Споразумение по дело №183/2020 на Окръжен съд - Ямбол

Номер на акта: 14
Дата: 17 юли 2020 г. (в сила от 17 юли 2020 г.)
Съдия: Иван Димитров Иванов
Дело: 20202300200183
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 30 юни 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

17.07.****  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                     V-ти   Наказателен състав

На седeмнадесети юли                                                                  **** година

В публично заседание в следния  състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН ИВАНОВ

                                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Н.К.

                                                                           2. Л. ИВАНОВ

 

Секретар Ив. Златева

Прокурор Г. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВ

НОХД № 183 по описа за **** година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

За Окръжна прокуратура- Ямбол се явява прокурор Г..

Подсъдимият З.С.В., редовно призован, се явява лично и с адв. С.Г. ***, редовно упълномощен.

Пострадалата Е.Х.С., редовно призована, не се явява. Призовката на същата е била връчена, видно от направена и отразена в списъка за призоваване справка по телефона със съпруга ѝ А. С., и подпис на съдебен деловодител.

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. Г. - Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в разпоредително заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО В РАЗПОРЕДИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ

ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТИ

 

Снема самоличността на подсъдимия, както следва:

З.С.В. - роден на *** г. във Ф., живущ ***1, б.г., н., с о.о., н., *****- Ямбол, ЕГН: **********.

Подс. З.В. - Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7дни.

Съдът даде думата на страните по делото за становище по въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК.

Прокурорът - Уважаеми г-н Председател, уважаеми съдебни заседатели,  намирам, че НОХД №183/**** г. е местно и родово подсъдно на ЯОС. Не  налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия  и на пострадалия. Не са налице основания за привличане на резервен съдия, съдебен заседател, както и за назначаване на вещо лице, преводач или  тълковник. Не  е налице необходимост от извършване на съдебно следствени действия по делегация. Не е налице основание за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимия или друга мярка за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства. След образуване на съдебното производство със защитника на подс. В. - адв. С.Г. *** сме постигнали споразумение за решаване на наказателното производство, което ще изложим пред Вас след приключване на разпоредителното заседание.

Адв. Г. - Уважаеми г-н Председател, считам, че е налице правото на уважаемия съд да разгледа делото, т. е. подсъдно е делото на ОС- Ямбол. Няма никакви основания за прекратяване и  спиране на наказателното производство. Няма допуснато нарушение на ДП на процесуалните правила довело до ограничаване правата на обвиняемия и на пострадалия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, по реда на Глава XXIX, чл. 381 от НПК, разглеждане на делото при закрити врати. Няма взета мярка за неотклонение. Нямаме искания за събиране на доказателства. Внесли сме сумата по обвинителния акт. Представям и моля да приемете Вносна бележка- системен бон за сумата  1498 лв., която е теглената сума от дебитната карта. Сумата от 1498 лв. е изпратена на А. С., съпруга на пострадалата, моля да бъде приета по делото.

Прокурорът - Да се приеме представената вносна бележка.

 

Съдът счита, че следва да се прием като писмено доказателство по настоящото дело представения системен бон за сумата от 1498 лв., изпратена по пощата на А. С. с. Д., обл. Ямбол - съпруг на пострадалата Е.С., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА по НОХД №183/**** г. системен бон за сумата от 1498 лв.

Адв Г. - Правя искане по чл. 252 от НПК да пристъпите към незабавно разглеждане на делото по реда на Глава XXIX от НПК.

След като обсъди становището на страните по чл. 248, ал. 1 от НПК и след служебна проверка съдът

ОПРЕДЕЛИ:

Делото е  подсъдно по правилата на местната и родова подсъдност на Окръжен съд- Ямбол.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила,  довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия.

С оглед на заявеното от прокурора  и защитата на подсъдимия съдът счита, че следва делото да бъде незабавно разгледано по реда на Глава XXIX  от НПК.

Не са налице основания за привличане на резервен съдя или съдебен заседател, за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на съдебно следствени действия по делегация.

Към настоящият момент не е взета мярка за неотклонение по отношение на подсъдимия и не са налице основания за вземане на такава.

Не са налице искания за събиране на нови доказателства, както и съдът преценя, че към настоящият момент не са налице основания за събиране на нови такива.

Определението по т. 3 и т. 6 по ал. 1 на чл. 248 от НПК подлежи на обжалване и протестиране по реда на Глава XXII от НПК в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд- Бургас.

С оглед направеното изявление от страна на прокурора и на защитата на основание чл. 252, ал. 1 от НПК съдът пристъпва към незабавно разглеждане на делото по реда на Глава XXIX  от НПК.

 На основание чл. 276, ал. 1 от НПК съдът докладва делото.

На основание чл. 276, ал. 2 от НПК съдът предоставя възможност на прокурора да изложи обстоятелствата включени в обвинението.

Подс. В. - Разбирам обвинението

Даде се думата на прокурора за докладване на постигнатото споразумение със защитника на подс. В..

Прокурорът - Подсъдимият З.С.В. - роден на *** г. във Ф., живущ ***1, б.г., н., с о.о., н., *****- Ямбол, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН

В това, че на *****г., около 21,00 ч., в с. Д., обл. Ямбол, на ул. "*****" № **, от паркиран незаключен л.а. " ******" с per. № ****** е отнел различни чужди движими вещи на обща стойност 322 лв., от владението на техния собственик - Е.Х.С. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като отнетите вещи не са били под постоянен надзор, като макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, на осн. чл. 54, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК на подсъдимия З. С.В. се определя наказание „лишаване от свобода“ в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

Подсъдимият З.С.В. се признава за ВИНОВЕН и

В това, че на ******г., действайки при условията на продължавано престъпление, за времето от 02:24:24 ч. до 02:28:44 ч. на ATM устройство, собственост на Райфайзенбанк България ЕАД, намиращо се на бензиностанция OMV на автомагистрала " Тракия" километър 279, в посока от гр. Бургас за гр. София, в близост до с. Д., обл. Ямбол, е използвал платежен инструмент - 1 бр. дебитна карта и данни за платежен инструмент /ПИН-код/ без съгласието на техния титуляр А. П.С. от с. Д. област Ямбол като е изтеглил суми в общ размер 1**0 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление, като макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, на осн. чл. 54 ал. 1 от НК, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК на подс. З.С.В. се определя наказание „лишаване от свобода“ в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК на подсъдимия З.С.В. се определя общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 69, ал. 1, вр. с чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на осем месеца за изпитателен срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от датата на влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Вещественото доказателство - 1 бр. мобилен телефон марка "Самсунг" без капак, със счупен дисплей, като вещ без стойност да се унищожи след влизане на определението в сила.

Направените разноски по делото - 128,10 лв. за извършена оценителна експертиза се възлагат на подс. З.С.В., които следва да ги заплати в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол.

ПРИЧИНЕНИТЕ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ са възстановени.

Моля да одобрите така постигнатото споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

 

Адв. Г. - Г-н Председател, поддържам изцяло постигнатото с прокурора от ОП -Ямбол споразумение и моля да бъде прието и одобрено.

 

Подс. З.В. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно се съгласих с това споразумение.

 

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК в съдебния протокол се записа окончателното споразумение, както следва:

Подсъдимият З.С.В. - роден на *** г. във Ф., живущ ***1, б.г., н., с о.о., н., *****- Ямбол, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН

В това, че на *****г., около 21,00 ч., в с. Д., обл. Ямбол, на ул. "*****" № **, от паркиран незаключен л.а. " ******" с per. № ****** е отнел различни чужди движими вещи на обща стойност 322 лв., от владението на техния собственик - Е.Х.С. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като отнетите вещи не са били под постоянен надзор, като макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, на осн. чл. 54, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК на подсъдимия З. С.В. се определя наказание „лишаване от свобода“ в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

Подс.З.С.В. се признава за ВИНОВЕН и в това,че

На ******г., действайки при условията на продължавано престъпление, за времето от 02:24:24 ч. до 02:28:44 ч. на ATM устройство, собственост на Райфайзенбанк България ЕАД, намиращо се на бензиностанция OMV на автомагистрала " Тракия" километър 279, в посока от гр. Бургас за гр. София, в близост до с. Д., обл. Ямбол, е използвал платежен инструмент - 1 бр. дебитна карта и данни за платежен инструмент /ПИН-код/ без съгласието на техния титуляр А. П.С. от с. Д. област Ямбол като е изтеглил суми в общ размер 1**0 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление, като макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, на осн. чл. 54 ал. 1 от НК, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК на подс. З.С.В. се определя наказание „лишаване от свобода“ в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК на подсъдимия З.С.В. се определя общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 69, ал. 1, вр. с чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на осем месеца за изпитателен срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от датата на влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 1 бр. мобилен телефон марка "Самсунг" без капак, със счупен дисплей, като вещ без стойност да се унищожи след влизане на определението в сила.

Направените РАЗНОСКИ ПО ДЕЛОТО - 128,10 лв. за извършена оценителна експертиза се възлагат на подс. З.С.В., които следва да ги заплати в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол.

ПРИЧИНЕНИ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ са възстановени.

Споразумели се:

 

ПРОКУРОР:

            Г. Г.

ПОДСЪДИМ:                                                 ЗАЩИТНИК:

            З.С.В.                              адв. С.Г.

 

 

 

Съдът  намира, че така постигнатото споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура- Ямбол Г. Г. и защитника на подсъдимия З.С.В. - адв.  Г. не противоречи на закона и морала, поради което на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура- Ямбол Г. Г. и защитника на подс. З.С.  В. - адв. С.Г..

ОСЪЖДА подсъдимия З.С.В., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер на 128.10 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №183/**** г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.15 часа.

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                        2.

 

 

                                                               СЕКРЕТАР: