Определение по дело №4809/2014 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 1911
Дата: 9 юли 2018 г.
Съдия: Емилия Колева Енчева
Дело: 20145530104809
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 ноември 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                              09.07.2018 г.                   Гр. Стара Загора

 

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД               ТРЕТИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На 9 юли                                                           2018 г.

В закрито заседание в следния състав:

 

Председател: ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА

 

 

Секретар:                                                         

 Прокурор: 

 като разгледа докладваното от РАЙОНЕН СЪДИЯ ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА

гр.д.№ 4809  по описа за 2014 година.

                 

             Относно направеното от пълномощника на ответника П.Р. искане за изпращане на делото в общинската администрация за изискване становище относно поделяемостта на допуснатия до делба недвижим имот с оглед разпоредбата на чл. 201 от ЗУТ, съдът намира за установено следното:

Съгласно чл. 201 ал.1 от ЗУТ при съдебна делба на урегулиран поземлен имот с цел образуване на нови урегулирани поземлени имоти съдът изисква становище от общинската (районната) администрация относно поделяемостта на имота, а съгласно разпоредбата на ал.2 урегулираните поземлени имоти са неподеляеми, когато не може да се изготви проект за разделянето им на две или повече части, без да се създава недопустимо по закон разположение на съществуващи сгради или на разрешени строежи и без да се създават урегулирани поземлени имоти с лице и повърхност под минимално установените по закон за определените с плана за застрояване за разделяния имот характер и начин на застрояване.

 

В настоящия случай, съобразно предложените от вещите лица проекти, процесният имот попада в смесена централна устройствена зона с археология (Цар), в която е допустимо както жилищно, така и строителство на сгради с обслужващо предназначение. Поради това в процесния имот може да се приложи нормата на чл. 19, ал. 6 от ЗУТ и той да бъде разделен на два УПИ съгласно квотите на съсобственост. УПИ VI-1947 в кв. 8 по плана на град Стара Загора с площ от 412 м2 може да бъде разделен на два реални дяла (самостоятелни УПИ) в предвид завареното строителство на триетажна масивна сграда, както следва: УПИ VI с площ от 282 м2, като в същия попада съществуващата триетажна масивна сграда, отреден за смесено жилищно и обществено обслужване; УПИ IX с площ от 130 м2, отреден за обществено обслужване. В съдебно заседание вещите лица уточняват, че не е възможно разделянето на имота на 3 или 4 самостоятелни УПИ-та, заради изискванията за отстояние на постройките от страничната регулационна линия и дъното на имота, не могат да бъдат спазени изискванията за площ и минимално лице с достъп към улица.

В случая се касае за делба на съсобствен имот, като съсобствеността е възникнала по силата договор, а не по наследство. Групирането на съделители в общ дял е допустимо и възможно единствено по колена, когато се касае за делба на наследство, при съпрузите с права в режим на СИО, предвид бездяловия характер на собствеността за тях, а в останалите случаи на обикновена съсобственост - само по съгласие на групираните съделители, доколкото целта на делбата се състои в ликвидирането на съсобствеността и остатъчна такава не би могла да бъде натрапена на съделителите против волята им.

По настоящото дело делбата е допусната между четирима съсобственици, като са обособени три дяла, но вещите лица сочат, че не е възможно разделянето на имота на 3 или повече самостоятелни УПИ-та. Съгласно заключенията на вещите лица, същите предлагат  разделянето на процесния имот и обособяването на два отделни урегулирани поземлени имота, в единия от които попада жилищната сграда. Съдът намира, че е безпредметно произнасянето на общинската администрация, тъй като съгласно разпоредбата на ал.2 на чл. 201 от ЗУТ урегулираните поземлени имоти са неподеляеми, когато не може да се изготви проект за разделянето им на толкова части, колкото са съделителите, за да се извърши реална делба и да се удовлетворят максимално съделителите при спазване разпоредбите на ЗУТ.

Предвид изложеното, съдът

 

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

         ОСТАВА без уважение направеното от процесуалния представител на ответника П.Р.П. искане за изпращане на делото в Общинската администрация за изискване на становище относно поделяемостта на допуснатия до делба недвижим имот с оглед разпоредбата на чл. 201 от ЗУТ.

                                                                              

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: