Решение по дело №215/2019 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 1230
Дата: 30 септември 2019 г. (в сила от 24 октомври 2019 г.)
Съдия: Цветанка Атанасова Гребенарова
Дело: 20191810200215
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 април 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

               Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                 № 123

                                           гр.Б., 30.09.2019г.

 

                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

Б.СКИ РАЙОНЕН СЪД, наказателна колегия, трети съдебен
състав, в публичното заседание на дванадесети юни две хиляди и
деветнадесета година,  в състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : Ц.Г.

 

при секретаря И.Т., като разгледа докладваното от
съдия Г. АНД № 215 по описа за 2019 година и за да се произнесе,взе предвид следното :

                 Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

                 Х.В.В., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** е обжалвал в законния срок наказателно постановление №***., издадено от Заместник-началника на Зонално жандармерийско управление - София, с което за допуснато виновно нарушение на  чл.6 от Закона за българските лични документи/ЗБЛД/, му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50.00/петдесет/ лева на основание чл.80,т.5 от ЗБЛД, като излага съображения за незаконосъобразност и необоснованост на същото и моли да бъде отменено, със законните последици.

                       В съдебно заседание жалбоподателя   Х.В.В. чрез пълномощника си адвокат Виктор В. от САК поддържа жалбата си и моли да бъде уважена,като бъде отменено обжалваното наказателно постановление по изложените доводи в същата и в съдебно заседание.

                      Въззивната организация – Зонално жандармерийско управление - София, редовно призовано, не изпраща представител в съдебно заседание и не изразява становище по жалбата.

                       Б.ска районна прокуратура,редовно призована,не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище по жалбата.

                        Съдът след като прецени събраните по делото доказателства,прие за установено следното от фактическа и правна страна :

                 Съдът приема,че от приложените по делото писменни доказателства – АУАН № ***.; докладна записка; сведение от Т.Т.Ц.;  покана до Х.В.В.  /заверени ксерокопия/ и събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите Д.П.С. – актосъставител, на длъжност „полицай“ в група 04 от сектор 02 “Патрулно-постова дейност и масови мероприятия“ на Зонално жандармерийско управление - София към Дирекция “Жандармерия” при ГД ’’Национална полиция” - МВР и Б.Н.К.,*** се установява следната фактическа обстановка, отразена и в наказателното постановление, а именно : на 08.02.2019г. свидетелите  Д.П.С., на длъжност “полицай” в група 04 от сектор 02 “Патрулно-постова дейност и масови мероприятия“ на Зонално жандармерийско управление - София към Дирекция “Жандармерия” при ГД ’’Национална полиция” - МВР и Б.Н.К.,*** били на работа в Община Б. и около 23:55 часа вечерта, в гр. Б., на бул. „****“ № 11, спряли за проверка група младежи и при извършената проверка се установило, че лицето Х.В.В. не представя документи за самоличност. Проверяващите снели данни от приятелите на В. за самоличността му,като сведение дал Т.Т.Ц. и направили справка в ОДЧ-Б. за него ,при което се установило,че това е Х.В.В..Св. Д.П.С. му съставила АУАН № ***. за констатираното нарушение на чл.6 от Закона за българските лични документи/ЗБЛД/, за това,че не представя документ за удостоверяване на своята самоличност, при поискване от компетентните длъжностни лица в присъствието на  свидетеля Б.К..АУАН бил предявен за запознаване със съдържанието и за подпис на нарушителя Х.В.В. и същия го подписал без възражения.

               Съдът счита,че жалбата е допустима,тъй като е депозирана в срока по  чл.59,ал.2 вр. ал.1 от ЗАНН и в предвид размера на  наложеното административно наказание „глоба” в размер на 50.00 лева,наказателното постановление подлежи на съдебен контрол с оглед неговата законосъобразност.

                Съдът приема,че разгледана по същество,жалбата е основателна, по следните съображения :

                         Съдът намира,че е доказано безспорно нарушение на чл.6 от Закона за българските лични документи /ЗБЛД/ от жалбоподателя Х.В.В., който задължава гражданите при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверяват своята самоличност, като на 08.02.2019 г., около 23:55 часа, в гр. Б., на бул. „****“ № 11, при извършване на полицейска проверка не е представил документ за удостоверяване на своята самоличност, при поискване от компетентните длъжностни лица.Изложените обстоятелства се установяват от показанията на  Д.П.С. и Б.Н.К. , които съдът възприема като пълни,логични, непосредствени и еднопосочни и достоверно установяващи фактическото положение.       

                  Съдът счита,че при постановяване на наказателното постановление е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила,като в обстоятелствената му част, АНО не е обсъдил въпроса за маловажност на случая с оглед приложение на чл.28 от ЗАНН. Преценката за маловажност следва да бъде направена конкретно и аргументирано, във връзка с констатирано административно нарушение и не отменя  задължението на наказващия орган да извърши преценка на всички обстоятелства, смекчаващи и отегчаващи отговорността, при определяне размера на санкцията, която следва да отговаря на тежестта на нарушението. В наказателното постановление не са изложени  мотиви относно наличието на основания за прилагане на чл.28 от ЗАНН по отношение на нарушителя, както и по какъв начин е определена степента на обществена опасност на нарушението му, дали са налични смекчаващи и отегчаващи административнонаказателната му отговорност обстоятелства и в какво съотношение са същите. По делото е установено от показанията на св.Т.Д.Е.,че  на процесната дата в близост до в къщи видял един приятел Тошко биричката и там бил и Х.В.,като спряли да говорят и след известно време се появили полицаи от жандармерията и им поискали документите за проверка, но  Х.В. не им представил документ за самоличност и казал, че си е забравил личната карта,като ги помолил да отиде до в къщи да си я вземе, тъй като живее на 30-40 м. оттам и да им я предостави,но полицаите отказали и попитали останалите дали го познават и след като заявили, че го познават и му казали името, се обадили на телефона на полицията и попитали дали съществува такова лице и те потвърдили, че има такъв човек.Полицай Д.П.С. от жандармерията му съставила акт,който му бил връчен.Свидетелят установява,че живеят в една къща на различни етажи с В. и като си тръгнали по пътя той му обяснил, че един негов приятел му се обадил да  избутат колата, че е закъсала и заради това е направил грешката да облече старото си яке, а не новото, в което е била личната му карта.С оглед на показанията на св.Е.,които съдът кредитира като достоверни и липсата на вредни последици от нарушението,което е с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи от същия вид, обстоятелството,че е млад човек и се е наложило да се отзове на приятел,за да избутат колата му,при което личната му карта останала в дома му,тъй като излязъл наблизо и не е предполагал,че ще има проверка, следва да се приложи чл.28 от ЗАНН.Непроизнасянето по тези въпроси се отразява на правото на защита на нарушителя, който не би могъл да организира цялостно защитата си,което е съществено процесуално нарушение по смисъла на закона и води до отмяна на наказателното постановление.

                 В случая е следвало да намери приложение чл.82 от ЗБЛД,който предвижда че за маловажни нарушения на този закон се прилага разпоредбата на  чл.28 от Закона за административните нарушения и наказания или се налага „глоба“ по квитанция до 20.00 лева  от упълномощените за това длъжностни лица.

                 При тези обстоятелства наложеното наказание на Х.В.В.  “глоба” в размер на 50.00/петдесет/ лева, на основание чл.80,т.5 от ЗБЛД се явява несъответно за приетото нарушение на чл.6 от Закона за българските лични документи/ЗБЛД/,с оглед маловажност на случая,при което наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

                По изложените съображения и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН Б.ски районен съд

                                                 Р   Е   Ш   И   :

                 ОТМЕНЯ наказателно постановление №***., издадено от Заместник-началника на Зонално жандармерийско управление - София против Х.В.В., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***,  с което за допуснато виновно нарушение на  чл.6 от Закона за българските лични документи/ЗБЛД/ му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50.00/петдесет/ лева на основание чл.80,т.5 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

                         РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му, пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СОФИЯ ОБЛАСТ.

                            

                                РАЙОНЕН  СЪДИЯ  :