Определение по дело №70/2020 на Районен съд - Харманли

Номер на акта: 163
Дата: 16 юли 2020 г. (в сила от 31 юли 2020 г.)
Съдия: Ирена Славова Аврамова
Дело: 20205630200070
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 11 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

16.07.2020 г., гр. Харманли

 

 

Районен съд - Харманли, в открито съдебно заседание на шестнадесети юли две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        СЪДИЯ: ИРЕНА АВРАМОВА

 

при участието на секретаря Емилия Рикова и в присъствието на прокурора Мая Кьосева, като разгледа докладваното от съдията ЧНД № 70 по описа на съда за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл. 306, ал. 1, т. 1 от НК.

Образувано е по предложение на РП – Ямбол за определяне на общо наказание на основание чл. 25, вр. чл. 23 от НК на Р.Ж.Ж. по НОХД № 965/2019 г. по описа на РС – Ямбол и НОХД № 439/2019 г. по описа на РС – Харманли, а именно „пробация” със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и два месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и два месеца.

В съдебно заседание представител на РП – Харманли поддържа направеното предложение и моли да бъде уважено.

Защитникът на осъдения – адв. М. А. намира предложението за основателно и пледира за групиране на наказанията.

Осъденият Р.Ж.Ж. се придържа към казаното от защитника си и моли да определяне на общо наказание.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства и взе предвид доводите на страните, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От справката за съдимост, ведно с бюлетините за съдимост, приложени по делото, е видно, че Р.Ж.Ж. е осъждан многократно, като от значение за настоящото производство са следните осъждания:

1. По НОХД № 965/2019 г. по описа на РС – Ямбол, със споразумение, влязло в сила на 10.01.2020 г., за престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, извършени на 18.05.2018 г., като на основание чл. 23, ал. 1 от НК му е наложено общо наказание „пробация“ с пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и два месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и два месеца.

2. По НОХД № 439/2019 г. по описа на РС - Харманли, със споразумение, влязло в сила на 29.01.2020 г., за престъпление по чл. 290, ал. 1 от НК, извършено на 16.05.2019 г., като му е наложено наказание „пробация “ с пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от десет месеца с периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца.

Видно е, че престъпленията, за които Р.Ж.Ж. е осъден по горепосочените дела, са извършени в условията на реална съвкупност, преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях.

Поради изложеното и на основание чл.  25, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК, следва да се определи едно общо най-тежко наказание измежду двете осъждания, а именно „пробация“ с пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и два месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и два месеца.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК следва от така определеното едно общо, най-тежко наказание да се приспадне времето, през което осъденото лице е търпяло което и да е от наложените наказания „пробация“.

Така мотивиран, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 25, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК на Р.Ж.Ж., ЕГН: **********, с адрес: ***, ж. к. „***” № *, вх. *, ет. *, ап. *, едно общо най-тежко наказание измежду наложените по НОХД № 965/2019 г. по описа на РС – Ямбол и НОХД № 439/2019 г. по описа на РС - Харманли, а именно „пробация“ с пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и два месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и два месеца.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 25, ал. 2 от НК от така определеното едно общо най-тежко наказание да бъде приспаднато времето, през което осъденото лице е търпяло което и да е от наложените наказания „пробация“.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Хасково.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: