Определение по дело №451/2022 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 580
Дата: 13 септември 2022 г.
Съдия: Райна Димова Тодорова
Дело: 20227240700451
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 юли 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

   О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 

                                   13.09.2022г.      град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, V състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети септември през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

 

 

                                                                       СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар                                                                                                       и с участието

на прокурор                                                                                           като разгледа

докладваното от съдия Р. ТОДОРОВА административно дело № 451 по описа за 2022г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството по адм. дело № 451/ 2022г. по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по искова молба на Г.Й.З., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - Стара Загора, уточнена с писмена молба вх. № 4456/ 19.07.2022г., с която срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” гр. София е предявен иск с правно основание чл.284, ал. 1 от ЗИНЗС, за присъждане на обезщетение в размер на 20000лв. за претърпени от Г.З. неимуществени вреди в Затвора – Стара Загора при изпълнение на наложеното му наказание „лишаване от свобода“, вследствие на неосигуряване на минимално необходимите санитарно-хигиенни и битови условия, за периода 01.01.2022г. – 08.07.2022г., в нарушение на чл.3 от ЗИНЗС.

 

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК ответникът - Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – гр. София, чрез процесуалния си представител, е подал писмен отговор, с който оспорва предявения иск, като излага доводи за неговата неоснователност.  

 

С молба вх. № 5082 от 30.08.2022г. от ищеца е направено искане за предоставяне на правна помощ и за назначаване на служебен адвокат за осъществяване на процесуално представителство по делото. Към молбата обаче липсва приложена декларация за семейно положение, имуществено състояние и доходи, трудова заетост или други доказателства, удостоверяващи, че лицето няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. С оглед извършването на преценка съобразно критериите по чл.23, ал.3 от Закона за правната помощ и произнасяне по направеното искане, следва да бъде изискано от ищеца да представи писмена декларация, с която да удостовери доходите си и тези на членовете на своето семейство; имущественото си състояние; семейно положение; здравословно състояние и трудова заетост.

 

На основание чл.140, ал.1 от ГПК и след проверка редовността на исковата молба и преценка допустимостта на предявения иск, на исканията и възраженията на страните, съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да се допусне като писмено доказателство представената от ответника справка относно л.св. Г.З.. До разпит в качеството на свидетели следва да бъдат допуснати посочените от ищеца лица – Й.Г.А. и Г.В.М..

 

            Делото следва да се внесе и насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните с препис от настоящото определение.

 

С оглед разпоредбата на чл.286, ал.1 от ЗИНЗС, за съдебното заседание следва да бъде призована и Окръжна прокуратура – Стара Загора.

 

Следва да бъде указано на страните, че в първото по делото заседание са длъжни да направят и обосноват всичките си искания и възражения и да вземат становище по твърдените от насрещната страна обстоятелства.

 

 

Водим от горното и на основание чл.140 ГПК във вр. с чл.144 от АПК, съдът

                      

 

                                   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И: 

 

ДОПУСКА като писмено доказателство по делото приложената към писмения отговор на исковата молба справка относно л.св. Г.З..

 

 УКАЗВА на ответника - Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията”, гр. София, че в негова тежест е да установи с допустимите доказателствени средства изложените в отговора на исковата молба обстоятелства относно условията, при които ищецът е бил поставен при изпълнение на наложеното му наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Стара Загора за периода 01.01.2022г. – 08.07.2022г.

 

ДОПУСКА събиране на гласни доказателствени средства чрез разпит в качеството на свидетели на лицата Й.Г.А.и Г.В.М., и двамата изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Стара Загора.

Допуснатите до разпит свидетели Й.Г.А.и Г.В.М. да се призоват за съдебно заседание, като призоваването да се извърши по местоизпълнение на наказанието /Затвора – Стара Загора/.

 

УКАЗВА на страните, че в първото по делото заседание са длъжни да направят и обосноват всичките си искания и възражения и да вземат становище по твърдените от насрещната страна обстоятелства.

 

 

НАСРОЧВА за разглеждане в открито съдебно заседание адм. дело № 451/ 2022г. по описа на Административен съд – Стара Загора за 19.10.2022г. от 11.15ч., за която дата и час на съдебното заседание да се призоват страните, както следва:

 

Ищец: Г.Й.З.    

 

Ответник: Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – гр. София

 

Окръжна прокуратура – Стара Загора, на основание чл.286, ал.1 от ЗИНЗС

 

УКАЗВА на ищеца Г.З., в едноседмичен срок от получаване на препис от настоящото разпореждане, във връзка направеното искане за предоставяне на правна помощ за осъществяване на процесуално представителство по адм. дело № 451/ 2022г. по описа на Административен съд – Стара Загора, да представи писмена декларация, с която да декларира:

1. доходите си и тези на членовете на своето семейство;

2. имущественото си състояние;

3. семейно положение;

4. здравословно състояние и

5. трудовата заетост.

 

ПРЕПИС от исковата молба и от уточняващата искова молба вх. № 4456/ 19.07.2022г., както и от писмения отговор на ответника, да се изпратят на Окръжна прокуратура – Стара Загора, ведно с призовката за насроченото за разглеждане на делото съдебно заседание.

 

ПРЕПИС от писмения отговор на ответника да се изпрати на ищеца.

 

ПРЕПИС от настоящото определение да се връчи на страните. 

 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

СЪДИЯ: