Определение по дело №448/2023 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 180
Дата: 1 февруари 2024 г.
Съдия: Виктор Динев Атанасов
Дело: 20237120700448
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 27 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№.........

 

град Кърджали, 01.02.2024 год.

 

Административен съд - Кърджали, ………..…..…. в закрито съдебно заседание ……….…

на първи февруари 2024/две хиляди двадесет и четвърта/ година, ........................................

в състав:

                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ВИКТОР АТАНАСОВ

 

като разгледа докладваното от.......................................... съдията Атанасов …………………………......

административно дело №448......по описа за................. 2023 год. …………..…………………….……..........

и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

С протоколно определение от съдебно заседание, проведено на 23.01.2024 год. по настоящото адм.дело №448/2023 год. по описа на Административен съд - Кърджали, по доказателствено искане, направено в жалбата на „Рехоум” ЕООД, ЕИК ***, със седалище ***, с управител Е. Г. М. и поддържано в съдебно заседание от процесуалния му представител - адвокат И.М. от АК-***, е допусната съдебно-техническа експертиза, с вещо лице – строителен инженер, като със същото определение е дадена възможност на адв. М. - процесуален представител на жалбоподателя „Рехоум” ЕООД *** в 5-дневен срок, считано от датата на заседанието, да представи в писмен вид задачите към вещото лице по допусната съдебно-техническа експертиза, като бъде посочен точният адрес на сграда, която следва да бъде предмет на експертизата. С протоколното определение е указано, че вещото лице ще бъде определено от съда в закрито съдебно заседание, след представяне на конкретните задачи по допуснатата експертиза, както и ще бъде определен депозитът за вещо лице, който следва да бъде внесен от жалбоподателя.

В изпълнение на това протоколно определение е постъпила молба с Вх.№267/25.01.2024 год. на АдмС – Кърджали, от адвокат И.М. от АК-***, с адрес на кантората – *** като пълномощник на „Рехоум” ЕООД, ЕИК ***, в която са уточнени въпросите и задачите по допусната съдебно-техническа експертиза, както и конкретно е посочен адресът в *** на сградата, която вещото лице да посети на място и на която да извърши подробен оглед, във връзка с извършването на експертизата.

При това положение, съдът в настоящия съдебен състав намира, че следва да бъде допусната съдебно-техническата експертиза, с поставените към вещото лице въпроси и задачи в молбата с Вх.№267/25.01.2024 год. на АдмС – Кърджали, депозирана от адвокат И.М. от АК-***, като предвид естеството и характера на поставените задачи, за извършване на експертизата следва да бъде назначено вещо лице – строителен инженер, от списъка на вещите лица, утвърдени от комисията по чл.401 от ЗСВ, за съдебния окръг на Административен и Окръжен съд – Кърджали. Съдът намира, че такова вещо лице, с висше образование, със специалност „***”, вписано в този списък, е Т.А.Я. от ***, с оглед на което и намира, че същата следва да бъде назначена за вещо лице по  настоящото  административно дело,  за  изготвяне  на   назначената съдебно-техническа експертиза.

Ето защо, предвид изложеното и на основание чл.144 от АПК, във вр. с чл.195, ал.1 и чл.197, ал.1 от ГПК, Административният съд,

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ДОПУСКА съдебно-техническа експертиза, с вещо лице - строителен инженер – Т.А.Я. от *** -  ***, да посети на място сградата, находяща се на адрес - *** и след като направи оглед на място на същата, да отговори на следните въпроси:

1. След оглед на място на подпорна стена, изградена между тази сграда, т.е. това УПИ, в което е сградата и съседен УПИ, който е ситуиран по-високо в сравнение с имота на посочения адрес, вещото лице да отговори на следните въпроси:

1.1. Налице ли е така денивелация на терена, че сградата, изградена в съседния УПИ да се намира по-високо от изградената на ул.„***“ №***?

1.2.    Вероятно и възможно ли е твърдението, че при валеж на дъжд или сняг или друга причина, водата от съседната сграда, респ. от съседното УПИ,  да наводнява сградата, изградена на ул.„***“ №***?

1.3.    Изградена ли е подпорна стена между двата имота? Ако е изградена такава подпорна стена, вещото лице да посочи размери - височина, ширина, дебелина, както и да посочи какви биха били необходимите материали за изграждането й.

2. След оглед на апартаменти №** и №** в сградата, находяща се в кв.„***“, ул.„***“ №*** и общите части на сградата, разговор със собствениците, да отговори на следните въпроси:

2.1. Може ли да се направи извод за настъпило наводнение и причинени сериозни щети в огледаните апартаменти?

2.2. В случай, че наводнението е било „голямо“, както твърди жалбоподателя, какви видове ремонтни работи е следвало да бъдат извършени за поправяне на щетите/в апартаментите и в общите части/коридори и стълбище/ и какви са били необходимите материали за поправянето?

3. След оглед на място на покрива на едноетажното тяло на сградата, вещото лице да отговори на следните въпроси:

3.1     С оглед местоположението на едноетажното тяло, възможно ли е покривът да е бил засегнат от твърдяното от жалбоподателя наводнение?

3.2     Ако отговора на предходния въпрос е положителен, какви биха били необходимите материали за поправка на покрива и отстраняване на причинените щети?,

при депозит, в размер на 1000.00/хиляда/ лева, вносим от жалбоподателя „Рехоум” ЕООД, ЕИК ***, в 5/пет/-дневен срок, считано от получаването на препис от настоящото определение.

След внасяне от жалбоподателя на определения от съда депозит, в размер на 1000.00 лева, на вещото лице – инж. Т.А.Я. от *** да се изпрати препис от настоящото определение, както и писмо със задачите, по които следва да даде заключение.

На назначеното вещо лице – инж. Т.А.Я. от ***, да се изпрати и призовка за следващото съдебно заседание, насрочено за 05.03.2024 год., от 11:00 часа.

Препис от настоящото определение да се изпрати и на страните по делото, за сведение и изпълнение.

Определението не подлежи на обжалване или протестиране.

 

 

 

 

                                                      С Ъ Д И Я: