Решение по дело №16/2020 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 148
Дата: 6 август 2020 г.
Съдия: Цветанчо Димитров Трифонов
Дело: 20201440100016
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 9 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е 

 

гр.Козлодуй, 06 август 2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

      Козлодуйският районен съд, първи състав, в открито съдебно заседание на 21.07.2020г. /двадесет и първи юли две хиляди и двадесета година/ в състав:

 

                                                                      Председател: Цветанчо Трифонов

 

      при секретаря Капка Качева, като разгледа докладваното от съдията Цветанчо Трифонов гр.д. №16 по описа за 2020г. на РС – Козлодуй и за да се произнесе взе предвид следното.

 

 

Производството е с правно основание чл.135 от СК – възстановяване на родителски права, чл.127, ал.2 от СК и чл.143 от СК – спор за родителски права, лични отношения и издръжка на дете.

Образувано е по искова молба, подадена от М.М.М., ЕГН **********, с  адрес *** като майка на В.Д.М., ЕГН **********,   чрез  адв. Е.О.,***, обл.Враца, ж.к.2, бл.39, с правно основание чл.135 вр. чл.132, ал.1, т.2 СК; чл.127, ал.2 СК и  чл.143 СК.

В исковата молба се твърди, че М.М.М. е майка на непълнолетното дете В.Д.М., ЕГН **********.  По силата на решение № 263 от 17.10.2016г. по гр.д. № 234/2016г., постановено от РС – Козлодуй, тя е била лишена от родителски права по смисъла на чл.132, ал.1, т.2  от СК, с който съдебен акт е определен режим на лични контакти на същата с детето В.Д.М.. Съгласно цитираното съдебно решение № 263 от 17.10.2016г. по гр. д. № 234/2016г. на РС – Козлодуй майката е лишена от родителски права поради трайното неполагане на грижи по отношение на малолетното дете и недаване на издръжка, след като с влязло в законна сила Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС- Козлодуй същата е била осъдена да заплаща месечна издръжка за детето, а родителските права – предоставени на бащата - Д.К.М.. След постановяване на съдебното решение, с което майката е лишена от родителски права, детето е останало да живее при бащата, Д.К.М.. Тъй като последният не притежава родителски капацитет в необходимата степен, детето преди около две години е било настанено с решение на съда в семейството на близък роднина на майката – Божидар Минков в село Хърлец, обл.Враца. Бащата Д.К.М. обаче не е лишен от родителски права по отношение на детето. Твърди се още, че обстоятелствата, поради които майката е била лишена от родителски права, са се променили. Майката М.М.М. от около две години проявява постоянен интерес към детето. Тя често ходи да вижда детето в дома на лицето, при което е настанено. Също така му предоставя парични суми и подаръци като по този начин полага усилия да поддържа постоянна връзка с детето. Преди около 1 година му е подарила мобилен телефон, а преди около 4 месеца – златен пръстен. Вследствие на тези контакти между майката и детето вече има изградена емоционална връзка и детето се чувства добре, поддържайки отношения с майка си. В резултат на това детето изявява желание да живее при своята майка - ищцата. Посочено в молбата е, че причините, поради които майката е била лишена от родителски права, са били обективни – тя е била безработна и е заминала да работи в чужбина като е разчитала, че бащата Д.М. ще се грижи добре за детето. Към момента майката е трайно установена в страната и живее в с.Хърлец, обл.Враца, на семейни начала с Георги Петков Гатев, с когото имат родено едно тригодишно дете на име Петко Георгиев Гатев. Георги Гатев, с когото ищцата живее, работи и със своите доходи има възможност да осигурява издръжка на М.М., малолетното дете Петко Гатев, а също и на детето В.М., ако бъдат възстановени родителските права на майката и последното заживее с нея. Жилището, което обитават, е на два етажа със санитарен възел на всеки етаж и с по три стаи на етаж, електроснабдено, отопляемо и обзаведено, с необходимите битови условия за живеене. Посочено е, че В. е ученичка в девети клас като учи в гр.Мизия.

Ищцата моли съда да постанови решение, с което да бъдат възстановени родителските й права по отношение на детето  В.Д.М. с ЕГН **********, поради отпадане на основанието на което е била лишена от тях като се постанови след влизане на решението в законна сила Община Козлодуй и Община Оряхово да впишат възстановяването на родителските права; да се постанови  детето В.Д.М.  с ЕГН ********** да живее при майката М.М.М., ЕГН **********; да бъдат прекратени  определените с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС - Козлодуй мерки като вместо това упражняването на родителските права спрямо детето В.Д.М. да бъде предоставено на майката М.М.М., като на бащата Д.К.М. се определи режим на лични контакти с детето В.Д.М.; да се прекрати издръжката, определена с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС- Козлодуй и Д.К.М. да бъде осъден да заплаща на детето В.Д.М. чрез неговата майка и законен представител, М.М.М., месечна издръжка в размер на 160,00лв. /сто и шестдесет лева/, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на основания за изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска.

 Претендират се в тежест на ответника и направените разноски в процеса за адвокатско възнаграждение и държавна такса.

В срока по чл.131 ГПК  не е постъпил отговор на исковата молба  от ответника.

В съдебно заседание ищцата, редовно призована, се явява и се представлява от пълномощника си - адв. Милен Сибинов от АК-Враца.

Ответникът Д.М., редовно призован, се явява в съдебно заседание, като заявява, че желае детето да живее при неговата майка.

Дирекция „Социално подпомагане” гр.Козлодуй изпраща представител в съдебно заседание, който изразява становище, че в интерес на детето е то да бъде реинтегрирано в семейството на майката. Посочва, че е оценен родителският капацитет на същата, както и възможностите да се грижи за детето В..*** поддържа становище, че в интерес на детето е за него да се грижи неговата майка като са налице предпоставки за възстановяване на родителските й права.

По иска с правно основание чл.135 във вр. с чл.132, ал.1, т.2 от СК.

Съдът като обсъди събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, взе предвид становищата на страните, намира за установено следното.

По силата на решение № 263 от 17.10.2016г. по гр. д. № 234/2016г., постановено от РС – Козлодуй, майката е била лишена от родителски права по смисъла на чл.132, ал.1, т.2 от СК, с който съдебен акт е определен режим на лични контакти на същата с детето В.Д.М.. Съгласно цитираното съдебно решение № 263 от 17.10.2016г. по гр. д. № 234/2016г. на РС – Козлодуй майката е лишена от родителски права поради трайното неполагане на грижи по отношение на малолетното дете и недаване на издръжка, след като с влязло в законна сила Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС- Козлодуй същата е била осъдена да заплаща месечна издръжка за детето, а родителските права – предоставени на бащата - Д.К.М..

 Съдът допусна гласни доказателства по делото чрез разпита на един свидетел – Йонка Георгиева, от които се доказа, че майката от няколко месеца полага грижи за  детето си, като бащата не го е виждала да ходи в дома на майката. Детето е било преди това при своя чичо Божидар Георгиев.

В случая съдът счита, че по делото е безспорно установено трайното грижовно отношение на майката към детето В., което се отглежда и възпитава в дома й в с.Хърлец, където са налице всички предпоставки за неговото правилно отглеждане и възпитание – заобиколено е с внимание, обич и грижа, детето посещава училище, напълно е социализирано с другите деца, развива се много добре за възрастта си.

     Разпоредбата на чл.135, ал.2 от СК предвижда възможността, родителят, който е лишен от родителски права, да поиска от съда тяхното възстановяване, ако е отпаднало основанието, поради което е бил лишен от тях. Тази правна възможност е въведена, поради обстоятелството, че лишаването от родителски права е едно ненормално и нежелано явление, то е крайна мярка, продиктувана от особена наложителност. Отпадането на последната предполага възстановяване на нормалното състояние. Предпоставките за това, регламентирани в посочената норма, се свеждат до едно генерално условие – да е отпаднало основанието за лишаване от права, т.е. поведението или състоянието, наложили тази тежка мярка, вече да не представляват опасност за упражняването на родителските функции. По делото се установява, че майката след завръщането си в страната, желае да се грижи за детето. Оценена е, че има необходимия капацитет и възможности да се грижи за В., поради което в най - добър интерес на детето е то да бъде реинтегрирано в семейството на майката. Такова становище поддържа представителят на ДСП–Козлодуй. Налице е изградена, макар и след завръщането на майката в страната,емоционална привързаност между нея и детето, като майката има нужните родителски качества за отглеждане на детето. Детето заявява при изслушването му, че желае да живее при майка си и се чувства добре в дома й. Предвид гореизложеното, съдът намира, че е налице изменение във фактическата обстановка, изразяваща се в отпадане на основанието, поради което ищцата е била лишена от родителски права по отношение на детето В.Д.М., ЕГН **********, тъй като вече не са налице обстоятелствата на чл.132, ал.1, т.2 от СК – а именно, трайно и без основателна причина неполагане на грижа и недаване на издръжка на детето. Затова съдът намира, че искът по чл.135 от СК следва да бъде уважен, като бъдат възстановени родителските права на майката по отношение на непълнолетното дете В.Д.М., ЕГН **********.

Следва да се постанови  детето В.Д.М. да живее при майката М.М.М., като бъдат прекратени определените с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС - Козлодуй мерки като вместо това упражняването на родителските права спрямо детето В.Д.М. да бъде предоставено на майката М.М.М. като на бащата Д.К.М. се определи режим на лични контакти с детето В.Д.М., както и да се прекрати издръжката, определена с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС - Козлодуй и Д.К.М. да бъде осъден да заплаща на детето В.Д.М. чрез неговата майка и законен представител, М.М.М., ежемесечна издръжка. Размерът на същата с оглед на това, че ответникът няма регистриран трудов договор и съответно доходи, следва да бъде около минимално установения в закона, а именно 160,00 лв.

 С оглед уважаване на иска ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищцата сторените от нея разноски по делото за държавна такса и за адвокатско възнаграждение.

 Водим от горното съдът

 

Р Е Ш И:

 

  Възстановява упражняването на родителските права по отношение на непълнолетното дете В.Д.М. с ЕГН ********** на неговата майка М.М.М., ЕГН **********, с адрес: ***, поради отпадане на основанието, поради което е била лишена от тях.

 Постановява след влизане на решението в сила Община Козлодуй служебно да впише в личния регистрационен картон на М.М.М., ЕГН **********, с  адрес: ***, възстановяването на родителските права.

Постановява  детето В.Д.М. с ЕГН ********** да живее при майката М.М.М., ЕГН **********;

Прекратява определените с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС- Козлодуй мерки, като вместо това:

 Предоставя упражняването на родителските права спрямо детето В.Д.М. на майката М.М.М. като определя на бащата Д.К.М. режим на лични отношения с детето В.Д.М., както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 9.00ч. до 17.00ч. и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 Прекратява издръжката, определена с Решение № 137/23.05.2014г. по гр.дело № 688/2013г. на РС - Козлодуй и осъжда Д.К.М. да заплаща на детето В.Д.М., чрез неговата майка и законен представител, М.М.М.,ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 160,00лв. /сто и шестдесет лева/, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на основания за изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска.

 Прекратява настаняването със Заповед от 23.02.2018г. на ДСП Козлодуй, потвърдено с Решение №123/23.04.2018г. на РС - Козлодуй по гр.дело № 234 от 2016 година на детето В.Д.М., ЕГН **********, в семейството на роднини – Божидар и Любка Георгиеви от с.Хърлец, обл.Враца.

 Осъжда Д.К.М. да заплати на М.М.М. направените разноски за адвокатско възнаграждение и за държавна такса в размер на общо 325.00лв. /триста двадесет  и пет/ лева.

  Решението може да се обжалва пред Окръжен съд гр.Враца в двуседмичен срок, считано от получаване на съобщението.

 

                                                                                       Районен съдия: