Решение по дело №561/2019 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 175
Дата: 9 юли 2019 г. (в сила от 26 юли 2019 г.)
Съдия: Адриана Георгиева Добрева
Дело: 20191440100561
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 април 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                Р Е Ш Е Н И Е  №..

гр.Козлодуй, 9 юли 2019 година

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

КОЗЛОДУЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, ВТОРИ СЪСТАВ в публично заседание на 8.07.2019г. /Осми юли две хиляди и деветнадесета година/, в състав:

Районен съдия: Адриана Добрева

при секретаря Стела Димитрова

като разгледа докладваното от съдията А.Добрева гражданско дело № 561 по описа на съда за 2019 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Съдебното производство е по брачно дело за развод.

Образувано е по искова молба на С.С.Б., ЕГН ********** ***, с която е предявил против В.Т.К., ЕГН ********** *** иск за развод поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Не иска съда да се произнася по въпроса за вината.

          Иска е за развод по чл.49, ал.1 от СК и е допустим.

          В съдебни заседания съпрузите се явяват лично и поддържат иска си за прекратяване на брака с развод, поради дълбокото му и непоправимо разстройство. Заявяват, че живеят разделени от години и не поддържат помежду си никакви отношения.

          В хода на съдебното производство по делото са събрани писмени доказателства, от които съдът приема за установено от фактическа страна следното:

          Страните С.С.Б., ЕГН ********** и В.Т.К., ЕГН ********** са сключили граждански брак с акт за граждански брак № 2 от 29.01.1986 година в село Хайредин. Бракът е първи и за двамата. В брака си имат родени деца, които са пълнолетни. Страните живеят във фактическа раздяла и двамата заявяват, че не е възможно да живеят като семейство, тъй като отношенията помежду им са нетърпими и напълно са се дезинтересирали един от друг. И двамата заявяват, че са обмислили и са стигнали до решението, че не могат да живеят като семейство. И двамата поддържат молбата си за развод.

По делото е приложено удостоверение за граждански брак, удостоверения за доходите на страните и декларации.

Съдът като съобрази събраните по делото доказателства и доводите на страните намира, че брака е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да се прекрати с развод по чл.40, ал.1 от СК без съдът да се произнася по въпроса за вината, по следните правни съображения:

В съдебно заседания страните се явяват лично и заявяват твърдата си воля бракът им да бъде прекратен с развод поради дълбокото му и непоправимо разстройство. И двамата поддържат доводите си, че искат на брака им да бъде прекратен с развод, като сочат, че не могат да постигнат помирение и да живеят като семейство, и бракът им не може да бъде заздравен.

С оглед изложеното и като счита, че бракът между страните е формално съществуващ и е обременителен както за тях, така и за обществото. Изцяло е лишен от отредените му според закона и морала ценности и не може да бъде заздравен и не е възможно страните да заживеят в хармония и разбирателство съдът намира, че същия следва да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнася по въпроса за вината и като утвърди постигнатото между страните споразумение.

Страните следва да заплатят окончателна д.т. за прекратяване на брака.

Останалите направени в процеса разноски остават в тежест за всяка от страните, така както са ги направили.

Водим от изложените съображения Козлодуйският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл.49, ал.1 от СК сключеният с акт за граждански брак № 2 от 29.01.1986 година в село Хайредин, община Хайредин, област Враца между С.С.Б., ЕГН ********** и В.Т.К., ЕГН ********** граждански брак КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ПОСТАНОВЯВА:

1.     След прекратяване на брака съпругата да носи фамилно си име К..

2.     Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

 

ОСЪЖДА С.С.Б., ЕГН ********** и В.Т.К., ЕГН ********** да заплатят всеки окончателна д.т. за допускане на развода в размер на по 20.00/двадесет/ лева по сметка на РС-Козлодуй.

 

Решението подлежи на обжалване пред ВОС от страните в двуседмичен срок от връчването му.

 

Районен съдия: