Определение по дело №1261/2016 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 347
Дата: 22 февруари 2017 г.
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20162100101261
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 юли 2016 г.

Съдържание на акта

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

347                                                                     22.02.2017 г.                                              град Бургас

 

Бургаски окръжен съд                                                               граждански състав

на двадесет и втори февруари                                        две хиляди и седемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                                                                                 

                                                                                                             Съдия: И. Добрев

                                                                                

като разгледа гражданско дело № 1261 по описа за 2016 година

докладвано от съдията Добрев, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба на Е.К.К. ***, ЕГН **********, чрез пълномощник адвокат И.Ц. от САК срещу А.А.С. и П.Д.С. *** с искане да бъде постановен съдебен акт, с който да бъде развален договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка, подробно индивидуализиран.

С разпореждане от 01.09.2016г. производството по делото е оставено без движение, като са дадени конкретни указания за изправяне нередовностите на исковата молба.

На 17.02.2017г. по делото е постъпила молба за конституиране на К.Д.М., ЕГН ********** в качеството и на правоприемник на ищцата по делото, тъй като последната е починала. Представени са и препис от акт за смъртта на ищцата, саморъчно завещание и протокол за обявяване на саморъчно завещание от нотариус Надежда М. *** действие Районен съд гр.Бургас, както и адвокатско пълномощно. След указание на съда е представено и удостоверение за наследници на починалата.

Предвид ангажираните и приобщени доказателства за настъпилата смърт на ищцата съдът намира, че са налице предпоставките на чл.227 ГПК и следва да конституира като страна в процеса К.Д.М., ЕГН **********. Правата на последната произхождат от направеното в нейна полза саморъчно универсално завещание, в което е посочена като единствен наследник на цялото имущество на завещателя. Така направеното общо завещателно разпореждане е с приоритет и измества от наследяване наследниците по закон. От ангажираните писмени доказателства е видно също така, че починалата е единствено дете и няма низходящи, възходящи, съпруг, братя или сестри, които биха заявили претенции по чл.30 ЗН. Тъй като производството продължава от етапа, до който е стигнало на М. следва да се укаже да внесе по сметка на БОС в седмичен срок сумата от 871 лева държавна такса за разглеждане на иска като исковата молба се остави без движение.

           Поради гореизложеното и на основание чл.227 ГПК Бургаският окръжен съд

                                

О П Р Е Д Е Л И :

 

           Конституира като страна в производството К.Д.М., ЕГН ********** в качеството и на правоприемник и универсален наследник по завещание на починалата ищца Е.К.К..

          Оставя без движение производството по делото до представяне на доказателства за внесена държавна такса, в указания от съда размер, в седмичен срок.

 

 

СЪДИЯ: