Определение по дело №972/2020 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1777
Дата: 24 ноември 2020 г. (в сила от 13 януари 2021 г.)
Съдия: Георги Видев Видев
Дело: 20207150700972
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 27 август 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1777 /24.11.2020г.

 

Административен съд Пазарджик, в закрито заседание, като разгледа докладваното от съдията – докладчик Георги Видев административно дело № 972 по описа на съда за 2020 г., намери за установено следното:

Делото е образувано по жалба на лишения от свобода Н.Н. *** против Заповед № Л-954/24.07.2020 г. на началника на Затвор – Пазарджик и против Заповед № Л-3361/13.08.2020 г. на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Жалбоподателят е поискал да бъде освободен от заплащане на държавна такса, поради липса на средства за заплащането ѝ. Действително от събраните в тази връзка доказателства е видно, че жалбоподателят не разполага със средства или имущество, които да му позволяват да заплати държавната такса в размер на 20 лв. за обжалване на двата административни акта. Затова искането е основателно.

При проверка на допустимостта на жалбата съдът констатира следното:

С първата от обжалваните заповеди на основание чл. 101, т. 2, във вр. с чл. 102, във вр. с чл. 105, ал. 1 от ЗИНЗС на жалбоподателя е наложено дисциплинарното наказание „извънредно дежурство по поддържане на чистотата и хигиената за 5 дни“. Наказанието е наложено за следното нарушение, което се твърди, че е извършил жалбоподателя: Неколкократен отказ „да изпълни разпореждането на постовия надзирател – да слезе от прозореца и да преустанови водения от него разговор с подсъдими, които са провеждали престой на открито, което е наложило отваряне на спалното помещение за предотвратяване на това му действие. При влизането  на постовите надзиратели е започнал да се държи грубо и агресивно с тях, оправил е обидни думи към тях.“. Втората обжалвана заповед е издадена при административното обжалване от жалбоподателя на Заповед № Л-954/24.07.2020 г. на началника на Затвор – Пазарджик. Със заповедта на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е отхвърлена жалбата против заповедта на началника на затвора.

С първата заповед на жалбоподателя е наложено наказанието„извънредно дежурство по поддържане на чистотата и хигиената за 5 дни“, предвидено в чл. 101, т. 2 от ЗИНЗС, който предвижда следното:

Чл. 101. Дисциплинарните наказания са:

2. извънредно дежурство по поддържането на чистотата и хигиената за срок до 7 дни;

В закона не е предвидено обжалване по съдебен ред на заповед, с която е наложено дисциплинарното наказание „извънредно дежурство по поддържането на чистотата и хигиената“. Обжалване е предвидено единствено на заповедите, с които е наложено дисциплинарното наказание „изолиране в наказателна килия“ съгласно чл. 111, ал. 1, който гласи:

Чл. 111. Заповедта за дисциплинарно наказание изолиране в наказателна килия подлежи на оспорване пред административния съд по местоизпълнение на наказанието в тридневен срок от обявяването й.

В случаите на обжалване на по-леки наказания, каквото е извънредното дежурство е налице подробно разписан ред за административно обжалване но ЗИНЗС не е предвидил възможността за проверка от съд на законосъобразността на съответната заповед.

Затова жалбата е недопустима на основание чл. 159, т. 1 от АПК, доколкото обжалваният акт не подлежи на оспорване.

Това законово разрешение е резонно, като недопускането в случая на обжалване не е в нарушение на чл. 6 от ЕКПЧ. Това е така, тъй като делото не се отнася до граждански права, нито до наказателно обвинение, а до налагане на дисциплинарно наказание. При това става въпрос за такова с много ниска тежест, което има изцяло символичен характер. Поради това освен незаконосъобразно е и необосновано административният съд да разглежда законосъобразността на дисциплинарна мярка извънредно дежурство по чистотата, която засяга в изключително незначителна степен правата на жалбоподателя.

Затова жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а делото следва да бъде прекратено.

Водим от гореизложеното съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

            Освобождава жалбоподателя Н.Н. Азис от заплащане на държавна такса за разглеждането на делото пред настоящата инстанция.

Оставя без разглеждане жалбата на лишения от свобода Н.Н. *** против Заповед № Л-954/24.07.2020 г. на началника на Затвор – Пазарджик и против Заповед № Л-3361/13.08.2020 г. на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Прекратява административно дело № 972 по описа на Административен съд –Пазарджик за 2020 г.

Определението подлежи на обжалване чрез настоящия едночленен състав на съд на Административен съд –Пазарджик пред тричленен състав на Административен съд –Пазарджик в 7-дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

Съдия: /П/

 

С определение № 69 от 13.01.2021 г. по адм. дело № 5/2021 г. на Административен съд - ОСВОБОЖДАВА Назъм Назми Азиз от заплащане на държавна  такса по адм. д. 5/2021 г. по описа на Административен съд гр. Пазарджик.ОСТАВЯ В СИЛА Определение № 1777 от 24.11.2020 г. на Административен съд гр. Пазарджик, постановено по анд. 972/2020 г. ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.