Определение по дело №32/2024 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 113
Дата: 23 януари 2024 г.
Съдия: Бистра Радкова Бойн
Дело: 20247270700032
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 23 януари 2024 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 23.01.2024г.

 

 

Административен съд- град Шумен, в закрито заседание на двадесет и трети януари през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

 

Съдия: Бистра Бойн

като разгледа докладваното от съдията АД № 32 по описа за 2024г. на Административен съд– гр. Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.145 и сл. от АПК, във вр. с чл.37 ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) и чл.65г от Правилника за прилагане на ЗЛОД (ППЗЛОД).

Делото е образувано въз основа на жалба с вх.№ ДА-01-204 от 22.01.2024год. по описа на ШАС, депозирана срещу Заповед № 3 от 05.01.2024г. на Директора на ТП "Държавно горско стопанство Преслав", с която на основание чл.65г от ППЗЛОД е постановена забрана за ползването на дивеча в ловностопански район БЛСР с.Ловец, определен в Заповед № РД46-1552/23.05.2000г. на Министър на земеделието, предоставен на Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Велики Преслав“, за срок от 1 (една) година, считано от датата на издаване на заповедта. Жалбата е депозирана от П.Г.П. *** в две качества- като заинтересовано лице и като председател на Ловно-рибарска дружина „Ловец“.

Съдът, като провери редовността на депозираното оспорване, счете, че са налице основания по смисъла на чл.158 ал.1 от АПК, във връзка с чл.159 т.4 от АПК за оставяне на жалбата без движение, поради следното:

Съдът служебно следи за наличието на правен интерес от оспорването на административните актове. Видно от съдържанието на оспорената Заповед, адресат на същата са Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Велики Преслав“, което е предприело оспорване по съдебен ред, по което е образувано административно дело в настоящия съд;  Председателя и членовете на Ловно-рибарска дружина ПЛСР „Ловец“. По делото липсват писмени доказателства, доказващи обстоятелствата, че жалбоподателят е член и председател на ловна дружина. Съгласно чл.30 ал.3 и 4 от ЗЛОД, ловните сдружения регистрират ловните дружини в държавните горски стопанства, съответно държавните ловни стопанства, като за извършване на регистрацията ловното сдружение представя списъци на ловните дружини, съдържащи наименование на дружината, площ на ловностопанския район, имената и единния граждански номер на ловците, членуващи в тях и протоколи от общите събрания на дружините, съдържащи решение за избор на председател и ръководство на дружината. Освен това не е ясно какво се има предвид под посоченото качество „заинтересовано лице“ на подателя на жалбата, доколкото чл.153 ал.1 от АПК, регламентира, че заинтересованото лице не е оспорващият, а трето лице, подлежащо на конституиране като страна в производството.

Следва да се укаже на жалбоподателя да посочи в какво точно качество оспорва административния акт и да представи доказателства, относно наличието на правен интерес от оспорването му- документ за регистрация на ловната дружина, протокол за избор на председател, евентуално списък на членове, в който фигурира жалбоподателят, ако се подава жалба в това му качество, с оглед преценката за допустимост на жалбата, на осн.чл.159 т.4 от АПК, като непредставянето на доказателства би довело до прекратяване на образуваното производство. 

С оглед изложените съображения депозираното оспорване не отговаря на изискванията на чл.151 т.3 от АПК, поради което и на основание чл.158 ал.1 от АПК същото следва да се остави без движение, като на жалбоподателя се укаже да отстрани констатираните нередовности в 3 (три) дневен срок от съобщаването на настоящото определение, като краткият срок се налага с оглед искането за спиране на твърдяно разпореждане за предварително изпълнение на оспорения акт.

Водим от горното, съдът

 

             О П Р Е Д Е Л И:

 

Оставя без движение  жалба с вх.№ ДА-01-204 от 22.01.2024год. по описа на ШАС, депозирана от П.Г.П. *** в две качества- като заинтересовано лице и като председател на Ловно-рибарска дружина „Ловец“ срещу Заповед № 3 от 05.01.2024г. на Директора на ТП "Държавно горско стопанство Преслав", като УКАЗВА на оспорващия в 3-дневен срок да изправи констатираните нередовности, като:

          - конкретизира в какво качество оспорва заповедта и представи доказателства относно правния си интерес от обжалване на заповедта, съобразно изложеното в обстоятелствената част на определението на съда /документ за регистрация на ловната дружина в ДГС, протокол за избор на председател, евентуално списък на членове, в който фигурира жалбоподателят/.

 

              В съобщението да бъде вписано указание, че при неотстраняване на нередовностите в указания еднодневен срок, жалбата ще се остави без разглеждане, а настоящото производство ще бъде прекратено съгласно чл.158 ал.3 АПК.  

 

              Препис от настоящото определение да се изпрати на оспорващия и на Директора на ТП "Държавно горско стопанство Преслав " за сведение.

 

След изтичане на срока или изправяне на нередовностите делото да се докладва на съдията – докладчик.                                                                                      

                                                                                   Съдия: