Определение по дело №278/2016 на Районен съд - Девня

Номер на акта: 183
Дата: 13 октомври 2016 г. (в сила от 29 октомври 2016 г.)
Съдия: Юлиян Живков Николов
Дело: 20163120200278
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 3 октомври 2016 г.

Съдържание на акта

 

П Р О Т О К О Л

183/13.10.2016г.
Година 2016                                                                                                                  Град ДЕВНЯ

РАЙОНЕН СЪД                                                                                                         ТРЕТИ състав

 

На тринадесети октомври                                                                                               Година 2016

В публично заседание в следния състав

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЮЛИЯН НИКОЛОВ

                                                                      

Секретар: М.И.

Прокурор: Жасмина Колева

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЮЛИЯН НИКОЛОВ ЧНД № 278 по описа за 2016 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

Осъденото лице Н.И.Г., редовно призован, се явява лично и с адв. И.Д. от ВАК, назначен за негов защитник в производството по НОХД № 208/2016 г. по описа на съда.

За ДРПр се явява прокурор Колева.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото. Няма процесуални пречки.

Адв. Д.: Да се даде ход.

 

Съдът намира, че не съществуват процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На основание чл. 272 ал. 1 НПК, Председателят на състава сне самоличността на осъденото лице: Н.И.Г., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, осъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл. 272 ал. 4 НПК, Председателят на състава провери връчени ли са в срок преписите и съобщенията по чл. 254 и чл. 255 НПК и констатира, че същите са връчени и сроковете са спазени.

 

На основание чл. 274 ал. 1 НПК, Председателят на състава разясни на страните правото на отвод срещу съдебния състав, прокурора и секретаря, както и правата им, предвидени в НПК. Искания в тази насока не се направиха.

 

На основание чл. 274 ал. 2 НПК, Председателят на състава разясни на страните правата им, предвидени в НПК.

 

На основание чл. 275 ал. 1 НПК, Председателят на състава запита страните имат ли искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

Прокурорът: Нямам искания. Представям писмо с рег.№ 1124/29.02.2016 г. от Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията”-гр. Варна, от което е видно кога осъденото лице Н.И.Г. е започнало да търпи наложеното му наказание по НОХД № 337/2016 по описа на РС Девня.

Адв. Д.: Нямам искания. Да се приемат доказателствата.

 

Съдът намира, че представените документи за относими и допустими, поради което следва да бъдат приети.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА към доказателствата по делото писмо с рег.№ 1124/29.02.2016 г. от Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията”-гр. Варна

Съдът намира, че не съществуват процесуални пречки за даване ход на съдебното следствие, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

Прокурорът докладва предложение на РП Девня за произнасяне по реда на чл. 306 НПК.

                  

Прокурорът: Поддържам предложението за групиране на наказанието по НОХД № 337/2015г. по описа на РС Девня за деяние извършено на 30.09.2014 г., съставляващо престъпление по 343в, ал.2 вр. ал.1 от НК с наказанието, наложено по НОХД № 208/2016 по описа на РС Девня за деяние, извършено на 21.06.2015 г.,  представляващо престъпление по чл. 343в, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. На лице са основанията за групиране на наказанията по чл.25 вр. чл. 23 от НК като се наложи най-тежкото от двете наказания, а именно наказанието „задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност два пъти седмично за срок от 1 година и 6 месеца, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок 1 година и 6 месеца, както и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок 1 година.

Адв. Д.: Моля да се уважи предложението. Същото е законосъобразно.

 

На основание чл. 283 от НПК съдът ПРОЧЕТЕ И ПРИОБЩИ към доказателствата по делото – справка за съдимост и справка от РП Девня.

ПРОЧЕТОХА СЕ.

 

На основание чл. 286 НПК, Председателят на състава запита страните дали имат искания за извършване на нови следствени действия.

 

Прокурорът: Няма да соча други доказателства. Нямам нови искания.

Адв. Д.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

Прокурорът: Поддържам предложението така, както е направено.

 Адв. Д.: Моля да се произнесете с определение, като уважите предложението на ДРП да се извърши групиране на наказанията, наложени по НОХД №208/2016 г. и НОХД № 337/2015 г. и двете по описа на РС Девня като наложите едно общо най-тежко наказание.

 

На основание чл. 297 НПК, Председателят на състава даде

 

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ

 

Осъденото лице: Съгласен съм с предложението на ДРП за едно общо наказание, това е в мой интерес.

 

                        Съдът, след като се запозна с актуалното свидетелство за съдимост, счита, че са налице предпоставките за групиране на двете наказания по НОХ дела № 208/2016 и № 337/2015 г. и двете по описа на РС Девня. Следва да бъде наложено най-тежкото измежду тях. Като такова се явява наказанието „Пробация” с двете задължителни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца, с периодичност два пъти седмично, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест месеца, както и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок една година, наложено с присъда по НОХД № 208/2016 г. по описа на РС Девня.При изтърпяването на така наложеното общо най- тежко наказание следва да бъде приспаднато времето, през което осъденото лице е търпяло наказание пробация по НОХД № 337/2015 г.на основание чл.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ГРУПИРА на основание чл. 25 ал.1 вр. чл. 23 ал.1 НК наказанията, наложени на осъденото лице Н.И.Г., ЕГН ********** по НОХД № 208/2016 г. по описа на РС –  Девня и НОХД № 337/2015 г. по описа на РС Девня и му НАЛАГА едно общо най-тежко наказание – „Пробация” с пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца, с периодичност два пъти седмично, „задължителни срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест месеца и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок една година.

 

ПРИСПАДА при изтърпяването на така определеното общо най-тежко наказание “Пробация” с пробационни мерки “задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и три месеца, два пъти седмично и „задължителни срещи с пробационен служител” за срок от една година и три месеца, изтърпяното до настоящият момент наказание по НОХД № 337/2015 г., считано от 25.02.2016г. , на основание чл. 25 ал. 2 НК.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест пред ОС - Варна в педнадесетдневен срок от днес.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:45 часа.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: