Определение по дело №826/2020 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 5 август 2020 г. (в сила от 9 септември 2020 г.)
Съдия: Пламен Тошев Петков
Дело: 20201320200826
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 24 юли 2020 г.

Съдържание на акта

                                  О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                        гр.В., 05.08.2020г.

 

В.ският районен съд, наказателно отделение, в закрито заседание, на пети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

                                                               Председател:   П.   П.

при секретаря:                                                 

като разгледа докладваното от съдията Петков Ч.Н.Д.№ 826 по описа за 2020г.,                              и за да се произнесе взе предвид следното:

 

         

          Делото е образувано по жалба от И.С.Т. ***, като майка и законен представител на Е. И. Т. с ЕГН **********, срещу Постановление на Районна прокуратура – В. № 2875/2019 от 05.06.2020г., с което е прекратено наказателното производство по ДП № 261/2019г. по описа на ОДМВР-В., и пр.преписка № 2875/2019г. по описа на РП-В..

          Жалбоподателката моли да бъде отменено обжалваното постановление и да бъде върнато делото на РП-В. с конкретни задължителни указания относно прилагането на закона.

По делото са приложени досъдебното производство № ЗМ-261/2019г. по описа на ОДМВР-В. и прокурорската преписка № 2875/2019г. по описа на на РП-В.. 

          От събраните доказателства, преценени по отделно и в съвкупност, съдът прие за установено следното от фактическа страна:

           Досъдебното производство по описа на РУ-В. и прокурорската преписка по описа на РП-В. са образувани за това, че на 30.10.2019г. в гр.В. в района на кръстовището на бул.“Панония“ с пътния възел към ж.к.“Вида“ при управление на МПС е възникнало ПТП с участници товарен автомобил БУС „Мерцедес Спринтер 313“ с рег.№ СВ-5440-ВХ с водач В. И. К. и движещ се в района на кръстовището велосипедист Е. И. Т. от гр.В., като са нарушени правилата за движение в резултат на което по непредпазливост е причинена средна телесна повреда на Тодоров, изразяваща се във фрактура на лявата ръка в областта на лакътя – престъпление по чл.343, ал.1, б.“Б“ във вр.с чл.342, ал.1 от НК. В хода на разследването са установени противоречия на показанията на свидетелите по отношение на механизма и мястото, където е реализирано произшествието. На ДП е установен и изискан видео запис от външна камера на паркинг на магазин „К.“ в района на ПТП. Приложен е и оптичен носител е и маршрута на процесния БУС. Назначена и изготвена е видео-техническа експертиза на записа, според заключението на която той е автентичен. Назначена и изготвена е и автотехническа експертиза, от заключението на която е видно, че произшествието е възникнало на Т-образно кръстовище в на бул.“Панония“ с безименна улица в гр.В., служеща за вход към ж.к.“Вида“ с участници процесния БУС и велосипедист. Причината за възникналото ПТП е във водача на велосипеда, движещ се неправомерно срещу посоката на движение в дясното еднопосочно платно за движение в посока от „К.“ към Стадиона. С действията си велосипедиста е поставил живота си в опасност.   

РП-В. правилно е установила фактическата обстановка и правилно е приложила закона. Оспорваното постановление не страда от пороците, изложени в жалбата. ВРС споделя изцяло изложената фактическа обстановка от РП-В., с оглед на това, че е съобразена изцяло със събрания по делото доказателствен материал. РП-В. законосъобразно и обосновано е обсъдила всички събрани по делото доказателства, като в мотивите си е дала отговор на въпроса защо приема, че не е извършено деянието предмет на обвинението. Изложените мотиви са прецизно изготвени и съобразени със събраните по делото доказателства. Съдът намира при това положение, че жалбата е неоснователна. Не е установено по безспорен начин в производството, кой е автор на деянието предмет на обвинението. РП-В. е изброила в съображенията си доказателствата, които е взела в предвид, при постановяване на постановлението си, като е изложила подробно в обстоятелствената част, защо е приела, че следва да се приеме, че не е на лице авторство на престъпно деяние. Извършителство на престъпление не е доказано, нито от обективна нито от субективна страна. Постановлението е и обосновано с оглед на гореизложеното. При това положение ВРС намира, че жалба се явява неоснователна, поради което постановлението на РП-В. следва да бъде потвърдено. Изложените оплаквания в жалбата не се споделят от съда. В.ският РС намира същото за законосъобразно и обосновано. При това положение съдът намира, че постановлението следва да бъде потвърдено, а жалбата срещу него оставена без уважение. От изложеното следва, че РП - В. законосъобразно и обосновано е постановила прекратяване на наказателното производство, което неоснователно е атакувано от жалбоподателя. Разследващият орган е събрал доказателства и провел процесуално следствени действия с цел всестранно, обективно и пълно изясняване на обективната истина. Правилен е извода, че не са налице достатъчно доказателства, от които да се направи категоричен и обоснован извод за извършено престъпление по чл.343, ал.1, б.“Б“ във вр.с чл.342, ал.1 от НК. Мотивите на прокуратурата са подробни, ясни, анализират доказателствата и не се преценяват като формални. Съобразно заключението на съдебно-автотехническата експертиза, се прави извода за наличието на вина за произшествието относно поведението на велосипедиста и вадача на въпросния БУС.

          Водим от горното и на основание чл.243, ал.5 от НПК съдът

                                     

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ПОТВЪРЖДАВА Постановление № 2875/2019г. от 05.06.2020г. на Районна прокуратура–В. за прекратяване на наказателно производство по ДП № 261/2019г. по описа на ОДМВР-В., и пр.пр.№ 2875/2019г. по описа на РП-В.. 

          Определението може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – гр.В. в седемдневен срок от съобщаването му.

         

 

          РАЙОНЕН СЪДИЯ: