Определение по дело №2007/2021 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2095
Дата: 21 октомври 2021 г.
Съдия: Чавдар Димитров Димитров
Дело: 20217040702007
Тип на делото: Касационно частно административно дело
Дата на образуване: 10 август 2021 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

     2095                   21.10.2020г.                          гр.Бургас

 

В    И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

БУРГАСКИЯТ AДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                            ХІХ СЪСТАВ

на тридесети септември                                                две хиляди и двадесета година в открито заседание в състав:                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Чавдар Димитров  

 ЧЛЕНОВЕ: 1. Христо Христов

                                                                         2. Яна Колева

при секретаря И. Л.,

с участието на прокурора Колев при Окръжна прокуратура Бургас

като разгледа докладваното от съдия Димитров

адм.дело № 2007 по описа на БРС за 2021г., намери за установено следното:

Производството е по реда на чл.248 от ГПК, вр. чл.80, ал.1 ГПК, вр. чл.144 АПК и е образувано по инициатива на адв. И.А., като процесуален представител на И.В., който в срока за обжалване на Определение от 24.06.2021г. по  н.а.х.д.№5343 по описа на Районен съд Бургас за 2020г. иска отмяната му, касателно отказа да бъде допълнено Решение №260228/11.03.2021г. по същото дело в частта за присъдените разноски.

В о.с.з. представител на жалбоподателя не се явява.

Ответникът не взема становище по спорния въпрос.

Прдставителят на Прокуратурата на Република България изразява становище за неоснователност на касационната жалба и правилност на постановеното от страна на въззивната инстанция решение за допълване на основното.

Административен съд Бургас, в настоящия състав, за да се произнесе съобрази следното:

Молбата е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 от ГПК, от надлежни страни и е процесуално допустима. Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Със свое Определение от 24.06.2021г. състав на РС Бургас е Отменил електронен фиш за глоба , серия К №3976195 на ОД на МВР - Бургас, с който за нарушение на чл.21, ал.1 и 2 от ЗДвП на основание чл.189, ал.4 ЗДвП, вр. чл.182, ал.1, т.4 ЗДвП, на жалбоподателя И.В. е било наложено наказание глоба в размер на 400,00 лева.

Със същото решение Районният съд е отказал да присъди разноски в полза на жалбоподателя, тъй като по делото не са били представени доказателства за заплащането им.

С допълнителна молба процесуалният представител на жалбоподателя е поискал допълване на решението в частта за разноските, като изложил становище, че по делото не са били представени доказателства за извършването на претендираните разходи.

С оспореното определение въззивната инстанция е оставила без уважение молбата на жалбоподателя и процесуалния му представител за допълване на решението в частта за разноските. Против същото е била депозирана частна жалба, с която се иска отмяната му и постановяване на друго, с което бъде присъдено на жалбоподателя адвокатско възнаграждение.

За са се произнесе по спора, съдебният състав след като прецени събраните по делото доказателства, прие за установено следното:

Съгласно чл.143, ал.1 и ал.4 АПК страната, която се е оказала права в спора, има право да иска заплащането на всички направени от нея разноски. Същите се дължат от страната, която с поведението си е причинила възникването на съдебния спор. В хипотезите на чл.143 АПК, във вр. с чл. 228 АПК, вр. чл.63, ал.3 АПКсъдът присъжда направени по делото разноски само, когато същите са поискани– чл.81 от ГПК и е доказано с надлежен документ, че са извършени. В този смисъл е и тълкувателно решение № 6/2012  на Върховен касационен съд (ВКС), според което съдебни разноски за адвокатско възнаграждение се присъждат, когато страната е заплатила възнаграждението. В договора следва да е вписан начина на плащане – ако е по банков път, задължително се представят доказателства за това, а ако е в брой, то тогава вписването за направеното плащане в договора за правна помощ е достатъчно и има характера на разписка.

В производството по обжалване на процесния електронен фиш, пред БРС  жалбоподателят е бил представляван от процесуален представител, на основание представено по делото пълномощно. Същият не е представил доказателства, че е заплатил на адвоката някакво възнаграждение, дори и такова в минимален размер, поради което правилно е преценено от страна на съдебния състав липсата на доказателства за наличие на една от предпоставките за присъждане на възнаграждението, а именно предварителното му заплащане.

Настоящата съдебна инстанция възприема такаизложените мотиви, като в допълнение следва да бъде посочено и това, че искането за допълване на решението е направено извън нормативноопределениете срокове по чл.248, ал.1 и чл.250, ал.1 ГПК, вр. чл.144 АПК.

С оглед такаизложеното, мотивите на оспореното определение са правилни и обосновани и не е налице основание за отмяната му.

Воден от горното и на основание чл. 250, ал. 3 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК и чл. 143 от АПК, Административен съд Бургас, ХIX-ти състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Определение от 24.06.2021г. на LI състав на БРС по н.а.х.д.№5343 по описа на Районен съд Бургас за 2020г.

Определението е окончателно и не подлежи на оспорване и протест.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                      2.