Решение по дело №2245/2014 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 1732
Дата: 14 ноември 2014 г. (в сила от 7 април 2015 г.)
Съдия: Дияна Атанасова Николова
Дело: 20144430102245
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 май 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

гр. Плевен, 14.11.2014год.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

       

       

             ПЛЕВЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ІІІ-ти граждански състав, в публично заседание на 14.10.2014 година в състав:

                                        

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА НИКОЛОВА

 

             при секретаря Д.М., като разгледа докладваното от съдията НИКОЛОВА гр.дело № 2245 по описа за 2014 год. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

                                

          

       Делото е образувано въз основа на депозирана искова молба от К.И.М., ЕГН **********,***, чрез адв. А.К., ПлАК против ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ “ВЪЗХОД”, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление – с. Тотлебен, община Пордим, област Плевенска, представлявана от ***, в която се твърди следното: ищцата работила в ответната кооперация на длъжност “магазинер фурна”. Със заповед №1/08.04.2014г. трудовото й правоотношение  е прекратено на основание чл.325, ал.1, т.9 от КТ – невъзможност на работника да изпълнява възложената му работа поради болест довела до трайна нетрудоспособност. Твърди, че уволнението й  е незаконно, като навежда  доводи в допълнителни  молби, приложени по делото.

         Съдът е сезиран с искане да постанови решение, с което да признае уволнението й за незаконно, да я възстанови на заеманата преди  уволнението длъжност и да й бъде присъдено обезщетение на основание чл.225 ал.1 от КТ за периода от 08.04.2014год. до 08.10.2014год. в размер 2100лв.

          Предявен е  и  иск на основание чл.222 ал.2 от КТ при условията на евентуално обективно съединяване.

                                Претендират се и направените по делото разноски.

         В срока по чл.131 от ГПК ответната страна е депозирала писмен отговор /приложен на л.23 сл. от делото/,чрез адв.В.С., в който са наведени доводи, въз основа на които предявените искове се оспорват изцяло.

           В о.с.з. ищцата се явява и се представлява от адв.К., като поддържа исковете си.

            В о.с.з. ответната страна се представлява от адв.С., който оспорва исковете.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, доводите на страните и разпоредбите на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

            БЕЗСПОРНО по делото е, че : трудовото правоотношение на ищцата е прекратено със Заповед №1/08.04.2014год., издадена от председателя на кооперацията П.***, считано от същата дата и на основание чл.325 т.9  от КТ-невъзможност на работника да изпълнява възложената му работа  поради болест, довела до трайна нетрудоспособност – л.4 от делото. Не се спори, а това се установява от приетото като доказателство Експертно решение на ТЕЛК от 17.03.2014год./последно/, че на ищцата е призната 95% т.н.р. без чужда помощ, като в експертното решение е вписано , че  лицето не може да изпълнява посочената в произв. характеристика професия.

              При прекратяване на трудовото правоотношение на посоченото по-горе правно основание – чл.325 т.9 от КТ, този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме;

              Наличието на свободна длъжност, която може да бъде заета от ищцата също следва да се определи от здравните органи, което в случая не е сторено – така .Решение № 162 от 4.08.2010 г. на ВКС по гр. д. №4418/2008г., IV г.о., ГК, докладчик съдията ***.ОИт приетия като доказателство по делото Протокол  от 21.05.2013год./л.14 от делото/ се установява, че в ответната кооперация е взето решение да бъде предложено на ищцата да премине на друга работа, с намален работен ден и при запазване на възнаграждението й, като е прието да й се даде възможност да обмисклипредложението за срок от една седмица. На първо място, в това решение  не е посочено каква длъжност  работодателят е възнамерявал да  предложи на ищцата, а на следващо-липсват доказателства за това да е предлагано на ищцата да заеме друга длъжност, която да е съобразена с нейното здравословно състояние. В приетото като доказателство съобщение до ищцата/л.41 от делото/ е отразено, че на 22.05.2013год. й е връчено решение на УС на ответната кооперация, на което същата следвало да даде отговор, респ. не била  изложила такъв. Това писмо е свързано  с връчването  й на посочения по-горе протокол, в който  не е посочено каква длъжност й се предлага, за да може ищцата да  даде адекватен отговор.

               При констатация на компетентните органи, че изпълняваната от служителя или работника с намалена трудоспособност, му е противопоказна, работодателят трябва да му предложи длъжностите, определени за заемане от лица с намалена трудоспособност. Когато работникът или служителят избере някоя от тях, компетентният здравен орган следва да удостовери дали избраната работа е подходяща за здравословното му състояние. Ако няма свободна подходяща длъжност, работодателят е длъжен да прекрати трудовото правоотношение на осн. чл.325, т.9 КТ. Работодателят има задължение по чл.315 КТ да определи работни места, подходящи за трудоустрояване на лицата с намалена работоспособност и съставя списък с тях - Решение № 448 от 5.03.2013 г. на ВКС по гр.д. № 1318/2011г., IV г. о., ГК, докладчик съдията ***. В случая работодателят не е изпълнил задължението си да предложи конкретна длъжност на ищцата, която тя да реши да заеме или не след промяната в здравословното й състояние, което прави уволнението и незаконно.

         С оглед изложеното   искът с правно основание чл.344 ал.1 т.1 от КТ е основателен и доказан и следва да бъде уважен.това обосновава уважаването и на акцесорния иск по чл.344 ал.1 т.2 от КТ.

          Пи този изход на делото, съдът не дължи произнасяне по иска на основание чл.222 ал.2 от КТ.

          Ищцата е направила изменение на размера на предявения иск на основание чл.225 ал.1 от КТ- претендира сумата 2583лв. съобразно приетото заключение на ВЛ В.В.. Представила е доказателства за оставането й без работа – заверено ксерокопие от трудовата й книжка-л.61 и сл. от делото. Искът следва да бъде уважен, като се присъди и законната лихва.

           При този изход на делото  ответната страна следва да бъде осъдена да заплати на ищцата направените от нея разноски по делото в размер 350лв.

           Ответната страна следва да бъде осъдена да заплати по сметка на съда държавна такса в размер 203,32лв., както и разноски за вещо лице в размер 60лв.

           По  изложените съображения  Плевенският районен съд,         

 

    Р   Е   Ш   И    :

      

            ПРИЗНАВА на основание чл.344 ал.1 т.1 от КТ за НЕЗАКОННО уволнението на К.И.М., ЕГН **********,***, пълномощник адв. А.К., ПлАК, извършено със Заповед №1/08.04.2014год. на председателя на ответната кооперация- ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ “ВЪЗХОД”, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление – с. Тотлебен, община Пордим, област Плевенска и ОТМЕНЯВА същата Заповед като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА.

            ВЪЗСТАНОВЯВА на основание чл.344 ал.1 т.2 от КТ К.И.М., ЕГН **********,***, пълномощник адв. А.К., ПлАК, на заеманата от нея в ответната кооперация длъжност преди уволнението - магазинер фурна.

           ОСЪЖДА на основание чл.344 ал.1 т.3 вр. чл.225 ал.1 и ал.2 от КТ  ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ “ВЪЗХОД”, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление – с. Тотлебен, община Пордим, област Плевенска ДА ЗАПЛАТИ на К.И.М., ЕГН **********,***, пълномощник адв. А.К., ПлАК сумата 2583лв.-обезщетение за периода от 08.04.2014год. до 08.10.2014год., ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба - 13.05.2014год. до окончателното изплащане на сумата.

            ОСЪЖДА на основание чл.71 от ГПК ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ “ВЪЗХОД”, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление – с. Тотлебен, община Пордим, област Плевенска ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Плевенски районен съд Държавна такса върху уважената част на исковете в размер 203,32лв., както и разноски за вещо лице в размер 60лв.

            ОСЪЖДА на основание чл.78 ал.1 от ГПК ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И УСЛУГИ “ВЪЗХОД”, ЕИК ********* със седалище и адрес на управление – с. Тотлебен, община Пордим, област Плевенска ДА ЗАПЛАТИ на К.И.М., ЕГН **********,***, пълномощник адв. А.К., ПлАК направените разноски в размер 350лв.

    Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок от връчването с въззивна жалба чрез Плевенски районен съд пред Плевенски окръжен съд.

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: