Споразумение по дело №531/2017 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 108
Дата: 7 ноември 2017 г. (в сила от 7 ноември 2017 г.)
Съдия: Анна Петкова Донкова Кутрова
Дело: 20175320200531
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 септември 2017 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л № 108

 

07.11.2017 година                          град Карлово

Карловският районен съд              ІІ наказателен състав

На седми ноември                           две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА ДОНКОВА -КУТРОВА 

                           

Секретар: Петя Василева

Прокурор: Кирил Мавродиев

Сложи за разглеждане докладвано от съдията

НОХД № 531 по описа за 2017 година

На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

За Р.п.К. редовно призована, явява се прокурор Кирил Мавродиев.  

         Подсъдимият Й.А.А., редовно призован, явява се лично и с адв. Р. с пълномощно от днес.

         Пострадалата Т.Т.Т. в качеството й на майка и законен представител на Д.Й.А., нередовно призована, явява се лично.

         Вещото лице Р.М.М., редовно призован, не се явява.

         Съдът разясни на пострадалата Т.Т.Т., в качеството й на майка и законен представител на малолетната Д.Й.А. правото да се конституира в качеството на частен обвинител и граждански ищец за настъпили вредни последици от неплащане на издръжката.

Пострадалият Т.Т.: Не възразявам за нередовното призоваване, не желая да се конституирам  като частен обвинител, няма да предявявам граждански иск. Подсъдимият ми заплати цялата сума по издръжката.

СЪДЪТ КОНСТАТИРА, че настоящото производство не е насрочено за разпоредително заседание, предвид измененията на НПК с Държавен вестник бр. 63 от 2017 г., както и на подсъдимия, прокурора и пострадалия не е даден 7-дневен срок за отговор по въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК, които се обсъждат в разпоредителното заседание и да направят искания в тази връзка. 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам възражения, че делото не е насрочено за разпоредително заседание и не са ни съобщени за отговор въпросите по чл. 248, ал.1  от НПК. Подготвен съм за становище във връзка с тях и моля днешното с.з. да бъде проведено като разпоредително заседание, ако подсъдимият, защитникът и пострадалият нямат възражения в тази връзка.

Адв. Р.: От името на подсъдимия и лично заявявам, че нямам възражения за това, че не са ни съобщени въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК, подготвени сме за становище във връзка с тях и моля делото да бъде разгледано в днешно с.з. като разпоредително.

ПОДСЪДИМИЯТ: Поддържам изцяло становището на адвоката ми.

ПОСТРАДАЛАТА: Подготвена съм за становище по чл. 248 ал. 1 от НПК, моля делото да се разгледа като разпоредително заседание днес.

По даване ход на делото

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Адв. Р.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОСТРАДАЛАТА: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ като чу становищата на страните,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ

Й.А.А. - роден  на *** ***, ****, *** живущ ***, ЕГН: **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт и разпореждането на съда преди повече от 7 дни.

Св. Т.Т.Т. – ** години, ***монтажник във „***” ЕАД гр. С., *** ЕГН **********, без родство с подсъдимия.

ПРИСТЪПИ се към обсъждане на въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК, а именно:

1. подсъдно ли е делото на съда;

2. има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

3. допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

4. налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

5. разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация;

6. взетите мерки за процесуална принуда;

7. искания за събиране на нови доказателства;

8. насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

ПРОКУРОРЪТ: Делото е подсъдно на съда, не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, няма допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на обвиняемия и на пострадалия, няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, нито за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Няма основания за изменяне на взетата мярка за процесуална принуда, нямаме искания за събиране на нови доказателства. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, доколкото със защитника и подсъдимия обсъдихме споразумение и имаме желание да сключим такова, поради което и делото трябва да се разгледа по реда на Глава 29 от НПК. За това моля да не отлагате делото по общия ред, а да го приключим със сключване на споразумение днес.

Адв. Р.: Изцяло поддържам становището на прокурора. Делото е подсъдно на съда, наистина не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, няма допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на обвиняемия и на пострадалия, няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, нито за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Няма основания за изменяне на взетата мярка за процесуална принуда, нямаме искания за събиране на нови доказателства. Считаме, че наистина са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, тъй като с прокурора обсъдихме споразумение и имаме желание да сключим такова, поради което и делото трябва да се разгледа по реда на Глава 29 от НПК. За това моля да не отлагате делото по общия ред, а да го приключим със сключване на споразумение днес. Подсъдимият днес възстанови сумата по обвинението на пострадалата в размер на 1554,50 лева.

ПОДСЪДИМИЯТ: Днес възстанових сумата по обвинението на пострадалата в размер на 1554,50 лева и искам да сключа споразумение с прокурора.  Поддържам становището на адвоката ми. Делото е подсъдно на съда, не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, няма допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на обвиняемия и на пострадалия, няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, нито за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Няма основания за изменяне на взетата мярка за процесуална принуда, нямаме искания за събиране на нови доказателства. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, доколкото с прокурора обсъдихме споразумение и имам желание да сключа такова и моля делото да се гледа като споразумение.

ПОСТРАДАЛАТА: Днес получих сумата по обвинението в размер на 1554,50 лева и не възразявам да сключат споразумение с прокурора.  Няма да се конституирам като страна. Вземам становище, че делото е подсъдно на съда, не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, няма допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на обвиняемия и на пострадалия, няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, нито за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Няма основания за изменяне на взетата мярка за процесуална принуда, нямам искания за събиране на нови доказателства. Не възразявам за разглеждане на делото по реда на особените правила.

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото по реда на Глава 29 от НПК, постигнали сме споразумение, което представяме и моля да одобрите.

СЪДЪТ като чу становищата на страните, които са постигнали споразумение, намира че са налице основанията за разглеждане на делото по Глава 29 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО РЕДА на Глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитането му от прокурора.

Подсъдимият А. на основание чл. 382 ал. 4 от НПК: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно го подписах. Отказвам се от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, сключено между Районна прокуратура-Карлово, представлявана от прокурор Кирил Мавродиев от една страна и от друга подсъдимият по НОХД 531/2017 г. по описа на КрлС Й.А.А. и защитника му адв. М. Р. от АК - Пловдив, за решаване на делото в съдебното производство, като страните се споразумяха за следното:

Подсъдимият Й.А.А. - роден  на *** ***, **** ***** живущ ***, ЕГН: ********** се признава за виновен в това, че:

 От 29.07.2016г. до 28.08.2017г.  в с. Д., обл. П. след като  е осъден с влязло в законна сила на 28.12.2012г. Решение  №493/2012г. по гр. дело№1453/2012г. по  описа на Районен съд – гр. Карлово, да издържа свой низходящ – дете, а именно Д.Й.А. ЕГН:**********, родено  от съвместното  му  съжителство с Т.Т.Т. ЕГН:**********, съзнателно  не е изпълнил  задължението  си  в размер на две или  повече месечни  вноски, а именно : 13 / тринадесет/ месечни  вноски , от  които  12 пълни по 120 лева  / сто  и  двадесет лева/ на месец и  една частична в размер на 114,50 лв./ сто и  четиринадесет лева  и  петдесет стотинки/ или на обща стойност за посочения период 1554,50лв. / хиляда  петстотин петдесет и  четири лева и  петдесет стотинки/ , като  деянието  е извършено  повторно -  след като  е бил осъден с влязла в сила присъда №61/12.11.2013г.  по  НОХД№676/2013г. по  описа на Районен съд – гр. Карлово, влязла в законна сила на 28.11.2013г. за престъпление  по чл. 183 ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 183, ал. 4 във вр. ал. 1  от НК във вр. с чл. 57 ал. 1 във вр. с чл. 54 ал. 1 от НК му се налага наказание „пробация” със следните пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес:*** за срок от 8 /осем/  месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 /осем/ месеца, както и обществено порицание, което да се изпълни чрез поставяне на извлечение от съдебния акт на таблото за съобщения на Кметство село Столетово.

ЗАДЪЛЖАВА се, на основание чл. 189 ал. 3 от НПК, подсъдимият Й.А.А., ЕГН: ********** да заплати в полза на държавата, по бюджета на изпълнителната власт, бюджетна сметка на ОД на МВР Пловдив сумата от  47,61 лева /четиридесет и седем лева и шестдесет и една стотинки/, представляващи разноски по делото в досъдебното производство.

Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени.

Подсъдимият Й.А.А. декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

                            СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

Подсъдим: ..........                                     Прокурор: ...............

/Й.А.А. /                       /Кирил Мавродиев/

 

Защитник: ................                               

         /адв. М.Р./

Съдът намира, че така постигнатото и представено споразумение, отговаря на формалните изисквания на закона, съответства на събраните по делото доказателства и не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното  между страните споразумение за решаване на делото в съдебното производство.

Определението на съда е окончателно.

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:            

         С оглед така постигнатото и одобрено споразумение и на основание. чл. 24 ал. 3 от НПК,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 531/2017 г. по описа на Районен съд Карлово, ІІ наказателен състав.

Определението е окончателно.

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Съдът като взе предвид, че по отношение на подсъдимия е постановен и влязъл в сила съдебен акт, с който му е наложено наказание „пробация“, намира че са налице основанията по чл. 309, ал. 4 от НПК и взетата по отношение на същия мярка за неотклонение следва да бъде отменена, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата по отношение на подсъдимия Й.А.А. мярка за неотклонение „Подписка“.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО относно мярка за неотклонение подлежи на обжалване и протест с частна жалба и частен протест в 7-дневен срок от днес пред Пловдивски окръжен съд.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което се закри в 09,55  часа.

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:            

СЕКРЕТАР:

 

П.В.