Решение по дело №636/2020 на Районен съд - Червен бряг

Номер на акта: 260020
Дата: 1 септември 2021 г. (в сила от 8 ноември 2021 г.)
Съдия: Христо Витков Първанов
Дело: 20204440100636
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 4 август 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

гр. Червен бряг 01,09.2021  година

 

    В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Червенобрежки районен съд, в публично заседание на първи септември през две хиляди  двадесет и първа  година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСТО ПЪРВАНОВ

при секретаря П. Плючарска,

като разгледа докладваното от съдията Първанов Гр.д.№ 636 по описа за 2020 година на Червенобрежки районен съд – специален регистър на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.8, т. 1  и сл. от  Закона за защита срещу домашното насилие

   

В молбата си против ответника И.Д.М. *** молителят М.Ц.И. *** твърди, че 01.08.2020г. ответникът по молбата й нанесъл два удара в лицето с ръка, вследствие на което била повалена на земята. В този момент се намесил съсед и прекратил нападението над нея. В резултат на удара получила разкъсване в областта на дясното ухо /в областта на обицата/ и замайване.

Моли съда да постанови решение, с което да издаде заповед за защита, като наложи мерки за защита по отношение на И.Д.М. с ЕГН ********** ***, а именно:

Да се задължи извършителя И.Д.М. с ЕГН ********** *** да се въздържа от домашно насилие по отношение на М.Ц.И. с ЕГН ********** ***  с ЕГН **********.

Да се забрани на И.Д.М. с ЕГН ********** ***  да  приближава нея  и жилището на М.Ц.И. с ЕГН ********** ***  с ЕГН ********** *** и местата за социалните й контакти и отдихът й.

МОЛИТЕЛКАТА И. – редовно призована се явява лично и с адв. А.. Подържат молбата. Позовава се на писмени и гласни доказателства.

ОТВЕТНИКЪТредовно призован се явява лично и с адв. А.. Заявява, че не е извършил домашно насилие.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, доводите на страните поотделно и в тяхната съвкупност и по вътрешно убеждение съгласно чл.235, ал. от ГПК прие за установено от правна и  фактическа страна следното:

ПО ДОПУСТИМОСТТА НА ИСКА:

Искът е допустим.

Молбата е с надлежни страни, бивши съпрузи.

Молбата е подадена в срока по чл.10, ал.1 от ЗЗСДН и следва да бъде разгледана.

         С оглед на материалната и териториална подсъдност съдебният спор е подсъден на Районен съд – гр. Червен бряг.

ПО ОСНОВАТЕЛНОСТТА НА ИСКА:

Разгледана по същество същата е основателна.

От съвкупната преценка на приложените с молбата писмени доказателства, показанията на свидетелите и обясненията на страните се установи, че ответника е причинил насилие на описаният във молбата случай. Това е така, тъй като макар и да не се събраха доказателства други, освен тези от твърденията на молителката, че е ударена от ответника с шамар, безспорно се доказа, че ответника е употребил спрямо молителката вербална агресия по повод пререканията й с жената, с която той живее. Вербалната агресия спада сред кръга от действия определящи ги като насилие. Самия ответник твърди, че са се скарали с което на практика признава, че е извършил деяние, квалифицирано от закона като домашно насилие.

При така обсъдените доказателства и направени изводи въз основа на съвкупната им преценка съдът прие за установено, че се доказа по несъмнен начин твърденият от молителката И.  случай на домашно насилие, поради което молбата се явява основателна и като такава следва да бъде уважена. 

Спрямо И.Д.М. ***, следва да бъде издадена заповед за защита на основание чл.15, ал.2, т.3 от ЗЗДН, като съдът на основание чл.5, ал.1 от с.з. намира за подходящи и му наложи следните мерки:

Задължаване на извършителя да се въздържа от домашно насилие по отношение на М.Ц.И. ***  с ЕГН ***********.

ЗАДЪЛЖАВАНЕ на  И.Д.М. *** на осн. чл. 5 т. 3 да не приближава М.Ц.И. ***, с ЕГН ********** *** и местата за социалните контакти и отдиха за срок от 18 месеца.

С оглед разпоредбата на чл.5, ал.3 от ЗЗСДН И.Д.М. *** следва да бъде осъден да плати глоба в полза на държавата, чийто размер съдът определя на минималния такъв определен от законодателя от 200.00 лв.

Заповедта и решението следва да се връчат на страните и на РУ Червен бряг за сведение и изпълнение.

Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение.

След влизане в сила на решението на съда служебно да се издаде изпълнителен лист срещу И.Д.М. *** за присъдената държавна такса.

Водим от горното съдът

Р   Е   Ш   И :

 

На основание чл.5,ал.1,т.1,2,3 и 5 от Закона за защита срещу домашното насилие ПОСТАНОВЯВА мерки за закрила в полза на М.Ц.И. *** с ЕГН **********, както следва:

1.ЗАДЪЛЖАВА на основание чл.18, ал.1, вр. чл.5, ал.1, т.1 от ЗЗДН И.Д.М. ***, с ЕГН **********, да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо М.Ц.И. ***, с ЕГН **********.

2.ЗАДЪЛЖАВА И.Д.М. *** на осн. чл. 5 т. 3 да не приближава М.Ц.И. ***, с ЕГН **********,*** и местата за социалните контакти и отдиха за срок от 18 месеца, считано от 04.08.2020г.

4. На осн. чл. 5 ал. 4 от ЗЗДН налага на И.Д.М. ЕГН ********** *** в размер на 200.00 /двеста лв./

 Да се издаде Заповед за защита с горното съдържание.

Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение от полицейските органи по местоживеене на извършителя на насилието.

И.Д.М. с ЕГН ********** ***, следва да бъде предупреден за последиците от неизпълнението на заповедта, съгласно чл. 21, ал.2 от ЗЗСДН – незабавно задържане в РУ  Червен бряг и уведомяване на Районна прокуратура – Плевен.

ОСЪЖДА на основание чл.5, ал.3 от ЗЗДН И.Д.М. ЕГН ********** *** да заплати по сметка на Районен съд – гр. Червен бряг държавна такса в размер на 25.00 лв.и 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

Заповедта и решението следва да се връчат на страните и на РУ - Червен бряг.

Решението подлежи на обжалване в 7-мо дневен срок от връчването му пред Плевенски окръжен съд.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: