Разпореждане по дело №399/2011 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 728
Дата: 18 март 2011 г.
Съдия: Уляна Куманова Савакова
Дело: 20113100200399
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 17 март 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                   Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

 

                                          гр.Варна, 18.03.2008година

 

 

 

         УЛЯНА САВАКОВА - съдия - докладчик по НОХД № 399/11година по  описа на ВОС, след като се запознах с внесеният в съда обвинителен акт от ВОП, обсъдих въпросите ,посочени в текста на чл. 248 ал.2-252 ал. 1 от НПК установих :

          Делото е подсъдно на ВОС .

          Не са налице основания за прекратяване и спиране на наказателното производство в настоящия момент.

          На досъдебното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила ,довели до ограничаване на процесуалните права на тримата обвиняеми и  техния защитник адв.Д.Цветков .

          На обвиняемите не е взета мярка за неотклонение .

            При запознаване с материалите намирам ,че са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава 19 от НПК в първата инстанция  , като насрочвам разглеждане на делото в открито съдебното заседание за 10.05.2011година-9 часа , за която дата следва да се призоват и явят подсъдимите , защитниците им ,както и свидетелите и вещите лица по обвинителния акт , като за посоченото заседание следва призоват същите .

             Ако подсъдимите нямат защитници следва изрично да уведомят съда за назначаването на служебни такива в 7 дневен срок от получаване на разпореждането.

            Уведомявам подс.Т.А.,че същия следва да организира защитата си, или изрично да уведоми съда да му назначи служебен защитник като представи доказателства за невъзможност да си осигури упълномощен защитник ,тъй като интересите му и позицията му с другите подсъдими са противоречиви , което налага отделна защита в съдебното разлеждане на делото.

             Уведомявам подсъдимите ,че присъствието им в съдебно заседание е задължително , както и че делото може да бъде решено в тяхно отсъствие при условията на  чл. 269 от НПК

              Поради изложеното и на основание чл. 248 ал. 2 ,чл. 251 ал. 1 ,254 и 256 ал. 1 и 2 ,257 намирам ,че  са налице основанията за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради което

 

                            Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  М :

 

         НАСРОЧВАМ делото за разглеждане в открито съдебно заседание на

10.05.20011година от 9 часа .

         ЗА ДАТАТА НА СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ да се призоват тримата подсъдими  ,защитникът им. дц –ВАК, свидетелите и вещите лица, посочени в приложението към обвинителния акт.

          Да се призове мф като представител на Държавата ,като могат да се конституират като гражданки ищец в наказателното производство по чл. 257 ал. 1 от НК ,като се изпрати копие от разпореждането.

         На основание чл.254, ал.1 от НПК да се връчат на подсъдимите преписи от обвинителния акт и съдебното разпореждане за предаване на съд на посочения в обвинителния акт адрес.

         В седмодневен срок от връчване на преписа от обвинителния акт, подсъдимия може да даде отговор, в който да изложи възраженията си и да направи нови искания,включително и искания за реда за на разглеждане на делото .

         УКАЗВА на подсъдимите, че съгласно чл.91 от НПК имат право на защита / защитник в наказателния процес може да бъде съпруг, възходящ или низходящ роднина на подсъдимия, както и лице, упражняващо адвокатска професия /.

         За датата на съдебно заседание подсъдимия, ако желае да бъде защитаван от лице, измежду изброените по-горе, следва да организира защитата си, като го упълномощи по надлежния ред.

         При невъзможност на подсъдимия/те/  да си ангажира защитник по делото в лицето на адвокат, поради липса на средства, той може да направи писмено искане пред съда за назначаване на служебен такъв.Искането следва да бъде подкрепено с доказателства за имотното състояние и семейното положение.

            Уведомявам подс.Т.А.,че същия следва да организира защитата си, или изрично да уведоми съда да му назначи служебен защитник като представи доказателства за невъзможност да си осигури упълномощен защитник ,тъй като интересите му и позицията му с другите подсъдими са противоречиви , което налага отделна защита в съдебното разглеждане на делото.

             Уведомявам подсъдимите ,че присъствието им в съдебно заседание е задължително , както и че делото може да бъде решено в тяхно отсъствие при условията на  чл. 269 от НПК

         При запознаване с материалите намирам,че подсъдимите по делото следва да бъдат уведомени за възможността да поискат разглеждане на делото по реда на глава 27 от НПК „Съкратено съдебно следствие пред първата инстанция”съгласно разпоредбите на чл. 371 т.1 или т.2 НПК ,за което изрично следва да се уведоми съдът своевременно с оглед организацията на процеса, при който ред адвокатската защита е задължителна .

         Преписи от разпореждането да се изпратят на ВОП, и на подсъдимите, и на мф на РБ.

 

                  СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: