Решение по дело №122/2020 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 163
Дата: 4 март 2020 г. (в сила от 20 март 2020 г.)
Съдия: Стела Йорданова Михайлова
Дело: 20205220200122
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 януари 2020 г.

Съдържание на акта

                                     Р Е Ш Е Н И Е

 

          четвърти март       година 2020    град Пазарджик                                    

 

                             В   И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД    НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ на            четвърти март                                                година  2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТЕЛА МИХАЙЛОВА

 

Секретар:РОСИЦА КАРАДЖОВА

Прокурор:    ПЛАМЕН ПАНТОВ

Като разгледа докладваното от   съдия  МИХАЙЛОВА    

АНД №  122      по описа за 2020  год.

 

                                                Р Е Ш И:

 

          ПРИЗНАВА   подсъдимия Я.Д.И., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, работещ, ЕГН: **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на неустановена дата през месец февруари 2019 г., в с. Д., обл. П., докато е управлявал лек автомобил марка „..“, модел „..“, с номер на рамата …, си е служил с табели с регистрационни номера ., които са били издадени за друго МПС, а именно - за лек автомобил марка „…“, модел „…“, собственост на М. С. И., ЕГН: **********, от с. Д.., поради което и на осн. чл. 378, ал. 4, т.1 от НПК, във връзка с чл. 78А, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност за престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева, платими по сметка на Районен съд - Пазарджик.

          Веществените доказателства два броя регистрационни табели с № РА9401АХ да се изпратят на Сектор ПП при ОД на МВР – Пазарджик за разпореждане по компетентност.

Решението може да се обжалва и протестира в 15- дневен срок от днес пред Пазарджишкия окръжен съд.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                         

 

Съдържание на мотивите

МОТИВИ към АНД №122/2020 г.:

Срещу Я.Д.И. *** е започнато наказателно производство затова, че на неустановена дата през месец февруари 2019 г., в с.Д., обл.П., докато е управлявал лек автомобил марка „..“, модел „..“, с номер на рамата .. си е служил с табели с регистрационни номера РА 9401 АХ, които са били издадени за друго МПС, а именно - за лек автомобил марка „..“, модел „..“, собственост на Маруся Спасова Илиева от с.Драгор - престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

Въз основа на събраните по това производство доказателства Пазарджишка районна прокуратура е приела с Постановление от 21.01.2020 г., че по отношение на подсъдимия Я.Д.И. за извършеното от него престъпление са налице основанията за прилагане на чл.78а от НК, поради което е внесла делото заедно с горецитираното постановление в Пазарджишкия районен съд с предложение за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

Производството пред Пазарджишкия районен съд е по чл.375 и сл. от НК.

В съдебно заседание подсъдимият Я.И. се признава за виновен по предявеното обвинение. Не дава обяснения за фактическата обстановка.

Представителят на Пазарджишка районна прокуратура поддържа становище, че по отношение на подсъдимия следва да се приложи чл.78а от НК.

Пазарджишкият районен съд,  като обсъди събраните по делото гласни и писмени доказателства, прие за установено следното:

Свидетелят Д.Д. живеел и работел във Франция. През 2016 г. той закупил оттам лек автомобил марка „..“, модел „..“, с рама №.., който докарал на собствен ход в България. Когато решил да го регистрира, обаче свидетелят Д. установил, че си бил забравил личната карта във Франция и по тази причина помолил своя братовчед - свидетелят Р.Ч., да регистрират горното МПС на негово име, като свидетелят Д. да заплаща всички данъци, такси и разноски във връзка с използването на колата. Свидетелят Ч. се съгласил и така през 2017 г. лекият автомобил бил записан на негово име, а той издал на свидетеля Д. необходимите документи, за да може последният да го ползва в страната и в чужбина. От Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Сливен им били издадени и регистрационни табели е №СН 8160 АР. След това свидетелят Д. се върнал заедно с колата във Франция, където се запознал със свидетеля В.Я., който също работел там. На неустановена дата през 2018 г. свидетелят Я. платил колата на свидетеля Д. и се прибрал с нея в България. Тук той я продал на свой ред на подсъдимия Я.И., но не сключили договор във предвидената от закона форма. След това подсъдимият И. започнал да управлява въпросния автомобил, като на 27.09.2018 г. той бил спрян за проверка. Тъй като подсъдимият И. бил лишен от право да управлява МПС със Заповед за ПАМ №18-1006-000492/27.09.2018 г. били отнети СРМПС №********* и регистрационните табели с №..

Така автомобилът останал без регистрационни табели, но тъй като имал проблеми и бил за ремонт, на неустановена дата през месец февруари 2019 г. подсъдимият Я.И. решил да свали регистрационните табели с №РА 9401 АХ от колата на майка си Маруся Спасова Илиева, която била лек автомобил марка „..“, модел „..“, с рама №.., и да ги постави на лекия автомобил марка „..“, модел „..“, с номер на рамата .., за да можел да го закара на сервиз в с.Д., обл.П.. По този начин, на неустановена дата през месец февруари 2019 г., подсъдимият И. отишъл с лекия автомобил марка „..“, модел „..“, с номер на рамата .., с поставените вече регистрационни номера .., които били от колата на майка му, до майстора в с.Д.и го оставил там. Докато траел ремонтът подсъдимият И. заминал за Франция, където се срещнал със свидетеля А.К., когото познавал от преди това. Двамата се разбрали, когато свидетелят К. се прибере в България да вземе колата от сервиза и да я закара на друг майстор, защото този не можел да я оправи. Подсъдимият И., обаче не казал на свидетеля К., че на колата били поставени регистрационни табели, които били предназначени за друго МПС.

На 14.04.2019 г. свидетелят Т.М. и колегите му В. Р.и Й. Б.. били на работа за времето от 07:00 часа до 19:30 часа. Около 09:40 часа те се намирали в с.И., обл.П.., когато спрели за проверка движещия се по ул.„..“, срещу дом №6, лек автомобил марка „..“, модел „..“, с рама №.., на който били поставени регистрационни табели .., и който бил управляван от свидетеля А.К.. В хода на извършената на място проверка полицейските служители установили, че свидетелят А.К. бил неправоспособен водач на МПС, а също така и че поставените peг. № .. били издадени за друго МПС - лек автомобил марка „..“, модел „..“, собственост на М. С. И.. Свидетелят К. бил тестван на място с техническо средство, за да се установи дали е употребил преди това алкохол, но резултатът бил отрицателен.

Случаят бил докладван веднага на ОДЧ при РУ на МВР Пазарджик и на място пристигнала дежурната група, която извършила оглед. Именно с този протокол били свалени и иззети поставените на горното МПС два броя регистрационни табели с номера РА 9401 АХ, защото същите били издадени за друг автомобил.

Във връзка с установените нарушения на чл.150, чл.139, ал.2, т.1, т.2, т.3 и т.4 и чл.190, ал.3 от ЗДвП на свидетеля А.К. бил съставен АУАН с бланков №262051/14.04.2019 г., който той подписал без възражения.

По този повод било образувано Бързо производство 476/2019 г. по описа на РУ на МВР Пазарджик, прокурорска преписка вх. 1400/2019 г. по описа на Районна прокуратура Пазарджик, което се водило за престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

В хода на проведеното разследване, след направена справка в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Пазарджик било установено, че М. С. И. - майката на подсъдимия Я.И., притежавала лек автомобил марка „..“, модел „..“, с рама №.., който бил регистриран с номера ...

Когато през месец април 2019 г. свидетелят Д. се върнал в България, той се обадил на свидетеля Ч., за да прехвърлят колата на свидетеля Я.. Когато отишли в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Сливен оттам им обяснили, че не можели да им върнат старите регистрационни табели, а трябвало да минат през нов преглед, като в крайна сметка им издали нови табели с номера СН 7795 АТ. След това отишли при нотариус в гр. Н. З., който на 16.04.2019 г. изповядал покупко-продажбата между свидетеля Ч. и свидетеля Я.. След това свидетелят Я. дал колата на подсъдимия Я.И., който вече му я бил платил, за да можел да я кара, като се разбрали след време да я прехвърлят по предвидения в закона ред, за да не плаща свидетелят Я. повече данъци за нея.

С постановление на Районна прокуратура - Пазарджик от 25.06.2019 г. са били отделени материали от Досъдебно производство 476/2019 г. по описа на РУ на МВР Пазарджик, прокурорска преписка вх. 1400/2019 г. по описа на Районна прокуратура Пазарджик, били отделени материали, като по този начин било образувано настоящото наказателно производство.

Тази фактическа обстановка съдът прие въз основа на обясненията на подсъдимия, показанията на свидетелите Т.М., А.К., Р.Ч., Д.Д., В.Я., както и писмените доказателства, прочетени по реда на чл.378, ал.2 във връзка с чл.283 от НПК.

Всички доказателства са категорични и еднопосочни.

Съдът, като прецени доказателствата по делото, прие, че подсъдимият Я.Д.И. е осъществил от обективна и субективна страна признаците на чл.345, ал.1 от НК, като на неустановена дата през месец февруари 2019 г., в с.Д.., обл.П., докато е управлявал лек автомобил марка „..“, модел „..“, с номер на рамата .. си е служил с табели с регистрационни номера .. които са били издадени за друго МПС, а именно - за лек автомобил марка „..“, модел „..“, собственост на М.С. И. от с.Д..

При извършване на деянието подсъдимият е действал при пряк умисъл. Съзнавал е всички обективни и субективни признаци на деянието и е искал настъпването на обществено опасните последици.

При определяне вида и размера на наказанието, което следва да се наложи на подсъдимия И. за извършеното от него деяние съдът се ръководи от изискванията на чл.36 от НК относно целите на наказанието и чл.54 от НК при неговата индивидуализация.

Съдът прецени и обществената опасност на конкретното деяние, която е висока, като се има предвид начина на извършване.

Разпоредбата на чл.345 от НК предвижда наказание с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.

При определяне обществената опасност на подсъдимия съдът взе предвид характеристичните данни за същия, които са положителни.

Видно от събраните по делото доказателства подсъдимият Я.И. е неосъждан. Не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и не представлява личност с висока степен на обществена опасност.

При тези данни съдът счете, че са че са налице условията за приложение на чл.78а от НК за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност и налагане на същите на административно наказание глоба.

Като смекчаващи вината обстоятелства, съдът прецени направеното самопризнание, чистото съдебно минало, добрите характеристични данни.

В този смисъл съдът на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК във връзка с чл.78а, ал.1 от НК освободи Я.Д.И. от наказателна отговорност за престъплението по чл.345 от НК и му наложи административно наказание ГЛОБА в размер на 1 500 лева, платими по сметка на Районен съд Пазарджик.

При определяне размера на глобата съдът се съобрази със семейното, материално и имотно състояние на подсъдимия.

Съдът постанови веществените доказателства – 2 броя регистрационни табели с №.. да се изпратят на ОД на МВР Пазарджик, с-р ПП за разпореждане по компетентност.  

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: