Решение по дело №240/2019 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 183
Дата: 30 юли 2019 г.
Съдия: Зара Ехия Иванова
Дело: 20193600500240
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 18 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е  № 183

гр. Шумен, 30.07.2019г.

 

Шуменски окръжен съд, в закрито заседание на тридесети юли,  през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                           Председател: Лидия Томова

                           

                                                                Членове:1.Зара Иванова

                              

                                                                2.Н.Цветанкова

 

като разгледа докладваното от окръжния съдия З.Иванова,  в. ч.гр. д. №240 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.538 вр. чл.278 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на А.М.С. , ЕГН **********, адрес *** , действаща като настойник на поставената под пълно запрещение М.Г.Й. , ЕГН ********** , адрес ***  срещу Решение №139/05.06.2019г. по ч.гр.д.№455/2019г. по описа на ВПРС , в частта в която е оставено без уважение искането за разрешение поставената под пълно запрещение да изтегли от влога си сума в размер на 33,50 лева .

Жалбоподателят моли се съда да отмени обжалваното определение и да разреши изтеглянето за посочената сума.

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства прие за установено от фактическа и правна страна следното :

Първоинстанционният съд е сезиран с молба с правно основание чл.165,ал.4 вр. с чл.130 от СК , с молба на настойника на поставената под пълно запрещение  М.Г.Й. , ЕГН ********** да бъде разрешено да изтегли от личния и влог сумата 239 лева, която представлява адвокатско възнаграждение на адв.Б.Х., който е упълномощен за процесуален представител на поставената под запрещение в производство по чл.340 от ГПК - за отмяна на запрещението . Моли да и бъде разрешено да изтегли и сумата от 33,50 лева – представляваща държавна такса за образуване на производството за отмяна на запрещение , която сума към момента на подаване на молба е заплатена от настойника на лицето .

Съдът е уважил молбата за разрешаване за изтегляне на сума от 239 лева , но е отказал да издаде разрешение за сумата от 33,50 лева . Мотивите за отказа са , че не са представени доказателства за заплатена държавна такса , още, че запретеното лице следва да бъде освободено от заплащането на държавна такса, предвид че е лице с увреждане по смисъла на § 1, т.1 от ДП на ЗХУ.

В производството по отмяна на запрещение ищецът не освободен по силата на закона от освобождаване на държавна такса . Възможно е при направено искане и при наличието на общите предпоставки по чл.83,ал.2 от ГПК , с разпореждане на съда, той да бъде освободен от заплащане на държавна такса. Цитираната от първонстанционния съд разпоредба на чл.5, б.“о“ от ЗДТ предвижда , че се освобождават от заплащане на държавни такси лицата с увреждания, бременните и майките с деца до 6-годишна възраст, сираците, в случаите на прехвърляне от едно учебно заведение в друго, от една специалност или форма на обучение в друга по здравословни причини, установени със заключение на медицинска комисия. Тази разпоредба не регламентира освобождаване от държавна такса в производствата пред съда , а в случаите на прехвърляне от едно учебно заведение в друго, от една специалност или форма на обучение в друга по здравословни причини, установени със заключение на медицинска комисия. Поради горното , съдът намира , че неправилно първоинстанционният съд е приел, че в производството по отмяна на запрещение молителят по закон не дължи заплащането на държавна такса.

Независимо от горното, съдът намира , че решението следва да бъде потвърдено, т.к. на съда служебно е известно, че към настоящият момент е постановена отмяна на пълното запрещение на жалбоподателя. По гр.д.№44/2019г. по описа на ШОС е постановено Решение №158/10.07.2019г. , влязло в законна сила , е с което отменено  допуснатото с Решение №384/01.10.2010г. по гр.д.№591/2010г. на Окръжен съд-Добрич пълно запрещение  на М.Г.Й. , ЕГН **********. Жалбоподателя вече е напълно дееспособен и не се нуждае от разрешение на съд за да разполага с финансовите си средства .

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №139/05.06.2019г. по ч.гр.д.№455/2019г. по описа на ВПРС , в частта , в която е отхвърлено  искането за разпореждане с влога на поставената под пълно запрещение М.Г.Й. с ЕГН ********** от настойника А.М.С. с ЕГН **********  за сума в размер на 33.50 лв.

Препис от  решението  да се връчи на жалбоподателя.

Решението  може да се обжалва с частна жалба пред ВКС на РБ в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                               2.