Определение по дело №104/2020 на Районен съд - Горна Оряховица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 февруари 2020 г. (в сила от 7 март 2020 г.)
Съдия: Пламен Станчев
Дело: 20204120200104
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

75

 

град Горна Оряховица, 20.02.2020 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЧЕТВЪРТИ СЪСТАВ, в открито съдебно заседание на двадесети февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТАНЧЕВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: ……………………….

……………………….

 

при секретаря Анита Личева и в присъствието на прокурора РУМЕН НИКОЛОВ разгледа докладваното от съдията Станчев НОХД № 104 по описа за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.383, ал.3 във вр. с чл.306, ал.1, т.3 от НПК

 

С протоколно определение от 20.02.2020 г. съдът е насрочил открито съдебно заседание за произнасяне по въпроса за изтърпяване на отложеното наказание лишаване от свобода по предходно условно осъждане на осъдения К.К.Я..

ПРОКУРОРЪТ предлага на съда на основание чл.69, ал.2 от НК да освободи осъдения от изтърпяване на отложеното наказание една година лишаване от свобода по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново.

ЗАЩИТНИКЪТ адв. Д.Г. от ВТАК моли съда да освободи изцяло неговия подзащитен от изтърпяване на отложеното наказание по посоченото по-горе дело.

ОСЪДЕНИЯТ К.К.Я. моли съда да бъде освободен от изтърпяване на отложеното наказание една година лишаване от свобода.

СЪДЪТ, след като прецени събраните доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Със споразумение по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново, одобрено с определение, влязло в сила на 20.06.2019 г., К.К.Я. е осъден на една година лишаване от свобода и обществено порицание за престъпление по чл.354а, ал.2, изр.2, предл.2 във вр. с ал.1, изр.1, предл.4, алт.1 във вр. с чл.63 ал.2, т.2 и ал.1, т.5 от НК, извършено на 15.02.2019 г., като на основание чл.69, ал.1 във вр. с 66, ал.1 от НК изпълнението на наложеното наказание една година лишаване от свобода е отложено за изпитателен срок от три години.

Със споразумението по настоящото НОХД № 104/2020 г. по описа на РС-Горна Оряховица, одобрено с определение, влязло в сила на 20.02.2020 г., К.К.Я. е осъден на три месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и една година лишаване от право да управлява моторно превозно средство за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, извършено на 21.10.2019 г.

Изложената по-горе фактическа обстановка съдът установи от приетите писмени доказателства, описани в протокола за проведеното съдебно заседание по реда на глава XXIX от НПК.

При така установените факти по делото съдът достига до следните правни изводи:

Осъденият Я. е извършил деянието по настоящото дело в изпитателния срок на условното осъждане по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново. Деянието по настоящото дело е умишлено престъпление от общ характер, за което на осъдения е наложено наказание лишаване от свобода. Я. е извършил деянието по предходното условно осъждане като непълнолетен. Предвид изложеното съдът намира, че са налице предпоставките по чл.69, ал.2 от НК за произнасяне по въпроса дали да бъде изтърпяно отложеното наказание една година лишаване от свобода по предходното условно осъждане.

За да се произнесе по този въпрос, съдът взе предвид следното:

Осъденият е извършил деянието по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново като непълнолетен, а деянието по настоящото НОХД № 104/2020 г. по описа на Районен съд-Горна Оряховица – шест месеца след навършване на пълнолетие. И по двете цитирани по-горе дела е проявил критично отношение към извършеното и е съдействал активно за разкриване на обективната истина, като се е признал за виновен и е подписал споразумения за решаване на делото, с които са му наложени наказания лишаване от свобода заедно с други по-леки наказания. Я. няма други осъждания. По отношение на него няма неприключили наказателни производства. Не е търпял наказание лишаване от свобода или пробация. Към момента е ученик в 12 клас в ***-град ***, в редовна форма на обучение. Изтърпяването на наложеното по настоящото дело наказание три месеца лишаване от свобода при общ режим ще бъде обективна пречка Я. да завърши средното си образование в училището, в което е избрал да учи, и да участва в абитуриентския бал в това училище през месец *** г. Обстоятелството, че Я. няма да празнува завършването на средното си образование като абитуриент в град ***, а по същото време ще изтърпява наказание лишаване от свобода, ще предизвика широк отзвук сред неговите приятели, съученици, роднини, съседи, познати и съграждани, който ще засили значително поправителното, превъзпитателното и предупредителното въздействие на наложеното наказание върху осъдения, както и възпитателното и предупредителното въздействие на наказанието върху другите членове на обществото.

Съвкупната преценка на изложените по-горе обстоятелства и доводи мотивира съда да приеме, че за постигането на целите по чл.36 от НК е достатъчно осъденият Я. да изтърпи ефективно само наложеното по настоящото дело наказание три месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и една година лишаване от право да управлява моторно превозно средство, без да се налага да изтърпи изцяло или отчасти отложеното наказание една година лишаване от свобода по предходното условно осъждане. Ето защо и на основание чл.69, ал.2 от НК съдът следва да освободи изцяло Я. от изтърпяване на отложеното наказание една година лишаване от свобода, наложено му със споразумението по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново.

Така мотивиран, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

На основание чл.69, ал.2 от НК ОСВОБОЖДАВА ИЗЦЯЛО осъдения К.К.Я., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, ученик в 12 клас, осъждан, ЕГН **********, от изтърпяването на отложеното наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, наложено му със споразумението по НОХД № 194/2019 г. по описа на Окръжен съд-Велико Търново.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд-Велико Търново в петнадесетдневен срок, считано от днес.

Заверен препис от настоящото определение след влизането му в сила да се изпрати на бюрото за съдимост при Районен съд-*** за отбелязване в бюлетина за съдимост.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ………………..