Решение по дело №269/2015 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 4
Дата: 31 януари 2020 г. (в сила от 31 януари 2020 г.)
Съдия: Мариана Иванова Георгиева
Дело: 20153600200269
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 18 юни 2015 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

№ .4.                  31.01.2020г.                              гр.Шумен

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският окръжен съд                                                  наказателна колегия

На тридесет и първи януари                              две хиляди и двадесета година

В закрито  заседание  в следния състав:

 

Председател:   Мариана Георгиева

Членове:       1. Светлин Стефанов

                        2. Румяна Райкова

      

Секретар .................

Прокурор ...............

Сложи за разглеждане докладваното от окръжен  съдия Мариана Георгиева ЧНД № 269  по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

          Производство по чл.37 във вр. с чл.23 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

          С решение № 43 от 25.06.2015г. по настоящото дело, съдът е признал и допуснал изпълнение на Решение № ********* от 17.11.2014г., влязло в сила на 29.12.2014г. за плащане на финансова санкция постановено от Полиция Ротердам - Ринмонд, Кралство Нидерландия  срещу българския гражданин А.С.М. ЕГН **********,*** и го привел в изпълнение за сумата от 140 евро с равностойност в български лева – 273.82лв., като на основание чл.36, вр. чл. 22 от ЗПИИРКОРНФС  го  изпратил за изпълнение на Националната агенция за приходите по реда на ЗНАП и ДОПК.

Съдът е постановил решението да се изпрати на Националната агенция по приходите гр.София за изпълнение по реда на ЗНАП и ДОПК. Уведомена е и искащата държава.

          На 29.11.2019г. в ШОС е постъпило писмо с вх.№ 6032, с което искащата държава уведомява, че поради настъпване на давност, съгласно тяхното законодателство оттеглят искането си за изпълнение с действие след 29.12.2019г.

          Съгласно разпоредбата на чл.37 от ЗПИИРКОРНФС, изпълнението на признатото решение се прекратява при условията на чл.23 от същия закон, когато бъде уведомен от компетентния орган на издаващата държава за оттегляне на решението или друга причина, поради която по-нататъшното му изпълнение е недопустимо според нейното законодателство, българският съд незабавно постановява прекратяване на изпълнението.

          В настоящия случай според нидерландското законодателство е настъпила давност, което от своя страна е основание за прекратяване на изпълнението на решението.

Във връзка с горното е изискана информация на ТД на НАП Варна, офис Шумен, видно от която, че във връзка с Решението на ШОС е образувано изпълнително дело срещу посоченото лице, наложен е запор на лек автомобил и по него няма постъпили суми за погасяване на задължението.

          В предвид постъпилото искане от Централна агенция за събиране на глоби – Кралство Нидерландия съдът намира, че е налице основанията за прилагане на чл.37 във вр. с чл.23 от ЗПИИРКОРНФС и изпълнението на признатото решение по отношение на наложената финансова санкция на лицето А.С.М.  ще следва да бъде прекратено.

          Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА изпълнението на Решение № ********* от 17.11.2014г., влязло в сила на 29.12.2014г. за плащане на финансова санкция постановено от Полиция Ротердам - Ринмонд, Кралство Нидерландия  срещу българския гражданин А.С.М. ЕГН **********.  

Препис от решението да изпрати на ТД НАП-Варна-офис Шумен за прекратяване на принудителното събиране на публичните задължения.

Препис от решението да се изпрати на А.С.М. ЕГН********** за сведение.

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава за постановеното решение.

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

                                                                                           2.