Решение по дело №839/2013 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 450
Дата: 26 август 2013 г. (в сила от 9 февруари 2015 г.)
Съдия: Мария Димова Шолекова
Дело: 20134310200839
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 юли 2013 г.

Съдържание на акта

Съдържанието все още не е налично.

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                  Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                град Ловеч, 26.08.2013 година

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, втори наказателен състав в публично заседание на двадесет и първи август две хиляди и тринадесета година в състав :

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАРИЯ ШОЛЕКОВА

 

         

 

при секретаря : Т.Г.           

и в присъствието на прокурора

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 839 по описа на ЛРС за 2013 година и за да се произнесе, съобрази :

 

Производство по налагане на административно наказание по чл. 78а от НК.

 

С постановление от 03.07.2013 год.по досъдебно производство116/2013 год. на РУП-Ловеч Анета Пачкова – прокурор при Районна прокуратура-Ловеч е направил предложение на основание чл.375 от НПК до Ловешки районен съд да се произнесе с решение по реда на чл.376 и следващите от НПК,с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК Н.М.А. *** за престъление по чл.354а,ал.5,във връзка с ал.3,пр.2,т.1,пр.1,във връзка с чл.63,ал.1,т.5  от НК.

По внесеното постановление е образувано НАХД № 839/2013 год.на Ловешки районен съд.С разпореждане от 04.07.2013 год. е насрочено делото при условията на чл.376 и следващите от НПК.

В съдебно заседание деецът А.,редовно призован  се явява лично и с адв.В.Георгиев,признава се за виновен и излага,че няма възражения по постановлението.Защитникът му адв.Георгиев излага,че са налице всички предпоставки за приложението на чл.78а от НК и моли съда да наложи на подзащитния му наказание обществено порицание с оглед разпоредбата на чл.78а,ал.6 от НК.

С постановлението на Районна прокуратура-Ловеч е приета за установена следната фактическа обстановка:

Досъдебно производство  №116/2013г. по описа на сектор РУП-Ловеч е започнало на 03.03.2013г. срещу Н.М.А. ЕГН-********** ***, за това, че на 03.03.2013г. около 21.30 часа в гр.Ловеч, жк”Здравец”, бл.215, стая 202, държи  без надлежно разрешение, издадено от органите по чл.16 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от ЗКНВП, високо рисково наркотично вещество – канабис /Марихуана/  около 4,6 грама в едно с опаковката със съдържание на активно действащ компонент – тетрахидроканабинол - престъпление по чл.354а, ал.3 от НК.

В хода на проведеното разследване била установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият Н.М.А. бил непълнолетен, с постоянен адрес в с.Лесидрен, обл.Ловеч, ул.”Радецки”№13. Същият бил ученик в 9 клас на  ПГКОХТ „Марийка и Маринчо Караконови” и като такъв през учебната година, бил настанен на пансион, в „Ученическо общежитие” в гр.Ловеч, ст.401, находящо се в Ловеч, жк”Здравец”, бл.215. В същото общежитие били настанени и свидетелите Юсеин Зейдетов Алиев, Румен Венциславов Шибилов и Мирослав Генадиев Герчиков всички ученици в същото професионално училище, но в по-горни класове.

Св.Дора Калчева М. работела като старши възпитател от 12 години в Ученическото общежитие. На 03.03.2013г. св.М. била нощна смяна, като започнала смяната си в 20.00 часа.

Свидетелите Алиев, Шибилов, Герчиков и обв.Н.А.  вечерта на 03.03.2013г. се били събрали и играели карти в една от стаите в общежитието, стаята обитавана от св.Румен Шибилов  -  №202.

На 03.03.2013г. около 20.30 часа свидетелката Росица Михайлова Мойнова – инспектор БППМН при ОД на МВР Ловеч получила сигнал, че непълнолетно лице си е закупило наркотични  вещества. Информацията била за конкретно момче  - Н.М. ***, ученик в Кожарския техникум  - ПГКОХТ Ловеч, което живеело в общоградското ученическо общежитие в кв.”Здравец”. Незабавно била  сформирана група със задача да провери сигнала. Освен св.Мойнова в проверката участвали и свидетелите Цветомир Дочков Цанков и Н. Владов Първанов - служители в ОД на МВР Ловеч, сектор „ПКП”. Тримата свидетели посетили сградата на ученическото общежитие, провели разговор с дежурния възпитател св.М., от която научили, че в момента обв.Н.М.А. се намирал в стая №202, заедно с още няколко момчета. При влизане в стаята свидетелите установили, че в нея се намират общо четири момчета, на които установили самоличността -  св.Алиев, Шибилов, Герчиков и обв.Н.А.. При зададен въпрос дали някой от четиримата държи наркотични вещества.Тримата свидетели Алиев, Шибилов и Герчиков отговорили отрицателно, а обв.Н.А. видимо притеснен извадил сам от джоба на  якето, с което бил облечен, едно пликче с тревиста маса. Останалите три момчета също извадили  всичко от джобовете си, но освен телефони, пари и други дребни вещи, наркотици не било установено да държат.При зададен въпрос към обв.А. „какво е това?” обв.А. обяснил пред свидетелите, че тревистата маса в пликчето е „марихуана”, която си бил закупил същия ден за сумата от 50 лева. Казал също, че бил дал всичките си пари, за да купи тази марихуана и била за купон в края на седмицата.

Служителите на ОД на МВР Ловеч уведомили и изчакали пристигането на дежурната оперативна група.Бил извършен оглед на местопроизшествие, в хода на кой бил извършен полеви тест на съдържащата се тревиста маса в изваденото от обв.А. пликче, като тестът реагирал за „канабис/марихуана/”. С протокола за оглед било иззето и пликчето с кафяво-зелена тревиста маса.

По делото са били назначени и реализирани и физико-химически експертизи, първоначална и  допълнителна /тъй като в първото заключение вещото лице, не било посочило количеството наркотично вещество употребено при експертизата/.Видно от представените заключения изследваният обект – растителна маса, в зелена на цвят, поставена в самозалепващо се полиетиленово пликче - растителната маса представлявала  коноп/марихуана, канабис/, с нетно тегло 0,80 грама, с процентно съдържание на активна действащ компонент – тетрахидроканабинол  6,5%. В хода на експертизата са били употребени 0,27гр., и са върнати 0,53гр., както и опаковките.

Конопа /марихуаната/ подлежи на контрол съгласно Единната  конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961г, изм.с Протокол от 1972г., ратифицирана от РБългария и съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Марихуаната е включена в Приложение 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП в списъка на  „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

Неизползваното при експертизата и върнато количество наркотично вещество с приемо-предавателен протокол от 28.06.2013тг.  на основание чл.91 от ЗКНВП  е предадено за съхранение в Централно управление „Митници”, сектор „МРР-НОП” София /л.36/.

По делото е приложен протокол  за оценка  на наркотичното вещество, съгласно Приложение 2 от Постановлението на МС №23 от 29.01.1998г.  видно,  от който общата стойност на държаното от обв.А. наркотично вещество коноп/марихуана/ 0,80гр., с АДК от 6,5 % е на стойност 4,80 лева /л.34/.

Привлечен и разпитан в качеството на обвиняем Н.М.А., се е  признал за виновен, съжалил е са стореното.Посочил е, че е проявил лекомислие и увлечение, бил любопитен и за това го е извършил.

Обвиняемият А. е непълнолетно лице, до момента  не е осъждан  за престъпление от общ характер  и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава VІІІ Раздел ІV от НК. Обв.А. се е водел на отчет в ДПС при РУП-Ловеч, но на 25.06.2012г. е бил свален от отчет на основание чл.26, ал.1 и ал.2 от Правилника за ДПС, паради неизвършване на повторни противоправни деяния за срок от 2 години и  като поправил се.

   Прокурорът е приел,че обвиняемият А. е осъществил  от обективна и субективна страна, признаците от състава на престъплението по чл.354А, ал.5 във вр. с ал.3, пр.2, т.1, пр.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК, а именно, за това, че на 03.03.2013г.  около 21.30 часа в гр.Ловеч, обл.Ловеч, жк.”Здравец”, бл.215, стая №202 /Ученическо общежитие/, като непълнолетен, но като е могъл  да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си в съответствие с това разбиране, държал в себе си, в ляв вътрешен джоб на якето си, с което бил  облечен, високо рисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с общо нето тегло 080грама, с концентрация на активно действащ  компонент – тетрахидроканабинол 6,5%, на стойност 4,80 лева, без надлежно разрешение от органите  по чл.16 от закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, като деянието представлява маловажен случай.

От така изяснената фактическа обстановка съдът приема,че деецът Н.М.А. е осъществил от обективна и субективна страна признаците на състава на престъплението по чл.354а ал.5, във вр. с ал.3,пр.2 т.1,пр.1,във връзка с чл.63,ал.1,т.5 от НК,като на 03.03.2013г.  около 21.30 часа в гр.Ловеч, обл.Ловеч, жк.”Здравец”, бл.215, стая №202 /Ученическо общежитие/, като непълнолетен, но като е могъл  да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си в съответствие с това разбиране, държал в себе си, в ляв вътрешен джоб на якето си, с което бил  облечен, високо рисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с общо нето тегло 080грама, с концентрация на активно действащ  компонент – тетрахидроканабинол 6,5%, на стойност 4,80 лева, без надлежно разрешение от органите  по чл.16 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, като деянието представлява маловажен случай.

Настоящата инстанция приема доводите на РП-Ловеч,че се касае за маловажен случай по смисъла на чл.354а,ал.5,във връзка с ал.3,т.1 от НК с оглед липсата на  вредните последици от деянието, чистото съдебно минало на дееца,младата възраст,изразеното критично отношение,както и ниската обществена опасност на деянието и на дееца.

От обективна страна деецът е осъществил изпълнителното деяние,като на 03.03.2013г.  около 21.30 часа в гр.Ловеч, обл.Ловеч, жк.”Здравец”, бл.215, стая №202 /Ученическо общежитие/, държал в себе си, в ляв вътрешен джоб на якето си, с което бил  облечен, високо рисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с общо нето тегло 080грама, с концентрация на активно действащ  компонент – тетрахидроканабинол 6,5%, на стойност 4,80 лева, без надлежно разрешение от органите  по чл.16 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон.От писмените и гласните доказателства по делото безспорно се установява,че А. е автор на деянието,за което му е повдигнато обвинение.

 От субективна страна деянието е извършено от дееца виновно,при пряк умисъл,като е съзнавал общественоопасния характер на деянието,предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване. 

С постановлението Районна прокуратура-Ловеч правилно е приела,че деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по глава VІІІ,раздел ІV от НК,че се касае за престъпление,за което се предвижда наказание глоба,поради което са налице условията на чл.78а от НК и деецът следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

      Съдът като взе предвид фактическите обстоятелства по постановлението на Районна прокуратура-Ловеч,обстоятелствата, при които е извършено престъплението,данните за личността на извършителя и,че за престъплението е предвидено наказание-глоба,както и че няма причинени имуществени вреди,подлежащи на възстановяване,прие,че са налице условията на чл.78а от НК.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпление от общ характер,не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а,поради което следва да се приеме,че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

  Съдът,като отчете изложените обстоятелства намира,че Н.М.А. следва да бъде признат за виновен в извършване на престъплението по чл.354а,ал.5,във връзка с ал.3,пр.2,т.1,пр.1,във връзка с чл.63,ал.1,т.5 от НК и да бъде освободен от наказателна отговорност,като му се наложи административно наказание-обществено порицание съгласно чл.78а,ал.6 от НК за това престъпление,като съобрази предмета на престъплението,личността на дееца и, че ще се постигнат целите на наказанието.Наказанието обществено порицание следва да бъде изпълнено чрез прочитане на решението след влизането му в сила по местния радиовъзел в с.Лесидрен,обл.Ловеч.

          На основание чл.354а,ал.6 от НК предмета на престъплението- марихуана, с общо тегло 0.80 г ведно с опаковката, следва да бъде отнет в полза на държавата и унищожен.

          При този изход на процеса деецът Н.М.А. следва да бъде осъден със съгласието на майка му Д.Н.А. да заплати сумата от 59,75 лева по сметка на ОД на МВР-Ловеч разноски по делото.

          На основание чл.24,ал.1,т.8 от НПК наказателното производство по дознание 116/2013 год.по описа на РУП-Ловеч следва да бъде прекратено.

          Водим от гореизложеното и на основание чл. 378,ал.4,т.1 от НПК,във връзка с чл.78а от НК съдът

 

                                               

                                          Р    Е    Ш    И :

 

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН Н.М.А. ***, ЕГН:********** в това,че на 03.03.2013г.  около 21.30 часа в гр.Ловеч, обл.Ловеч, жк.”Здравец”, бл.215, стая №202 /Ученическо общежитие/, като непълнолетен, но като е могъл  да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си в съответствие с това разбиране, държал в себе си, в ляв вътрешен джоб на якето си, с което бил  облечен, високо рисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с общо нето тегло 0,80 грама, с концентрация на активно действащ  компонент – тетрахидроканабинол 6,5%, на стойност 4,80 лева, без надлежно разрешение от органите  по чл.16 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, като деянието представлява маловажен случай,поради което и на основание чл.78а,ал.6,във връзка с ал.1,във връзка с чл.354а,ал.5,във връзка с ал.3,пр.2,т.1,пр.1,във връзка с чл.63,ал.1,т.5 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА НА Н.М.А. ,с горния адрес,АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ-ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ,което да бъде изпълнено чрез прочитане на решението след влизането му в сила по местния радиовъзел-с.Лесидрен,обл.Ловеч.

          На основание чл.354а,ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението- марихуана, с общо тегло 0.80 грама ведно с опаковката, като бъде унищожен след влизане на решението в сила.

          ОСЪЖДА Н.М.А., с горния адрес,със съгласието на майка му Д.Н.А.  да заплати по сметка на ОД на МВР-Ловеч сумата от 59,75/петдесет и девет лева и 75 стотинки/ лева разноски по делото.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по досъдебно производство116/2013 год.по описа на РУП-Ловеч.

          Препис от решението да се изпрати на Районна прокуратура-Ловеч.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от съобщението на страните,че е изготвено пред Ловешки окръжен съд.

 

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :