Решение по дело №640/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 29
Дата: 25 януари 2019 г.
Съдия: Янко Новаков Новаков
Дело: 20182100900640
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 13 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 35                                 25.01.2019 година                           Град Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Бургаският    окръжен съд,                                                   граждански състав

На   двадесет и четвърти януари            две  хиляди  и  осемнадесета година

В открито заседание    в    следния    състав:

 

Председател: Янко Новаков

       Членове: -

 

Секретар: Цветанка Арнаудова

Прокурор: -

 

като разгледа докладваното от съдия Новаков

дело по несъстоятелност            номер   640           по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 625 и сл. от Търговския закон.

Постъпила е молба от „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16, с искане по отношение на него да бъде открито производство по несъстоятелност.

Бургаският окръжен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства и като съобрази разпоредбите на закона, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

По делото е изслушана съдебноикономическа експертиза, според която финансовото състояние на ответното дружество е трайно влошено. Показателите за обща, бърза, незабавна и абсолютна ликвидност на имуществото, които дават информация за способността на предприятието да погасява текущите си задължения с наличните краткотрайни активи, от от 2013 г. насам са близки до нула. Коефициентите за финансова автономност за същия период са с отрицателни стойности, което  свидетелства за наличие на т. нар. „червен капитал“, при който пасивите превишават активите.

Изложеното обосновава извод, че ответното дружество е изпаднало в състояние на неплатежоспособност по смисъла на чл. 608, ал. 1, т. 1 от Търговския закон считано от 31.12.2013 г.

Налице е основание по чл. 607а, ал. 1 от ТЗ за откриване на производството по несъстоятелност по отношение на ответното дружество.

Липсва ликвидно имущество за покриване на определените по реда на чл. 629б от ТЗ начални разноски за производството по несъстоятелност в размер на 15000 лева. Тези разноски не са предплатени от молителите и известните кредитори на ответника.

При това положение се налага произнасяне на съда по реда на чл. 632 от ТЗ  с обявяване на неплатежоспособността на ответника, настъпила на 31.12.2013 г. По отношение на това дружество е необходимо да бъде открито производство по несъстоятелност, като се постанови обща възбрана и запор върху имуществото му, прекратяване на правомощията на органите му. Дружеството следва да се обяви в несъстоятелност, а производството - да бъде спряно, без да се постановява заличаване на субекта от търговския регистър.

Спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на настоящото решение по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на началните разноски за производството в размер на 15000 лева. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване на производството, съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

Мотивиран от горното, Бургаският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16 и ОПРЕДЕЛЯ следната нейна начална дата: 31.12.2013 година.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност по отношение на „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16.

ОБЯВЯВА „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16 В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ.

ПОСТАНОВЯВА прекратяване на дейността на предприятието на „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16.

ПОСТАНОВЯВА обща възбрана и запор върху имуществото на „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16.

ПРЕКРАТЯВА правомощията на органите на „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16.

ЛИШАВА „АЛЕКСАНДРОВ ЕЪР“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Несебър 8230, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 16 от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото си.

СПИРА производството по дело по несъстоятелност № 640/2018г. по описа на Бургаския окръжен съд.

Спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на настоящото решение - по молба на длъжника или на кредитор. Възобновяване се допуска, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на началните разноски за производството в размер на 15000 лева. Ако в едногодишния срок не бъде поискано възобновяване на производството, съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението да се впише в търговския регистър.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър.

 

 

СЪДИЯ: