Решение по дело №6739/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 261413
Дата: 26 ноември 2020 г. (в сила от 23 януари 2021 г.)
Съдия: Николай Колев Стоянов
Дело: 20195330106739
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 25 април 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

№ 261413                          26.11.2020 година              град Пловдив

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, XVIII състав, в публично заседание на двадесет и шести октомври две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

 

 

при участието на секретаря Радка Цекова,

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 6739 по описа на съда за 2019 г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са евентуално обективно и субективно съединени искове с правна квалификация по чл. чл.26, ал.2, предложение четвърто от ЗЗД - липса на основание и чл. 87, ал. 3 ЗЗД.

Ищецът А.Н.Ч., ЕГН ********** ***, съдебен адрес:***, офис *** е предявил против Н.Г.К., ЕГН ********** ***, И.Ц.И., ЕГН ********** *** и Н.Ц.Ц., ЕГН ********** ***, с които се иска да се обяви за нищожен договор поради липса на основание на договор за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане , обективиран в нотариален акт № ***, том **, дело ***/ ****година на **** при Пловдивски районен съд, по силата на който ищецът е прехвърлил на майка си правото на собственост върху дворно място, находящо се в *********, цялото застроено и незастроено с площ по нотариален акт от 158 кв.м,, а по скица с площ от 172 кв.м, съставляващо УПИ IV- 1553 от квартал **** по действащия застроително- регулационен план на града, одобрен със Заповед № ***/1989 година на ****, ведно с построената в дворното място масивна с призем едноетажна жилищна сграда -къща със застроена площ по 54 кв.м, ведно с всички подобрения в имота, при граници за дворното място: улица, УПИ I- 1552, улица „ ***“ и УПИ ІІІ - 1555. В условията на евентуалност се иска да се развали посочения по-горе договор до размера на 4/6 идеални части.

В исковата молба ищецът твърди, че е сключил с майка си М.К.З, ЕГН ********** договор за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане , материализиран в нотариален акт № ***, том **, дело ***/ ****година на **** при Пловдивски районен съд, който недвижим имот се намира в гр.***, ЕКАТТЕ ***, Община ***, обл.***, ул. “ **********“ № * , и съставлява : дворно място - цялото застроено и незастроено с площ по нотариален акт от 158 кв.м.( а по скица с площ от 172 кв.м, съставляващо УПИ IV- 1553 от квартал 128 по действащия застроително- регулационен план на града, одобрен със Заповед № ***/ 1989 година на ****, ведно с построената в дворното място масивна с призем едноетажна жилищна сграда -къща със застроена площ по 54 кв.м, ведно с всички подобрения в имота, при граници за дворното място : улица ,УПИ I- 1552, улица „ ***“ и УПИ III- 1555. Към момента на извършване на сделката, приобретателката е била разведена.

Приобретателката по горецитирания договор  починала на *******година в гр.***. Същата, видно от удостоверение изх.№ ГС-720-332/27.09.2017 година, издадено от община *** е оставила за наследници – ищеца и ответниците. Първият ответник бил нейн син, а вторият и третия ответник са нейни внуци.

Още приживе приобретателката не била полагала грижи и издръжка за кредитора по договора, тъй като самата тя е била в недобро здравословно състояние с удостоверена 71,2 % намалена работоспособност, а именно със захарен диабет - втори етап, изхемична болест и очно заболяване, което било видно от експертно решение № 340 от 26/07.02.2003 год. на МБАЛ-***. Страдала и от белодробна болест (вж. мед.направление от 10.03.2011 год. на д.р П.).; от двустранно увреждане на слуха( вж. протокол на мед.комисия от 17.06.2003 год.). Претърпяла била операция на катаракта на дясното и лявото око - епикриза от м.12.2010 год. на МБАЛ „****“ -***. Длъжникът по договора не разполагал и с нужните финансови средства, за да престира издръжка на сина си , тъй като е получавала пенсия за инвалидност поради общо заболяване в размер на 68,90 лв. и социална пенсия в размер на 14,58 лв., видно от разпореждане № ********** от 2004 година. Същата била изключително трудно подвижна. Същата не изпълнявала поетото задължение нито сама, нито чрез трето лице.

След смъртта на приобретателката по процесния договор, същата била заместена в поетите по договора задължения от правоприемниците си – ответниците по делото.

Недвижимият имот бил наследен от правоприемниците при следните законови права - за ищеца- 2/ 6 идеални части , за А.Н.Ч. - 2/6 ид.ч., за И.Ц.И.-1/6 ид.ч. и за Н.Ц.Ц. -1/6 ид.ч.

От *******година до настоящия момент ответниците не изпълнявали задълженията за издръжка и гледане по нотариален акт № ***, том **, дело ****/****година на **** при Пловдивски районен съд. Същите били напълно дезинтересирани от физическото съществуването, и като цяло от нуждите и оцеляването на ищеца.

Поради това ищецът иска да бъде обявен процесния договор за нищожен поради липса на основание изразяващо се в обективна възможност поради здравословни проблеми проибритателката да реализира поетите с алеаторния договор издръжка и гледане по отношение на ищеца като при условията на евентуалност се искане същият да бъде развален.

В срока по чл. 131 от ГПК са депозирани писмени отговори от ответниците- И.Ц.И. и  Н.Г.К..

Ответникът И.Ц.И. признава исковете.

Ответникът Н.Г.К. , чрез особения си представител – адвокат М. оспорва предявените искове. Прави възражение за изтекла погасителна давност досежно иска по чл. 87, ал. 3 ЗЗД. 

  

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, след като прецени събраните по делото  доказателства по реда на чл. 235, ал. 2 вр. чл. 12 ГПК, намира следното:

От приложения нотариален акт /намиращ се на л. 5/ № ***, том **, рег. № ****/****г., на **** при ПдРС, се установява, че на посочената дата 21,06,1993 г. А.Н.Ч., е  прехвърлил на майка си М.К.З следния недвижим имот, намиращ в гр.***, ул. “ **********“ № * , и съставляващ: дворно място - цялото застроено и незастроено с площ по нотариален акт от 158 кв.м., съставляващо УПИ IV- 1553 от квартал 128 с приложена регулация по плана на гр. ***, ведно с построената в дворното място масивна едноетажна жилищна сграда, обособена в самостоятелно жилище в същия парцел, както и останалите подобрения срещу задължение, поето от купувача – М.З.  да гледа и издържа ищеца до края на живота му, като ищецът си е запазил правото на ползване.

Видно от удостоверение за наследници изх. № ГС-720-332/27,09,2017 г. /л. 6/ М.К.З е починала на *******г., като е оставила за свои наследници – Н.Г.К., А.Н.Ч., И.Ц.И. и Н.Ц.Ц..

По делото са приети като писмени доказателства документи за здравословното и социалното положение на майката на ищеца М.З..

По делото е разпитана свидетелката Г.Л., от която се установява, че майката на ищеца – М. е страдала от множество заболявания, като диабет, гръдна жаба, кръвно, не е можела да вижда. Здравословното й състояние не й е позволявало да се грижи за ищеца, който е болен от церебрална парализа и е бил на количка.

Съдът кредитира изцяло показания на свидетелите Г.Л.,  като ги намира са последователни, житейски логични и непротиворечащи на останалия доказателствен материал.

  

При така установената по делото фактическа обстановка, съдът от правна страна намира следното:

От събраните по делото писмени доказателства безспорно се установява, че на 21,06,1993 г. ищецът е прехвърлил на своята майка М.З. процесния недвижим имот срещу задължението за гледане и издръжка.  

Договорът за издръжка и гледане е алеаторен такъв и с неговото сключване се прехвърля правото на собственост върху имота, като преобретателят трябва за в бъдеще да изпълнява задължението си по доставяне на грижи и издръжка.

От събраните по делото както писмени, така и гласни доказателства се установява, че приобретателката е страдала от множество заболявания, които не са и позволявали да полага грижи за своя син – ищец. Този факт е бил известен и на двете страни по сделката. Поради това след като при сключването на договора това е било известно на приобретателя, който е придобил  процесния имот без да поема насрещно задължение е налице липса на основание.

 

Ето защо предявения иск с правно основание чл.26, ал. 2, предл. четвърто ЗЗД следва да бъде уважен като основателен.

По отношение на разноските:

С оглед изхода на спора ответниците  следва да бъдат осъдени да заплатя в полза на ПдРС разноски в размер на 50 лева за държавна такса. Освен това ответникът Н.Г.К. следва да бъде осъден да заплати и сумата от 150 лева   в полза на ПдРС представляваща разноски за особен представител.

 

По изложените съображения, съдът

                           

Р    Е    Ш    И :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по предявения от А.Н.Ч., ЕГН ********** ***, против Н.Г.К., ЕГН ********** ***, И.Ц.И., ЕГН ********** *** и Н.Ц.Ц., ЕГН ********** ***, иск с правно основание чл. 26, ал. 2, предл. четвърто от ЗЗД, че договорът за  прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане , обективиран в нотариален акт № ***, том **, дело ***/ ****година на **** при Пловдивски районен съд, с който А.Н.Ч. е прехвърлил на М.К.З, ЕГН **********, срещу задължение за издръжка и гледане, следния недвижим имот: дворно място, находящо се в гр. ***, ул.“ **********“ № *, цялото застроено и незастроено с площ по нотариален акт от 158 кв.м, по скица с площ от 172 кв.м, съставляващо УПИ IV- 1553 от квартал 128 по действащия застроително- регулационен план на града, одобрен със Заповед № ***/1989 година на ****, ведно с построената в дворното място масивна едноетажна жилищна сграда -къща със застроена площ от 54 кв.м, ведно с всички подобрения в имота, при граници за дворното място: улица, УПИ I- 1552, улица „ ***“ и УПИ ІІІ – 1555, е нищожен поради липса на основание. 

ОСЪЖДА Н.Г.К., ЕГН ********** ***, И.Ц.И., ЕГН ********** *** и Н.Ц.Ц., ЕГН ********** ***, да заплатят  по сметка на Пловдивския районен съд сумата от 50 лева представляваща държавна такса по делото.

ОСЪЖДА Н.Г.К., ЕГН ********** *** да заплати  по сметка на Пловдивския районен съд сумата от 150 лева представляваща разноски по делото за особен представител.

           

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                             СЪДИЯ: /п/

 

Вярно с оригинала.

АД