Решение по дело №327/2018 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 147
Дата: 28 юни 2019 г. (в сила от 20 юли 2019 г.)
Съдия: Йордан Минков Дамаскинов
Дело: 20184500900327
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 8 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

147

Гр. Русе,  28 юни 2019 г.

 

Русенският окръжен съд,  гражданско и търговско отделение, в открито заседание на 28 май 2019 г. в състав:

                                                         Председател: Йордан Дамаскинов

при секретар Недялка Н. като разгледа търговско дело № 327 по описа за 2018 година, за да се произнесе, съобрази следното:

          Андрей Ангелов  прокурор в Окръжна прокуратура Русе предявява иск срещу „Жоан Груп“ ЕООД ЕИК ********* за прекратяване на едноличното  дружество с ограничена отговорност и вписване прекратяването на търговския регистър.

          Жоан Груп“ ЕООД ЕИК ********* не подава отговор на исковата молба.

Правната квалификация на предявения иск е чл. 155, т.3 вр. чл. 157 ТЗ – иск на прокурор в обществен интерес за прекратяване на еднолично дружество с ограничена отговорност поради смърт на едноличния собственик и поради липса на вписан управител повече от три месеца.

Еднолично дружество с ограничена отговорност „Жоан Груп“ ЕИК ********* гр. Русе, ул. „Рига“ № 8, вх. 3, т. 1 е с едноличен собственик на капитала и управител М. Н. Б. ЕГН **********. М. Б. е починала на *******и оставила трима законни наследници. Съпругът В.  Г.  Б.  в писмено обяснение е заявил, че не желае да продължи дейността на дружеството. Същото е заявил писмено синът Ж.  В.  Б. . Другият син Н.  В.  Б.  се е отказал от наследството.

Съгласно чл. 157, ал. 1 от Търговския закон, дружеството, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността. Учредителният акт, публикуван в търговския регистър, не съдържа клаузи, предвиждащи друго при смърт на едноличния собственик. Чл. 157, ал.1 от ТЗ урежда специфична хипотеза на прекратяване на търговско дружество по право. Искането на прокурора до съда да прекрати дружеството е в обществен интерес, тъй като няма друг процесуален ред за вписване в търговския регистър на правната промяна. Наред с това налице е и основанието за прекратяване по чл. 155, т.3 ТЗ – в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

Мотивиран така и на основание чл. 154, ал.1, т.5 от ТЗ във връзка с чл. 155, т. 3 и чл. 157, ал.1 от ТЗ Русенският окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

  ПРЕКРАТЯВА търговско дружество „Жоан Груп“ ЕИК ********* гр. Русе, ул. „Рига“ № 8, вх. 3, т. 1.

ПОСТАНОВЯВА служебно вписване на прекратяването на дружеството в търговския регистър при Агенция по вписванията.

ОСЪЖДА „Жоан Груп“ ЕИК ********* гр. Русе, ул. „Рига“ № 8, вх. 3, т. 1, да заплати по сметка на Русенски окръжен съд 30 лв. държавна такса по делото.

Решението може да се обжалва пред В. търновския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му.

След влизане в сила препис да се изпрати на Агенция по вписванията – търговски регистър.

 

                                                                   Съдия: