Определение по дело №2777/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2855
Дата: 28 ноември 2023 г. (в сила от 28 ноември 2023 г.)
Съдия: Мария Иванова Николова
Дело: 20237180702777
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 9 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 2855

 

гр. Пловдив, 28 ноември  2023 г.

 

   АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, XV с., в закрито заседание на двадесет и осми ноември през две хиляди двадесет и трета година,  в състав:

                   СЪДИЯ:  МАРИЯ НИКОЛОВА                                                           

                  

като разгледа докладваното от съдия Николова адм. дело № 2777 по описа за 2023 год. и взе предвид следното:

 

Производство е образувано по жалба на С.Й., гражданин на Република Турция, чрез процесуалния му представител адв. Б.. С жалбата се иска от съда да провери законността на вписването на Й. в масивите на ДАНС за нежелани граждани, тъй като му се отказва влизане в пределите на Република България.

В допълнителна жалба е уточнено, че се оспорва административен акт – писмо на директора на ДАНС (всъщност председател на ДАНС) рег.№ ПН 2901/20.10.2023г. за включването в списъка на нежеланите чужденци, алтернативно се оспорва бездействието на директора на ДАНС да анулира писмото.

С разпореждане от 10.11.2023г. съдът е изискал справка от Национална база данни "Население" относно регистрирани постоянен и настоящ адрес на чужденеца на територията на Република България. Видно от изготвената справка на лист 23 по делото в НБД „Население“, турският гражданин С.Й. няма регистриран постоянен адрес на територията на Република България.

Настоящият състав на Административен съд - Пловдив, след като прецени данните по делото приема, че жалбата не му е подсъдна по следните съображения:

Съгласно чл. 133, ал. 1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати, а когато посоченият в акта адресат има постоянен адрес или седалище в чужбина, споровете се разглеждат от Административния съд – град София. Определение за постоянен адрес е дадено в разпоредбата на чл. 93 от Закона за гражданска регистрация и това е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението. Жалбоподателят е чужденец – гражданин на Република Турция, а видно от изготвената по делото служебна справка от Национална база данни "Население" същия няма постоянен адрес в Република България. Ето защо и доколкото оспорващият е чужд гражданин, т. е. има постоянен адрес в чужбина, по силата на чл. 133, ал. 1, изр. 2-ро от АПК, в актуалната му към датата на депозирането на оспорването редакция, местно компетентен да разгледа жалбата, вкл. да се произнесе по нейната редовност и допустимост се явява Административен съд – град София. Преценката дали е налице годен за оспорване индивидуален административен акт, респективно компетентността на извърши преценка за редовност и допустимост на подадената жалба е на родово и местно компетентният съд.

С оглед твърденията изложени в допълнителната жалба, дори и да се приеме, че жалбоподателят търси защита по реда на чл. 256 от АПК срещу бездействието на председателя на ДАНС да изключи С.Й. от списъка на нежеланите чужденци, то отново по аргумент на чл. 256, ал. 1 вр. с чл. 133, ал. 1, изр. 2-ро от АПК делото е подсъдно на Административния съд – град София.

Това налага производството по настоящото дело да бъде прекратено, като същото бъде изпратено по подсъдност на Административен съд – град София.

Предвид изложеното и на основание чл. 135, ал. 2 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 2777 по описа за 2023 г. на Административен съд - Пловдив.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд – София-град.

Препис от определението да се изпрати на С.Й. на посочения в жалбата съдебен адрес.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

                                                                             СЪДИЯ: