на страните, след като се запознаят с изготвения по делото доклад да вземат становище, предприемат съответните процесуални действия и направят допълнителни искания за доказателства преди съдебното заседание.

 

УКАЗВА на ищеца, че не сочи доказателства по отношение на твърденията за посещение на извънкласни дейности на детето.

 

НАПЪТВА страните към спогодба, като им разяснява, че в този случай чрез взаимни отстъпки страните могат да постигнат по-бърз, икономичен и ефективен резултат, удовлетворяващ и ищеца и ответника.

 

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: