Присъда по дело №499/2016 на Районен съд - Нова Загора

Номер на акта: 10
Дата: 1 февруари 2017 г. (в сила от 17 февруари 2017 г.)
Съдия: Георги Любенов Йорданов
Дело: 20162220200499
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 декември 2016 г.

Съдържание на акта

П   Р   И   С   Ъ   Д    А

                             

 

 

гр. Нова Загора, 01.02.2017 год.

 

В     И  М  Е  Т  О     Н  А    Н   А   Р   О   Д  А

 

НОВОЗАГОРСКИЯТ  районен съд в открито съдебно заседание на ПЪРВИ ФЕВРУАРИ  през две хиляди и седемнадесета година в следния състав:

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

                                                      Съдебни заседатели: М.Б.

                                                                                          В.П.  

при участието на секретаря: В.К.    

и прокурора  ПЕНКА СТОЙКОВА        

разгледа докладваното от съдия ЙОРДАНОВ НОХ дело № 499 по описа за 2016 година

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият  Д.Н.Д. – роден на  *** ***, български гражданин,*** образование,  неженен, ***, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН  в това, че на 24.02.2016 г, в себе си, в гр. Нова Загора, на ул.“Петко Енев“, в близост до Дирекция „Социално подпомагане“, без надлежно разрешително по ЗКНВП държал високорисково наркотично вещество – хероин с общо нетно тегло 0,349 гр., със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин с концентрация 43 %, на обща стойност 31,41 лева, определена съгласно Постановление № 23 от 1998 г. на МС за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството,като случаят е маловажен, с което е осъществил състава на престъпление по чл. 354а,  ал.5  вр. ал.3, предл.2-ро,  т.1,  предл.1-во от НК, като на основание чл. 78А от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер  500,00/петстотин/лева.

ОПРАВДАВА подс. Д.Н.Д. със снета по делото самоличност по първоначално повдигнатото обвинение по чл. 354а ал.3  предл.2-ро,  т.1,  предл.1-во от НК.

На основание чл. 53 ал.2 т.1 от НК ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство – 0,349 грама хероин – предадени на съхранение в Централно митническо управление, сектор „НОП“ гр. София с Приемо-предавателен протокол № 41 532/12.05.2016 г., като вещи, забранени от закона за притежание.    

На основание чл. 53 ал.2 т.1 от НК ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: 1. Прозрачен полиетиленов плик, съдържащ част от  сребристо на цвят фолио със залепен стикер № 064462/24.02.2016 г. на ОД на МВР гр. Сливен, като обект № 1; 2.Прозрачно полиетиленово самозалепящо пликче, залепено със стикер № 06295/24.02.2016 г. на ОД на МВР гр. Сливен, като обект № 2, съдържащо 20/двадесет/броя хартиени листчета /опаковки/, които след влизане в сила на присъдата да бъдат унищожени като вещи без стойност. 

ОСЪЖДА подс. Д.Н.Д.  да ЗАПЛАТИ   в полза на бюджета по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол  направените разноски по делото в размер на 211,15/двеста и единадесет лева и петнадесет стотинки/лева.

 ОСЪЖДА подс. Д.Н.Д.  да ЗАПЛАТИ   в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС – Нова Загора, разноски в размер на 39,00/тридесет и девет/лева.

                   Присъдата  подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен  срок от днес пред СлОС.            

                                                                  

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

                                                           СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                2.                                                    

Съдържание на мотивите

                                     МОТИВИ ПО ПРИСЪДА № 10/01.02.2017 г., постановена по НОХ д № 499/2016 г. по описа на НЗРС

Изработени на 16.02.2017 г.

 

         Обвинението срещу подсъдимия Д.Н.Д. *** е за това, че на 24.02.2016 г, в себе си, в гр. Нова Загора, на ул.“Петко Енев“, в близост до Дирекция „Социално подпомагане“, без надлежно разрешително по ЗКНВП държал високорисково наркотично вещество – хероин с общо нетно тегло 0,349 гр., със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин с концентрация 43 %, на обща стойност 31,41 лева, определена съгласно Постановление № 23 от 1998 г. на МС за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като случаят не е маловажен, с обвинение по чл. 354а, ал. 3, предл.2-ро, т.1, предл.1-во от НК.

То се поддържа в съдебно заседание, като се иска за подсъдимият Д., тъй като е неосъждан, да му бъде наложено наказание една година „лишаване от свобода“, което на основание чл. 66 от НК да бъде отложено за срок от 3 години, и глоба от две хиляди лева. В случай на евентуалност, ако съда прецени, че е маловажен случай, прокурорът моли да бъде признат за виновен за извършено престъпление по чл. 354а ал. 5, вр. ал. 3 от НК, като са налице основанията на чл. 78а от НК, да бъде освободен от наказателна отговорност и налагане на административно наказание „глоба“ в размер на 1000.00 лева. Разноските да бъдат възложени в тежест на Д., а веществените доказателства по делото да бъдат унищожени.

Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното деяние и осъзнава грешката, която е направил. Предоставя на съда да му определи наказание.

От представените по делото писмени доказателства по описа на делото, съдът установи следното:

Подсъдимият Д.Н.Д. е роден на *** ***, български гражданин, средно специално образование,  неженен, работещ, неосъждан, ЕГН **********.

Към инкриминираната дата /24.02.2016 г./ подсъдимият Д.Н.Д. ***. Познавал свидетеля С.Ж.А. *** и били приятели.

На 24.02.2016 г., около 09.00 часа, подсъдимия Д. и свидетеля С.А. ***. Двамата имали уговорка помежду си от предната вечер, на следващия ден 24.02.2016 г. свидетеля А. да закара подсъдимия Д. *** Тръгнали с л.а. марка „Мазда Премаци“ с рег. СТ 00 65 ВН, собственост на свидетеля и управляван от него. В автомобила били само двамата, като целта на пътуването била, подсъдимият да си „купи дрога от циганската махала“. Когато стигнали до гробищния парк в гр. Нова Загора, спрели автомобила и подсъдимият излязъл от него, като не уведомил свидетеля какво смята да прави. Там същият видял младо момче около 15-16 г. от ромски произход, което не познавал и виждал за първи път. Подсъдимият знаел, че там се продават наркотици, тъй като веднъж придружавал свой приятели  видял, че същият си е закупил от там. Попитал момчето може ли да му продаде наркотици и последното го уведомило, че разполага с такива и му поискало сумата от 20 лв. След като заплатил исканата сума, подсъдимия Д. получил от момчето 1 бр. пакетче, обвито с найлоново фолио, в което се намирало наркотично вещество. След това момчето от ромски произход си тръгнало от мястото с „мини моторче“. Подсъдимият се върнал при своя приятел – св. А. и тръгнали да се прибират към гр. Стара Загора. По пътя, в близост до Дирекция „Социално подпомагане“ на ул. „Петко Енев“, подсъдимия Д. видял лек автомобил, в който имало полицейски служители. Преди да бъдат спрени за проверка от тях, същият изхвърлил през прозореца към канала закупеното от него пакетче с наркотично вещество, с намерение да се освободи от него и при проверката да не го намерят у него. Подсъдимият видял, че един от полицейските служители отишъл към мястото, където го бил изхвърлил, намерил го и се върнал при тях с него. Уведомил го, че го е видял как изхвърля пакетчето през прозореца на лекия автомобил. След това, подсъдимия Д. и свидетеля А. били заведени в РУ – Нова Загора, където подсъдимия разказал какво се е случило. От полицейските служители последния разбрал, че наркотичното вещество било хероин, който бил закупил за лична употреба.

На посочената дата и място /24.02.2016 г., в Нова Загора, на ул. „Петко Енев“ в близост до Дирекция „Социално подпомагане“/ подсъдимия държал у себе си високорисково наркотично вещество – хероин в 20 бр. хартиени пакетчета, сгънати по специфичен начин от лист на тетрадка на редове, с размери 15 мм на 5 мм, които били увити със станиол, а отгоре с прозрачен целофан, с общо нето тегло 0,349 грама. Подсъдимият съзнавал, че държаните от него вещества представляват наркотични вещества – хероин и ги държал за лична употреба. Подсъдимият Д. не разполагал с надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да държи наркотични вещества.

Свидетеля И.М.Г. е полицейски служител в РУ – Нова Загора. На 24.02.2016 г. бил на смяна. Около 10.00 ч. – 10.30 ч. на 24.02.2016 г., свидетеля Г. получил оперативен сигнал, че лице, движещо се с л.а. „сива мазда със старозагорски номер“ държи в себе си наркотично вещество – хероин. Той, заедно със своите Колеги А. П. и К. В. отишли и застанали в близост до Дирекция „Социално подпомагане“ на ул. „Петко Енев“. Около 10.30-10.40 часа се появил л.а. марка „Мазда“ с рег. № СТ 00 65 ВН. Свидетелят подал сигнал с ръка на водача на МПС да спре, но автомобилът не спрял, а започнал да се движи назад. Полицейските служители побягнали след него, за да го спрат. Намиращият се в него пътник, стоящ отпред в дясно, а именно – подсъдимия Д., отворил прозореца на автомобила и изхвърлил малко сребристо пакетче, което паднало на брега на канала в близост до водата. Тъй като имало опасност същото да бъде отнесено от водата, свидетеля Г. без да го изпуска от поглед, веднага слязъл до брега на канала и го взел. През това време неговите колеги установили самоличността на лицата, движещи се в МПС. Водачът на същото бил свидетеля Светослав Ж.А. с ЕГН ********** *** Загора, а пътника, който изхвърлил пакетчето – подсъдимия Д.Н.Д. с ЕГН ********** ***. Полицейските служители завели лицата в сградата на РУ МВР Нова Загора.

С протокол за доброволно предаване от 24.02.2016 г. свидетеля И.Г. е предал на разследващ полицай при РУ гр. Нова Загора, 1 бр. пакетче, с неправилна продълговата форма с дължина 6,8 см., средна ширина 1,5 см. И средна дебелина 0,7 см., обвито в прозрачна материя, подобна целофан, под която се вижда пакетче с подобна форма от сребрист, намачкан станиол. Предаденото пакетче било изхвърлено на 24.02.2016 г. от подсъдимия Д. през прозореца на колата с която пътувал – „Мазда“ с рег. № СТ 00 65 ВН.

Подсъдимият Д. обяснил на свидетеля И.Г., че в пакетчето имало наркотично вещество – хероин, което било негово /на подсъдимия/, за лична употреба, тъй като бил наркозависим.

Впоследствие на предаденото пакетче бил извършен оглед на веществени доказателства, при който било установено, че след разопаковане на същото, се извадило друго подобно пакетче със сребрист станиол. След неговото разтваряне, в него се намират 20/двадесет/ броя хартиени пакетчета, сгънати по специфичен начин от лист на тетрадка на редове, с размери 15 мм на 5 мм. След отваряне на произволно избрано пакетче в него се намерило бледокафяво прахообразно вещество. Направен бил тест на същото вещество и тестовата лента се оцветила в лилав цвят, отговарящ на хероин.

По делото била изготвена физико-химическа експертиза, от заключението на която е установено, че държаното от подс. Д. в 20 бр.хартиени пакетчета, запечатани в полиетиленов плик със стикер № 06295/24.02.2016 г.на ОДМВР – Сливен бледокафяво прахообразно вещество представлява хероин с активен наркотичен компонент диацетилморфин. Активния наркотично действащ компонент на хероина – диацетилморфин е с концентрация 43 %. Общото нето тегло на бледокафявото прахообразно вещество, съдържащо се в 20 броя хартиени пакетчета преди всички изследвания е 0,349 гр. Хероинът е наркотично вещество и подлежи на контрол съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Хероинът се намира в Списък 1 към чл. 3 ал.2 т.1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, включващ „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от  злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. Поради това хероинът представлява високорисково наркотично вещество.

Стойността на така описаното наркотично вещество е 31,41 лева, определена съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството – Приложение № 2.

В хода на производството с приемо-предавателен протокол № 41 532/12.05.2016 г. посочените наркотични вещества /0,349 грама хероин/ са предадени на Централно митническо управление, отдел „НОП“ гр. София, за съхранение до приключване на наказателното производство.

Видно от приложената справка за съдимост подс.Д. не е осъждан. 

           Горното е безспорно установено от обясненията на подсъдимият, в които той се признава за виновен, както и от приложените по ДП № 99/2016 година по описа на РП Нова Загора писмени доказателства. Така установената фактическа обстановка се приема изцяло и безрезервно, както от обвинението, така и от подсъдимият.

От така установеното съдът счита, че с деянието си подсъдимият Д.Н.Д. е осъществил от обективна страна престъпния състав на чл.354а ал.5 вр. ал.3 предл.2-ро т.1 предл.1-во от НК, като на 24.02.2016 г, в себе си, в гр. Нова Загора, на ул.“Петко Енев“, в близост до Дирекция „Социално подпомагане“, без надлежно разрешително по ЗКНВП държал високорисково наркотично вещество – хероин с общо нетно тегло 0,349 гр., със съдържание на активен наркотично действащ компонент – диацетилморфин с концентрация 43 %, на обща стойност 31,41 лева, определена съгласно Постановление № 23 от 1998 г. на МС за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството,като случаят е маловажен.

От СУБЕКТИВНА СТРАНА деянието е извършено от подсъдимият с пряк умисъл като форма на вината, защото е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването им.

         ОТЕГЧАВАЩИ отговорността обстоятелства - няма.

         СМЕКЧАВАЩИ отговорността обстоятелства – самопризнания,   съдействие на органите на досъдебното производство, добри характеристични данни, млада възраст и чисто съдебно минало,  изрази съжаление за извършеното.

         За извършено престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. с ал.3 т. 1 от НК се предвижда наказание „глоба“  до 1000.00 лева.

         СТЕПЕНТА НА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ на подсъдимия е сравнително ниска с оглед чистото му съдебно минало, липса на данни за извършени каквито и да е противообществени прояви в миналото

         СТЕПЕНТА НА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ НА ДЕЯНИЕТО е около средната, предвид завишения обществен интерес.         

         ПРИЧИНИ И УСЛОВИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО – незачитане на правовия ред.

По отношение на подсъдимия Д., съдът счита, че са налице условията на чл. 78а от НК да бъде освободен от наказателна отговорност. На първо място следва да се отбележи, че за това престъпление се предвижда наказание по вид „Глоба“, от деянието не са настъпили  имуществени вреди, и на последно място се установи, че подсъдимият не е бил осъждан до сега и освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава 28 от НК.С оглед на горните обстоятелства и като взе предвид финансовото и материално положение на подсъдимият и ограничението, визирано в чл.78а от НК, съдът счита че следва да наложи на подсъдимият наказание „Глоба“ в размер на 500,00 лева, което наказание по вид и размер ще постигне целите си както по отношение на подсъдимият, така и относно генералната превенция.

Съдът оправда подс. Д.Н.Д. по първоначално повдигнатото обвинение по чл. 354а  ал.3 предл.2-ро  т.1  предл.1-во  от НК,с оглед размера, количеството и стойността на държаното наркотично вещество.

На основание чл. 53 ал.2 т.1 от НК следва да се отнемат в полза на държавата вещественото доказателство – 0,349 грама хероин – предадени на съхранение в Централно митническо управление, сектор „НОП“ гр. София с Приемо-предавателен протокол № 41 532/12.05.2016 г., като вещи, забранени от закона за притежание.   

На основание чл. 53 ал.2 т.1 от НК следва да се отнемат в полза на държавата веществените доказателства: 1. Прозрачен полиетиленов плик, съдържащ част от  сребристо на цвят фолио със залепен стикер № 064462/24.02.2016 г. на ОД на МВР гр. Сливен, като обект № 1; 2.Прозрачно полиетиленово самозалепящо пликче, залепено със стикер № 06295/24.02.2016 г. на ОД на МВР гр. Сливен, като обект № 2, съдържащо 20/двадесет/броя хартиени листчета /опаковки/, които след влизане в сила на присъдата да бъдат унищожени като вещи без стойност. 

Следва да се осъди подс. Д.Н.Д. да заплати  в полза на бюджета по сметка на ОД на МВР гр. Ямбол  направените разноски по делото в размер на 211,15/двеста и единадесет лева и петнадесет стотинки/лева.

Следва да се осъди подс. Д.Н.Д.  да заплати  в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС – Нова Загора, разноски в размер на 39,00/тридесет и девет/лева.

         На основание тези мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: