Присъда по дело №329/2018 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 24
Дата: 2 май 2018 г. (в сила от 17 май 2018 г.)
Съдия: Тодор Стойков Тодоров
Дело: 20185510200329
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 март 2018 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

гр. Казанлък, 02.05.2018 год.

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Казанлъшкият районен съд, наказателна колегия, трети наказателен състав, на втори май, две хиляди и осемнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОДОР ТОДОРОВ        

                                               

при участието на секретаря МАРИЙКА ИВАНОВА, в присъствието на прокурора КРЪСТИН КАЦАРОВ, разгледа докладваното от съдия ТОДОР ТОДОРОВ НОХД № 329 по описа за 2018 година на Казанлъшкия РС

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

 

         ПРИЗНАВА подсъдимата М.П.М. – родена на *** ***, общ. Казанлък, българска гражданка, разведена, неосъждана, със средно образование, ЕГН ********** за ВИНОВНА в това, че в периода м. май 2017 год. до м. февруари 2018 г. включително, в с. Горно Черковище, общ. Казанлък, след като е била осъдена с Решение № 491/12.10.2015 г. по гражд. дело № 2064/2015 г. по описа на Районен съд – Казанлък, влязло в законна сила на 30.10.2015 г. да издържа свои низходящи – децата си Кр.Г. М. и Л. Г. М., чрез техния баща и законен представител Г. Л. М.ов, съзнателно не е изпълнила задължението си в размер на две или повече месечни вноски, а именно 10 месечни: по отношение на Кр. Г. М. всяка една в размер 110,00 лв. месечно, общо в размер на 1 100,00 лв., а по отношение на Л. Г. М. всяка една в размер на 100,00 лв.месечно, общо в размер на 1 000, 00 лв., или общата дължима сума възлиза на 2 100,00 лв. /две хиляди и сто лева/, поради което и на осн. чл. 183 ал. 1 и чл. 54 от НК я ОСЪЖДА на пробация със следните  пробационни мерки:

                   1.ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца – два пъти седмично.

                    2.ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.

 

 

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване или протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Стара Загора.

 

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                              

 

Съдържание на мотивите

М     О     Т     И     В     И  към  Н О Х Д   № 329/18 г.

 

        

Производството е по реда на чл.370 и следващите от НПК.

Срещу подсъдимата М.П.М. е повдигнато обвинение по чл.183 ал.1 от НК затова,че   след като е била осъдена да издържа свои низходящи- децата си Кр. Г. М. и Л. Г. М.  в периода от месец май 2017г. до месец февруари 2018 г. в с. Горно Черковище общ. Казанлък съзнателно не е изпълнила това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 20 месечни вноски общ  за  общ размер от 2100 лв..

В съдебното заседание след приключване на съдебното следствие представителя на РП-Казанлък поддържа обвинението и пледира съдът да признае подс. М.М. за виновна като и определи наказание лишаване от свобода изпълнението на което да бъде отложено  на основание чл.66 от НК  .

В съдебното заседание подс. М.П.М. се признава за виновна като признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти- чл.371 т.2 НПК.

В  разпоредителното заседание при обсъждане на въпросите по чл.248 от НПК, подс.М.  заяви,че не е в състояние да се наеме защитник поради което поиска  съдът да и назначи служебен такъв.

Съдът допусна правна- помощ защита на подс., и отложи делото за друга дата с оглед осигуряване на защитник от АК-Стара Загора.

За новата дата съдът не призова пострадалия Георги Мечков тъй като той редовно призован не се яви в разпоредителното заседание,  и не се възползва от възможността предвидена в разпоредбата на чл.247б ал.4 от НПК .

Защитника на подс. М.М. след приключване на съдебното следствие пледира съдът да я признае за виновна като  и определи наказание пробация с първите две пробационни  мерки за срок от шест месеца.

Съдът като взе предвид фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт,доказателствата събрани на досъдебното производство по реда на НПК и направените от подс. М. признания съобразно разпоредбата на чл.371 т.2 от НПК приема за установено следното;

През 2002г.  св. Г. М. и подс. М.М. сключили граждански брак.По време на брака им се родили две деца- Кр. на *** г. и Л. роден на ***г..

С решение по гражданско дело № 2064 от 12.10.2015г. по описа на РС-Казанлък  за 2015г., брака бил прекратен. С решението съдът предоставил родителските права на бащата св. Г. М. а подс. М.М. следвало да заплаща ежемесечна издръжка в размер от 110 лв. на дъщеря си Кр. и по 100 лв. на сина си Л..

Тези си задължения подс.  М.М. не изпълнявала редовно.поради което св. М. подал жалба в РП-Казанлък след което подс. М. изплатила дължимата издръжка и наказателното производство било прекратено.

След това подс. М. отново продължила да не изплаща месечната издръжка на всяко едно от децата си.

Поради това  за периода от месец май 2017г. до месец февруари 2018г.   неизплатените суми за десет месеца били от 1100 лв. за дъщеря и Кр. и 1000 лв. за сина и Л., а общата сума била от 2100 лв. .

Описаната фактическа обстановка която съответства на обстоятелствената част на обвинителния акт се установява от доказателствата събрани на досъдебното производство- показания на  св. Г. М. ,от писмените доказателства- решение  № 491 от 12.10.2015г. по гр. дело № 2064 по описа за 2015-та година на РС –Казанлък ,удостоверения за раждане, извлечение за периода от 01.10.16г. до 03.01.18г. на БДСК ФЦ Казанлък, изпълнителен лист от 30.10.2015г. и Постановление на РП-Казанлък за прекратяване на наказателно производство  от 08.11.2016г. които кореспондират изцяло със направените от подс.  М.  М.  самопризнания.

Имайки предвид установената по несъмнен и безспорен начин фактическа обстановка съдът счита,че подс. М.П.М. от обективна и субективна страна е осъществила състава на чл.183 ал.1 от НК.

 

ПО ПРАВНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ ;

От обективна страна след като подс. М. е била осъдена да издържа свои низходящи с влязло в сила съдебно решение, същата чрез бездействие не е изпълнила това си задължение за период повече от два месеца.

От субективна страна подс. е съзнавала обществена-опасния характер на деянието си , предвиждала е настъпването на обществено-опасните последици от   него и е искала настъпването им.

Касае е се за фирма на вина- пряк умисъл.

По изложените дотук мотиви и въз основа на цитирания по-горе законов текст съдът счита,че подс. М.П.М. следва да бъде призната за виновна и наказана.

Като отегчаващи вината обстоятелства съдът приема- сравнително дългия период през който не е плащала необходимата издръжка.

Що се отнася до смекчаващите вината обстоятелства съдът приема- чистото и съдебно минало , добрите и характеристични данни и направени самопризнания.

Предвид но това наказанието и следва да се определи при превес на смекчаващите вината обстоятелства като се отчете и  обстоятелството,че  в момента се грижи за нейно трето малко дете, по по-леката алтернатива предвидена в законовия текст на чл.183 ал.1 от НК и със оглед постигане целите на чл.36 от НК- пробация със пробационни мерки;

1.Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца – два пъти седмично.

2.Задължителни периодични срещи с пробационен служител  за срок от осем месеца.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ ;