Решение по дело №603/2012 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1067
Дата: 11 юни 2012 г. (в сила от 28 юли 2012 г.)
Съдия: Елена Тодорова Радева
Дело: 20121100900603
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 10 февруари 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р      Е       Ш        Е       Н        И       Е

Гр.София, 11 юни 2012 година

 

 

 

В        ИМЕТО       НА       НАРОДА

 

 

Софийски градски съд, ТО, 6-15 състав, в публичното заседание на двадесет и трети май 2012 година, в състав:

 

                                                                         СЪДИЯ: Елена РАДЕВА

 

при секретаря Г. С., след като изслуша докладваното от съдията Радева ф. дело №801 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

                   Иск с правно основание чл.40, ал.1,т.4, във връзка с чл.34 ЗПП.

                   В исковата си молба, ищецът – Софийска градска прокуратура, твърди, че регистрираната с решение по ф.дело №7815/2003 година ПП „Т.В.” не е изпълнила задължението си да представи финансовите си отчети в Сметната палата за периода 2009 – 2010 година.Налице са предпоставките на закона за разпускане и прекратяване на партията, поради което моли съда, след установяване на изложеното, претенцията да бъде уважена, като основателно предявена.

                   Ответникът не взема становище по иска.

                  Съдът, преценявайки събраните по делото доказателства, поотделно и в съвкупността им, намери за установено следното:

                   От приложеното като доказателство ф.дело №7815/2003  година по описа на СГС, се установява, че с Решение от 03.09.2003 година е регистрирана политическа партия „Т.В.”, с което решение са вписани Уставът на партията, нейното управително тяло и представляващият я.

                   Основанието за предявяване на конститутивните претенции са две – неизпълнени изисквания за финансовата отчетност, а именно неподаване на финансовите отчети на Партията за 2009 и 2010 година пред Сметната Палата.

                   От представеното писмено доказателства по делото – Писмо, изх.№ 11-11-009/30.12.2011 година на Сметна палата на Република България до СГС, се установява твърдяното от ищеца, а именно, че липсва изпълнение на задължението по чл.34 ЗПП, което е основание за уважаване на претенцията.

                   При така установената фактическа обстановка, настоящият състав на съда, че искът се явява основателно предявен и следва да бъде уважен, като съдът разпусне и прекрати политическата партия „Т.В.”, а последната следва да заплати по сметка на СГС държавна такса в размер на 80лв, като заплати и сумата от 35лв по сметка на „Държавен вестник” за обнародване на решението.

                   При изложеното

 

 

 

 

                   Р                   Е                  Ш                  И    :

 

 

                   На основание чл.40, ал.1т.4 във връзка с чл.34 ЗПП РАЗПУСКА И ПРЕКРАТЯВА политическа партия „Т.В.”, СЪС СЕДАЛИЩЕ ГР.С., район „С.”, ул.”П.”№**, ет.**.

                   ОСЪЖДА политическа партия политическа партия „Т.В.”, със седалище гр.С., район „С.”, ул.”П.”№** ет.* да заплати по сметка на СГС държавна такса в размер на 80лв, а по сметка на „Държавен вестник” сумата от 35лв, за обнародване на настоящето решение.

                   Решението може да се обжалва пред ВКС на РБ в 14-дневен срок от узнаването му и подлежи на вписване в регистъра на Софийски градски съд и на обнародване в „Държавен вестник” в 7-дневен срок от вписването.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                СЪДИЯ: