Споразумение по дело №365/2019 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: 260029
Дата: 21 декември 2020 г. (в сила от 21 декември 2020 г.)
Съдия: Тихомир Колев Колев
Дело: 20195540200365
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

 

 П Р О Т О К О Л

21. 12. 2020 год. гр. Чирпан

Районен съд  Чирпан, втори състав

На 21. 12. 2020 год.

В публично заседание в следния състав:

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТИХОМИР КОЛЕВ

                       Съдебни заседатели: Р.К.

                                                           Р.К.

          

СЕКРЕТАР:  МАРИЯ ХАЛАЧЕВА

ПРОКУРОР:  НАДЕЖДА БАНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от Районен съдия ТИХОМИР КОЛЕВ

НОХД номер 365 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10. 00 часа се явиха:

 

РП ЧИРПАН  - редовно и своевременно призовани – представлявани от  прокурор Н.Банова

ПОДСЪДИМ  И.Й.У. – редовно призован, лично,  представляван от адв. М.З. от АК Ст.Загора

СВИДЕТЕЛИТЕ:

Б.М.Х. –  редовно призован, не се явява

К.Д.М. –  редовно призован, не се явява

Р.М.Х. –  редовно призован, не се явява

С.М.Х. –  редовно призован, не се явява

И.М.Р. –  редовно призован, не се явява

Г.М.Х. – редовно призован, не се явява

Б.М.С. –  редовно призован, не се явява

М.П.П. –  редовно призован, лично

К.В.Н. – редовно призован, лично

 

ВЕЩО ЛИЦЕ – Н.Д.Г. – лично

 

СЪДЪТ разясни на страните правото им на отводи към състава на съда, прокурора, защитника, съдебния секретар, вещото лице.

ПРОКУРОР -  Няма да правя отводи, да се даде ход на делото.

АДВ. З. - Да се даде ход на делото. Получили сме препис от обвинителния акт. Няма да правя отводи.

 СЪДЪТ, като взе предвид становищата на страните и като констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на подсъдимия.

ПОДСЪДИМ И.Й.У. роден на ***г***, със. завършено начално образование, български гражданин, неженен, не работи, осъждан. ЕГН: **********.

Съдът, на основание чл.275 от НПК дава възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

ПРОКУРОР – Нямам други доказателствени искания. Да се приемат  постъпилите по делото справки от РУП – Чирпан и справка за съдимост.

АДВ.З. – Нямам други доказателствени искания, да се приемат доказателствата.

 С оглед липсата на други искания по доказателствата, съдът, на основание чл. 276 от НПК

                                 О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА делото с което се ДАВА ХОД на съдебното следствие 

Настоящото производство е образувано въз основа на постъпил в РС Чирпан обвинителен акт на РП Чирпан от 09.10.2019г., с което РП предлага  подсъдимия И.Й.У. да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено от него престъпление по чл. 339 ал.1, предл.2, хип.2 и 6 от НК.

Съдът

О П Р Е Д Е Л И

ПРЕДОСТАВЯ възможност на прокурора, да изложи обстоятелствата, включени в обвинението.

 ПРОКУРОР – Г-н съдия, РП Чирпан е повдигнала обвинение срещу И.Й.У.  затова, че на 29.09.2019г. в гр. Чирпан, е държал огнестрелно оръжие -1 бр. метална тръба, 1 бр. ударен механизъм за самоделно устройство, образуващи след сглобяването си самоделно устройство /цев и ударен механизъм/ и боеприпас ловен -1 бр. с надпис „CHEDDITE" кал. 12, без да има за това надлежно разрешение, с което е осъществил състава на престъпление по  чл. 339, ал. 1, предл. 2, хип. 2 и 6 от НК.

 ПОДСЪДИМ –Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение.

Адв. З. – Г- н съдия, предвид изнесеното от подзащитния ми, а именно същият се признава за виновен и заявяваме, че сме подготвили с представителя на РП Чирпан писмено споразумение по реда на чл. 384 от НПК във вр. с чл. 381 от НПК.

ПРОКУРОР –  Действително с подсъдимия и неговия защитник адв. З. сме обсъдили и постигнали споразумение по смисъла на чл. 384 от НПК във вр. с чл. 381 от НПК което Ви представяме в писмен вид и молим същото да бъде одобрено от уважаемия съд.

ПОДСЪДИМ – Подписа под споразумението е мой. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен и разбирам последиците от споразумението. Зная, че същото има сила на присъда, влиза в сила от днес и не може да бъде обжалвано пред по- горна инстанция. Доброволно съм го подписал. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Ние страните се споразумяваме окончателно за следното:

Подсъдимият И.Й.У. се признава за виновен в това, че на 29.09.2019г. в гр. Чирпан, е държал огнестрелно оръжие -1 бр. метална тръба, 1 бр. ударен механизъм за самоделно устройство, образуващи след сглобяването си самоделно устройство /цев и ударен механизъм и боеприпас ловен -1бр. с надпис „CHEDDITE“ КАЛ.12,  без да има за това надлежно разрешение - престъпление по чл. 339, ал. 1, предл. 2, хипотеза 2 и 6 от НК.

  Деянието е извършено от  подсъдимия при пряк умисъл.

  Извършеното престъпление е доказано и  подсъдимият се признава за виновен.

  Щети от престъплението няма причинени.

  Налице са основанията по чл. 384 от НПК във вр. с чл. 381 от НПК за постигане на споразумение.

  В чл. 339, ал. 1 от НК за извършеното от  подсъдимия престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 2 до 8 години.  

  Страните по споразумението считаме, че на подсъдимия И.Й.У. следва да бъде наложено наказание, за извършеното от него престъпление по чл. 339, ал.1,предл. 2, хипотеза 2 и 6  от НК при условията на чл. 381, ал. 4 от НПК във връзка с чл. 55, ал.1  т. 1 от НК, а именно „лишаване от свобода” за срок от 8 осем месеца, което следва да бъде изтърпяно  при първоначален строг режим съгласно чл. 57 ал.1, т.2 , б.“б“ от ЗИНЗС.

Веществените доказателства – 1 бр. метална тръба, 1 бр. ударен механизъм за самоделно устройство - намиращи се на съхранение в РУ Чирпан  на основание чл. 53, ал. 2, б. „а” от НК следва да се отнемат в полза на Държавата.

Разноските по досъдебното производство в размер на 111,67 лв. за експертиза и фотоалбум следва да се заплатят от  подсъдимия.

 

 

 

                                        С П О Р А З У М Е Л  И    С Е :

 

 

 

И.ф.РАЙОНЕН ПРОКУРОР:                                             ЗАЩИТНИК:………………… Надежда Банова                                                    адв. М.З.

 

                                                                                                                                                        

                                                                                  

                                                                                   ПОДСЪДИМ:…………………

                                                                                                       И.Й.У.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че по така постигнатото между страните споразумение е постигнато съгласие по всички въпроси визирани в на чл. 384 от НПК във вр. с чл. 381 от НПК. Престъплението е извършено от подсъдимия. Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което същото следва да бъде одобрено, а настоящото наказателно производство прекратено. Предвид на това и на осн. чл. 383 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА И ОДОБРЯВА постигнатото между РП Чирпан в лицето на и.ф. Районен прокурор Надежда Банова, адв. М.З. ***  като защитник на обвиняемия И.Й.У. споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ И.Й.У. роден на ***г***, със. завършено начално образование, български гражданин, неженен, не работи, осъждан. ЕГН: **********, се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 29.09.2019г. в гр. Чирпан, е държал огнестрелно оръжие -1 бр. метална тръба, 1 бр. ударен механизъм за самоделно устройство, образуващи след сглобяването си самоделно устройство /цев и ударен механизъм и боеприпас ловен -1бр. с надпис „CHEDDITE“ кал.12,  без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339, ал. 1, предл. 2, хипотеза 2 и 6 от НК му налага наказание при условията на чл. 381, ал. 4 от НПК във връзка с чл. 55, ал.1  т. 1 от НК, а именно „лишаване от свобода” за срок от 8 осем месеца, което следва да бъде изтърпяно  при първоначален строг режим, съгласно чл. 57 ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС.

На основание чл. 53, ал. 2, б. „а” от НК ОТНЕМА в полза на Държавата веществените доказателства – 1 бр. метална тръба, 1 бр. ударен механизъм за самоделно устройство - намиращи се на съхранение в РУ Чирпан. 

ОСЪЖДА И.Й.У., с посочен адрес и ЕГН, да заплати по сметка на ОД МВР Стара Загора разноските по досъдебното производство в размер на 111,67 лв. за експертиза и фотоалбум.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Определението за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес -21.12.2020 год.

 ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 365/ 2020 год. по описа на ЧРС.

 Протоколът се написа в с.з., което приключи в 10,45 часа.

 

 

                                                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

СЕКРЕТАР: