Определение по дело №208/2020 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 1490
Дата: 14 май 2020 г. (в сила от 29 май 2020 г.)
Съдия: Таня Илкова Илиева
Дело: 20205530100208
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 №………………….          14.05.2020г.          Гр. Стара Загора

 

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД            VI ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На  14 май                             2020 г.

В закрито заседание в следния състав:

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ ИЛКОВА                                                       

 

Секретар:

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия ТАНЯ ИЛКОВА

гр. дело № 208, по описа за 2020 година.

 

                  

          Производството е образувано по искова молба на А.Д.Г. против Х.М.Х. за допускане на делба на недвижима вещ.

          По делото е постъпила молба вх.№ 9009/20.03.2020г. от ищцата, чрез пълномощника й, с която прави оттегляне на предявената искова молба, като моли  производството по делото да бъде прекратено.

         По предоставената на ответника възможност да вземе становище по направеното оттегляне, последният, чрез пълномощника си,  с молба вх. № 10601/08.05.2020г. заявява желанието си за прекратяване на производството, поради оттеглянето на исковата молба. Моли също да бъде постановено заличаване на вписването на исковата молба в Агенцията по вписвания.  

         По оттеглянето на иска за делба:

         Когато съсобственикът, който е предявил делбения иск оттегли исковата си молба, изявлението на същия няма последица прекратяване на делото, ако останалите съделители заявят, че желаят извършването на делбата. В конкретния случай, всеки от съделителите прави изявление за оттегляне на исковата молба, поради което съдът следва да прекрати производството по делото.

     Тъй като делбеното производство се прекратява, на  основание чл.9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, съделителите  следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса в размер на 40 лв. по сметка на СтРС.

По искането на ответника за заличаване вписването на исковата молба:

Разпоредбата на  чл. 13 от Правилника за вписванията предвижда заличаването на вписването на искова молба да става въз основа на съдебен акт, с който се постановява заличаването, или с който се прекратява производството по образуваното дело. Единствената хипотеза, в която се налага постановяване на нарочен съдебен акт за заличаване на вписването по  чл. 13 от Правилника за вписванията, е отхвърляне на предявения иск с влязло в сила решение, при което вписването е загубило действието си и следва да бъде заличено. Конкретният случай не попада в сочената хипотеза, поради което заличаването се следва от постановеното прекратително определение. Ето защо, молбата на ответника в частта за заличаване вписването на исковата молба, следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното,  съдът

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

   ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Х.М.Х., ЕГН **********,***, за постановяване заличаване на вписването на исковата молба, предявена в настоящото производство по гр.д. № 208/2020г., по описа на СтРС, като неоснователна.

 

    ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело № 208/2020г., по описа на Старозагорския районен съд, поради оттегляне на исковата молба.

                  

                        ОСЪЖДА А.Д.Г., ЕГН **********,***, и Х.М.Х., ЕГН **********,***, да заплатят в полза на Държавата, по бюджетната сметка на СтРС сумата от 40 лв., представляваща държавна такса. 

 

     Определението подлежи на обжалване пред               Старозагорския окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаване на определението.

 

 

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: