Споразумение по дело №786/2017 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 112
Дата: 6 юли 2017 г. (в сила от 6 юли 2017 г.)
Съдия: Георги Димитров Василев
Дело: 20172330200786
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 7 юни 2017 г.

Съдържание на акта

       П Р О Т О К О Л

Гр. Ямбол, 06.07.2017 г.

 

Ямболският районен съд, V-ти състав, в публично съдебно заседание на шести юли, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                              

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

                   Съдебни заседатели: 1. Т.Х.

                2. К.А.

 

участието на секретар С. М.

и прокурора М.Н.

сложи за разглеждане НОХД № 786 по описа за 2017 год.     

докладвано от съдия ВАСИЛЕВ

На именното повикване в 13.00 часа се явиха:

 

ЯРП – редовно призована, изпраща представител – прокурор Н..

Подс. Д.П., редовно призован, явява се лично и с адв. С.Д.от АК-Я., определена от АК-Я.

Подс. В.К., редовно призован, явява се лично и с адв. Ж.К.от АК-Я., редовно преупълномощена от адв. Д.Д. ***, определена от АК–Я..

 

Адв. С.Д.: Запозната съм с материалите по делото. Мога да поема защитата на подсъдимия П..

Адв.  Ж.К.: Запозната съм с материалите по делото. Мога да поема защитата на подсъдимия К..

Подс. П.: Желая адв. Д. да бъде мой адвокат. Не разполагам с пари да си осигуря адвокат.

Подс. К.: Желая адв. К. да бъде мой адвокат. Не разполагам с  финансови средства да си осигуря адвокат.

 

Съдът счита, че на подсъдимите Д.П. и В.К.  следва да бъдат назначени служебни защитници, тъй като същите желаят да имат адвокат. Защитата на подс. К. е задължителна, защото изтърпява присъда, а подс. Д.П. не може да си осигури защитник и  делото е насрочено по реда на глава 27 от НПК и

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА адв. С.Д.от АК-Я. за служебен защитник на подс. Д.Д.П..

НАЗНАЧАВА адв. Ж.К.от АК-Я. за служебен защитник на подс. В.В.К..

 

Прокурорът:  Да се даде ход на делото, като моля да се премине към разглеждане на делото по общия ред, защото сме сключили споразумение.

Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият П.: Поддържам казаното от моя адвокат.

Подсъдимият К.: Поддържам казаното от моя адвокат.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, като счита, че следва да се премине към разглеждане на делото  по общия ред, тъй като има сключено споразумение между страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ПРЕМИНАВА  от разглеждане на делото по реда на Глава  27 от НПК към разглеждане на делото по реда на  Глава 20 от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимите, както следва:

 

           Д.Д.П. – роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********

         В.В.К. – роден на *** ***, понастоящем в ОЗ-В., българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********.

 

Подс. П.: Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

Подс. К.: Получил съм препис от обвинителния акт на 01.07.2017 г., но желая делото да се разглежда днес.

 

На основание чл.274 и 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което искания, бележки, възражения и отводи към съда и секретаря не бяха направени.

 

ПРОКУРОРЪТ ДОКЛАДВА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

 

Подс. П.: Това, което го пише в обвинителния акт е вярно. Съжалявам за това, което извърших. Моля съда да одобри споразумението сключено между моят адвокат и прокурора.

Подс. К.: Това, което го пише в обвинителния акт е вярно. Съжалявам за това, което извърших. Моля съда да одобри споразумението сключено между моят адвокат и прокурора. Съжалявам. Бях тогава зависим и затова извърших престъплението.

 

Прокурорът: Със защитниците на подсъдимите сключихме споразумение за решаване на делото при следните условия:

Подсъдимите Д.Д.П. и В.В.К., със снета по делото самоличност се признават за ВИНОВНИ В ТОВА, че в периода от 20.12.2016 год., вечерта до 02.01.2017 год., около 19,30 ч. в гр.Я., в к-с „***” и на ул. „***”, действайки при условията на продължавано престъпление, след предварително сговаряне помежду си, действайки като съизвършители, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство – ключ са отнели множество чужди движими вещи, на обща стойност 349,10 лв. от владението на собствениците им П.Н.Г., С.Д.Т. и Е.И.П.,***, без тяхно съгласие намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай, а за подс. В.К. е извършено и в условията на опасен рецидив, както следва:

На 20.12.2016 год., вечерта в гр.Я., к-с „***” бл.***, вх.*** от стая, находяща се на площадка между 5 и 6 етаж, след предварително сговаряне помежду си, действайки като съизвършители, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот- огъване на входната метална врата и използване на техническо средство - ключ, са отнели чужди движими вещи - 1 бр.кафе машина „***" на стойност 80,00 лв.,1 бр.фритюрник „***” на стойност 65.00 лв. и 20 кг. орехи на стойност 80,00 лв., всички вещи на обща стойност 225 лв. от владението на собственика им П.Н. *** без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай,  а за подс. В.К. е извършено и в условията на опасен рецидив.

В    неустановен    час    на   22.12.2016    год.    в    гр.Я.,    к-с „***” бл.***, вх.***, от стая находяща се на площадка между 4 и 5 етаж, след предварително сговаряне помежду си, действайки като съизвършители, чрез използване на техническо средство - ключ, са отнели чужди  движими  вещи  -   1   бр.телевизор  „***”,   на  стойност 45,00  лв., 7 бр. бурканчета със сладко от сини сливи, на стойност 8,40 лв., 7 бр. бурканчета със сладко от смокини на стойност 8,40 лв., 6 бр.буркани /0,800 гр./ с царска туршия, на стойност 8,40 лв. и 1 бр. пътническа чанта на стойност 5,00 лв., всички вещи на обща стойност 75,20 лв., от владението на собственика им С.Д.Т. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай, а за подс. В.К. е извършено и в условията на опасен рецидив.

 На 02.01.2017 год. около 19,30 ч. в гр.Я., ул.”***” бл.***, вх.*** от стая, находяща се на площадка между 3 и 4 етаж, след предварително сговаряне помежду си, действайки като съизвършители, чрез използване на техническо средство - ключ, са отнели чужди движими вещи - 1 бр. ел. дрелка „***”, на стойност 20,00 лв., 10 бр.буркани тип „Омния” с кисело зеле, на стойност 14,00 лв., 5 бр.буркани тип „Омния” с подправки от 10 вида зеленчуци на стойност 6,50 лв., 3 бр.буркани /3 литрови/ с царска туршия, на стойност 8,40 лв., всички вещи на обща стойност 48,90 лв., от владението на собственика им Е.И.П. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай, а за подс. В.К. е извършено и в условията на опасен рецидив, поради което и на осн. чл. 195, ал.1, т.3, т.4 и т.5, във  вр. чл. 194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във  вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК на подсъдимия Д.П. се определя наказание  от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на осн. чл.66, ал.1 от НК СЕ ОТЛАГА  от изтърпяване за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На осн. чл.196, ал.1,т.2, във вр.чл. 195, ал.1, т.3, т.4 и т.5, във вр.чл.194, ал.1, във вр.чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”,  във вр.чл.26, ал.1 и чл. 55, ал.1, т.1 от НК на подсъдимият В.К. се определя наказание от ЕДНА ГОДИНА и ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ.

Причинените от престъплението вреди в размер на 349,10 лв. са възстановени.

 Разноските по делото в размер на 84,64 лв. следва да бъдат заплатени от подсъдимите.

Моля да одобрите споразумението, като не противоречащо на закона и морала.

 

Адв. Д.: Моля да одобрите споразумението, като не противоречащо на закона и морала.

Адв. К.: Моля да одобрите споразумението, като не противоречащо на закона и морала.

 

Подс.Д.П.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и неговите последиците. Съгласен съм с тях и декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Доброволно ще подпиша споразумението.

 

Подс. В.К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и неговите последиците. Съгласен съм с тях и декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Доброволно ще подпиша споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

Подсъдим:                                           

         /Д.П./      

Прокурор:

          Защитник:                                                                 /М. Н./

                  /адв. С.Д./

 

         Подсъдим:                                                       Защитник:          

                       /В.К./                                      /адв. Ж.К./

                                                                    

 

 

Съдът счита, че споразумението в този му вид не противоречи на закона и на морала, поради което и на основание чл.384, вр.чл.382 ал.7 от НПК

ОПРЕДЕЛИ №112/6.7.2017 г.  

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото по НОХД № 786/2017 г. по описа на ЯРС, постигнато между ЯРП и адв. С.Д.- защитник на подс. Д.П. и адв. Ж.К.– защитник на подс. В.К., със съгласието на двамата подсъдими, при горните условия и основания.

ОСЪЖДА всеки един от подсъдимите Д.П. и В.К., да заплати направените по делото разноски в размер на 42,32  лв. в полза на републикански бюджет, по сметка на ОД на МВР Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 786/2017 г. по описа на ЯРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

Препис от Определението на съда и споразумението да се изпратят незабавно на Районния прокурор на ЯРП за сведение и изпълнение.

         Протоколът се изготви в с.з., което приключи в 13,37 ч.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                           

 

                                                    Съдебни заседатели: 1.

 

                                                                                      2.

                                                            

 

                                             Секретар:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокурорът: Не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото по съкратената процедура.

Адв…: Моля за съкратено съдебно следствие. Подзащитният ми признава изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт и сме съгласни да не се събират доказателства за тези факти.

Адв.

 

 

Съдът счита искането за провеждане на съкратено съдебно следствие за допустимо, с оглед на което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕМИНАВА към предварително изслушване на страните

 

ВЗЕМА решение да предварително изслушване на страните, като на основание чл.372 от НПК, разясни правата на подсъдимите по чл.371 от НПК и ги уведоми, че доказателствата събрани в ДП и самопризнанията направени от тях в съдебно заседание по реда на чл.371, т.2 от НПК, ще бъдат ползвани при постановяване на присъдата.

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВ. АКТ

 

ПРИСТЪПВА към предварително изслушване на подсъдимия.

Подс. Д.П.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Признавам всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и съм съгласен да не се събират доказателства за тези факти. Предупреден съм от съда, че при постановяване на присъдата ще се ползват самопризнанията ми, без да се събират доказателства за фактите изложени в обвинителния акт.

Подс.

 

 

Съдът счита, че самопризнанието на подсъдимите се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство доказателства и

ОПРЕДЕЛИ:

ОБЯВЯВА, че при постановяване на присъдата, ще ползва самопризнанието на подсъдимите без да събира доказателства за фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

 

Прокурорът: Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

Адв. …:  Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

Адв. :

 

На основание чл.283 от НПК се прочетоха приложените по делото доказателства и страните заявиха, че са запознати с тях.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

 Прокурорът:

 

 

 

Адв. :

 

 

 

 На основание чл.297 от НПК съдът даде право на последна дума на подсъдимия:

Подс. Цонев:

 

 

 Съдът счита делото за изяснено от фактическа и правна страна. Оттегли се на тайно съвещание. Ще обяви съдебния акт в …. ч.

В … ч., съдът публично в присъствието на подсъдимия, неговия защитник и представителя на ЯРП, обяви съдебния си акт.

 

Протоколът се изготви в с.з., което приключи в …. ч.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                      

                                                          Съдебни заседатели: 1.

 

                                                                                             2.         

 

 

                                                                            Секретар: