Присъда по дело №388/2019 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: 20
Дата: 9 декември 2019 г. (в сила от 27 декември 2019 г.)
Съдия: Тихомир Колев Колев
Дело: 20195540200388
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А

№ 12

Гр. Чирпан / 09. 12. 2019 год. 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД Чирпан на 09. 12. две хиляди и деветнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТИХОМИР КОЛЕВ

                                                          

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Р.К.

                                                                                         2. Ж.А.

 

на секретаря МАРИЯ ХАЛАЧЕВА

в присъствието на прокурора:  ПЕТЪР ЙОНОВ

разгледа докладваното от Районен съдия ТИХОМИР КОЛЕВ

НОХД № 388 по описа за 2019 год.      П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимия Б.Е.С. - роден на ***г***. С постоянен адрес ***. Български гражданин е. С начално образование. Безработен. Неженен. Осъждан - реабилитиран по право. ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 19.12.2018г. в местността „Ягъч" в землището на гр.Чирпан, обл. Стара Загора, без редовно писмено позволително е сякъл,събирал и извозвал 1 пр. куб. м. дървета от дървесен вид „летен дъб" от горския фонд, от отдел 289, подотдел „Е", на стойност 48,00 лв., поради което и на основание  чл. 235 ал.1 предл. 1,2 и 5 от НК, чл. 373 ал. 2 от НПК, чл. 58а, ал. 4 от НК във вр. с чл. 55 ал.2 , б. Б, пр.1 във вр. с чл. 55 ал.3 от НК го  ОСЪЖДА на пробация при следните пробационни мерки:

- по чл. 42а, ал. 2, т. 1 от НК – десет месеца задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на полагане на подписи при пробационен служител два пъти седмично;

- по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК – десет месеца периодични срещи с пробационен служител.

На основание чл. 235 ал.7 от НК ОСЪЖДА Б.Е.С. с посочен адрес и ЕГН, да заплати в полза на Държавата  левовата равностойност на предмета на престъплението в размер на 48.00лв.

ОСЪЖДА Б.Е.С. с п.а. и ЕГН да заплати по сметка на ОД МВР Ст.Загора направените по делото разноски за СОЕ в размер на 50,40лв.

 Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ОС - Стара Загора.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                                            2.

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ ПО НОХД № 388/ 2019 г. по описа на РС Чирпан

 

Обвинението е против подсъдимият Б.Е.С. - роден на ***г***. С постоянен адрес ***. Български гражданин е. С начално образование. Безработен. Неженен. Осъждан - реабилитиран по право. ЕГН: ********** по чл. 235 ал.1 предл. 1,2 и 5 от НК затова, че на 19.12.2018г. в местността „Ягъч" в землището на гр.Чирпан, обл. Стара Загора, без редовно писмено позволително е сякъл,събирал и извозвал 1 пр. куб. м. дървета от дървесен вид „летен дъб" от горския фонд, от отдел 289, подотдел „Е", на стойност 48,00 лв.

Подсъдимият се признава за виновен по предявеното му обвинение. Относно вида и размера на наказанието подсъдимия взема становище, чрез процесуалния си представител, който моли на подсъдимия да бъде наложено наказание в минимален размер предвиден в Закона.

Производството се разгледа по реда на глава ХХVІІ от НПК, в частност по реда на чл. 372, ал. 4 от НПК.

Представителят на обвинителната власт поддържа предявеното на подсъдимия обвинение и моли съда да му наложи наказание при наличието на смекчаващи вината обстоятелства, като при приложението на чл. 58а ал. 1 от НК от така определеното наказание се приспадне 1/ 3. Моли, на осн. чл. 66 ал. 1 от НК изтърпяването на така определеното наказание да се отложи с изпитателен срок от 3 години, както и да му бъде наложена глоба в минималния размер.

Относно предмета на престъплението, моли на осн. чл. 235 ал. 7 от НК да се отнемат в полза на Държавата, а ако липсват да се присъди тяхната равностойност.

От събраните по делото и приобщени към доказателствения материал по реда на 283 от НПК и чл. 372, ал. 4 от НПК доказателства, събрани в хода на досъдебното и съдебното производство: АУАН серия ЮИДП 2016 № 088682/19.12.2018г; АУАН  серия ЮИДП 2016 № 088683/19.12.2018г;разписка за отговорно пазене Серия ЮИДП № 048356/19.12.2018г.; писмо от ДГС Чирпан; Протокол за разпит на подсъдим; Декларация за СМПИС; Справка за съдимост; Характеристична справка;Протоколи за разпит на свидетели; СОЕ; Справка за съдимост № 795/ 02.12.2019г. и от направените самопризнания на подсъдимия, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Подсъдимият Б.Е.С. ***.

Подсъдимият е осъждан за престъпление от общ характер, но е реабилитиран по право.

На 19.12.2018г. подсъдимият С. решил да отиде в гората, в местността „Ягъч" в землището на гр.Чирпан, обл. Ст. Загора и да насече дърва за огрев. Подсъдимия не разполагал с позволително за сеч на дърва, но въпреки това взел брадва и с кон и каруца отишъл в гората. Навлязъл в гората и от отдел „289", подотдел „ Е " на горския фонд отсякъл и събрал 1 пр. куб. метър дърва от дървесен вид „летен дъб" /около 2-3 бр. дървета/. Натоварил ги на каруцата и потеглил към дома си в с. Черна гора. На излизане от гората бил спрян за проверка от служители на ДГС Чирпан - свидетелите Р. Т. И.и А. Д. Х..При проверката подсъдимия не представил превозен билет, дървата не били маркирани с КГМ. Дървата   били измерени с рулетка от свидетеля И. и било установено, че са 1 пр. куб. метра от вида „летен дъб".Дърветата били сурови стебла,прясно отсечени с брадва ,с диаметър от 8 до 15 см.Сред тях имало и по-сухи клони. На подсъдимия били съставени 2 бр. АУАН за нарушения по закона за горите. С Разписка за отговорно пазене серия ЮИДП № 048356 от 19.12.2018г. дървата,заедно с коня и каруцата били оставени на съхранение у подсъдимия.

По така описания начин подсъдимия С. бил установен като извършител на престъпното деяние.

Видно от заключението на изготвената стоково-оценъчна експертиза е, че стойността на 1 пр. куб. м. дърва от дървесен вид „летен дъб" към момента на извършване на деянието възлиза общо на 48,00 лева.

По описания начин от обективна и субективна страна подсъдимият Б.Е.С. е осъществил престъпния състав на чл. 235 ал.1 предл.1,2 и 5 от НК - като на 19.12.2018г. в местността „Ягъч" в землището на гр.Чирпан, обл. Стара Загора, без редовно писмено позволително е сякъл,събирал и извозвал 1 пр. куб. м. дървета от дървесен вид „летен дъб" от горския фонд, от отдел 289, подотдел „Е", на стойност 48,00 лв., по който текст съдът го призна за виновен.

От субективна страна престъпното деяние е извършено от подсъдимия, при пряк умисъл, тъй като е съзнавал обществено- опасния характер на деянието, предвиждал е и е искал настъпването на обществено- опасните последици от престъпното деяние.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа на наказателно- правната ни система, а именно принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наложеното наказание.

Съгласно първия принцип на наказателно- правната ни система в специалния текст на чл. 235 ал. 1 от НК, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1 000 до 20 000 лв.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът се съобрази с обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, степента и формата на вината, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства по смисъла на Закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства, съдът взе предвид чистото му съдебно минало- реабилитиран по право, самокритичността на дееца към извършеното от него престъпно деяние и съдействието на органите на досъдебното и съдебното следствие, сравнително невисоката стойност на предмета на престъплението, тежкото му материално- битово положение.Отегчаващи вината обстоятелства не се събраха.

Предвид тези обстоятелства, съдът счита, че на подсъдимия следва да бъде наложено наказание при наличието на многобройни смекчаващите отговорността обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, при условията на чл. 373 ал. 2 от НПК, чл. 58а, ал. 4 от НК във вр. с чл. 55 ал.2 , б. б, пр.1 във вр. с чл. 55 ал.3 от НК поради което наложи на подсъдимия пробация при следните пробационни мерки:

- по чл. 42а, ал. 2, т. 1 от НК – десет месеца задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на полагане на подписи при пробационен служител два пъти седмично;

- по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК – десет месеца периодични срещи с пробационен служител.

На основание чл. 235 ал.7 от НК следва да осъди подсъдимия Б.Е.С., да заплати в полза на Държавата левовата равностойност на предмета на престъплението в размер на 48.00лв.

Съобразявайки се с тежкото материално положение на подсъдимият, а още, отчитайки и стойността на предмета на престъплението, съдът прие, че следва да приложи по отношение на глобата чл. 55, ал. 3 от НК, поради което не наложи на подсъдимия такава.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът счита, че следва да възложи направените по делото разноски върху подсъдимия.

Съдът счита, че така определеното и наложено на подсъдимия наказание ще постигне целите на наказанието визирани в чл. 36, ал. 1 от НК, при строго съблюдаване на нормата на ал. 2 на чл. 36 от НК.

Причините за извършване на престъпното деяние се коренят в стремежа подсъдимия да се облагодетелства по лек и престъпен начин, както и от явното незачитане на моралните и правни норми на обществото.

Предвид гореизложените си мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: