Присъда по дело №341/2009 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 ноември 2009 г. (в сила от 14 октомври 2010 г.)
Съдия: Бисер Цветанов Петров
Дело: 20091700200341
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 2 октомври 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ПРИСЪДА

 

 

Номер _              Година 2009          Град Перник

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пернишки окръжен съд                       нак. състав

На 18 ноември                              Година 2009

В публично заседание в следния състав:

Председател:БИСЕР ПЕТРОВ

Членове:КРИСТИАН ПЕТРОВ

Т.М.

Съдебни заседатели: Н.А.

Е.М.

Секретар:ПЕНКА АНКОВА

Прокурор:БИСЕР МИХАЙЛОВ

като разгледа докладваното от председателя наказателно дело номер 341 по описа за 2009 година

 

  П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият В.Г.В. – роден на ***г. в гр.С., жител и живущ ***, българин, с българско гражданство, неженен, неосъждан, със средно образование, безработен, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това че на ***, в гр.П., на ул.”Л.” № **, умишлено умъртвил А. Е. Й. *** по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, поради което го осъжда и на основание чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и 3 във вр. с чл.115, във вр. с чл.54 от НК му налага наказание „лишаване от свобода” за срок от 18 години, което подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим в С. централен затвор.

На основание чл.59, ал.1 от НК съдът приспада от така определеното наказание времето през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение “задържане под стража”, считано от 13.05.2009 г.

ОСЪЖДА подсъдимият В.Г.В. да заплати на Ц.И.Й. и Е.В.Й., двамата със снета самоличност и ЕГН, сумите от по 120 000 лв. представляващи обезщетение за претърпените от гражданските ищци неимуществени вреди- душевни болки и страдания, вследствие на инкриминираното деяние, заедно със законната лихва върху сумите за всеки един от гражданските ищци поотделно, считано от 09.03.2009г. до окончателното им изплащане.

ОТХВЪРЛЯ предявените граждански искове от Ц.И.Й. и Е.В.Й. до пълният им размер от по 200 000 лв. за всеки един от тях като неоснователни и недоказани.

Веществените доказателства, иззети при извършения оглед на местопроизшествие в сутеренен етаж на къща в гр.П., ул.Л. № **- парче /изрезка/ от килима със следи от кръв, парче от кост с триъгълна форма и размери намерено на пода върху килима под леглото в стаята, парче /изрезка/ от килима пред легло в стая със следи от кръв, парче плат /изрезка/от дюшека на леглото в стаята на убийството със следи от кръв, парче от кост наподобяващо човешки зъб с корен с дължина около 4 см намерено върху дюшека на леглото в стаята, кълбо навита тел, с оглед естеството им, да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

Веществените доказателства иззети от дома на родителите на подсъдимия- къща находяща се в ***, а именно- жълта завеса покриваща прозореца в сутерена на къщата със следи от кръв, клещи резачки, кухненски нож и 1 бр. малка секира да се върнат на собствениците им- родителите на подсъдимия Е.П.В. и Г.К.В..

Веществените доказателства, иззети от бетоновия каптаж, където е намерен трупа и представляващи вещи принадлежащи на убития А. Й., а именно- фланела синя на черни райета, с бял надпис „BY BEST SALING” разкъсана и частично обгоряла, със следи от кръв, черно шушляково яке с цип с избродирана горе в дясно буква „D” и над нея „The Aviator”, шапка черна тип скиорска с бели петолъчки, чифт маратонки кожени черни на цвят с надпис „Luciano”, чифт маратонки тип полуботушки – кожени тъмносини на цвят с бежови кантове, долнище от пижама и оранжева тениска на А. Й., предадени от майка му за нуждите на одорологична експертиза, да се върнат на неговите наследници и родители- Ц.Й. и Е.Й.. Останалите веществени доказателства иззети при огледа на бетоновия каптаж, а именно- найлонова тъмнокафява торбичка със златисти диагонални черти с надпис по дъното „Екопласт 99” със зацапване, амбалажна хартия смачкана на топка със следи от кръв, смачкано парче гланцирана хартия, два телени обръча обгорели, с по три намотки всеки, намерени и иззети увити около долните крайници на трупа, плетен найлонов чувал с надпис „Бургаски захарен завод”, два броя тампони с червеникаво вещество, парче дърво с размери 18/5 см с тъмно червени петна в единия край, парче плат с райета червен и син цвят с размери 28/20 см с неправилна форма с обгорели краища, парче от костица с неправилна форма със следи от кръв, полуразтопена кафява пластмасова бутилка със зелена капачка с надпис „Ариана” иззета от дъното на каптажа, с оглед на естеството им да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

Веществени доказателства иззети като сравнителен материал, а именно- нокти и поднокътно съдържание от пръстите на лява ръка на А. Е. Й., косми от челна, тилна теменна лява и дясна слепоочни области на главата на трупа, косми от челна, тилна теменна лява и дясна слепоочни области на главата на В., поднокътно съдържимо от пръстите на лява и дясна ръка на Ю.В.Г., с оглед на естеството им, да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

На основание чл.53, ал.1 б.”а” НК съдът отнема в полза на Държавата следните веществени доказателства- 1 бр. юрган със следи от кръв, 1 бр. голяма секира, с която е извършено убийството които, с оглед естеството им, да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА подсъдимият В.Г.В. да заплати по сметка на Висш съдебен съвет, чрез Пернишки окръжен съд сумата 9600 лв. държавна такса върху уважената част на гражданските искове както и сумата 5 140.65 лв. разноски направени в производството.

ОСЪЖДА подсъдимият В.Г.В. да заплати на Ц.И.Й. и Е.В.Й. сумата от 1200лв. разноски за адвокатски хонорар.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок считано от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:               ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.         2.        3.

Съдържание на мотивите Свали мотивите

**************************