Решение по дело №113/2021 на Административен съд - Видин

Номер на акта: 144
Дата: 9 юни 2021 г. (в сила от 9 юни 2021 г.)
Съдия: Нели Стефанова Дончева
Дело: 20217070700113
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 април 2021 г.

Съдържание на акта

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВИДИН

РЕШЕНИЕ № 144

гр. Видин, 09.06.2021 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Видин,

II административнонаказателен състав

в публично заседание на

осемнадесети май

през две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:

Нели Дончева

Членове:

Николай Витков

Борис Борисов

при секретаря

Мария Иванова

и в присъствието

на прокурора

Ваня Ненкова

като разгледа докладваното

от съдия

Нели Дончева

 

Касационно АНД №

113

по описа за

2021

Година

и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по чл.63, ал.1, предложение „второ” ЗАНН във връзка с глава ХІІ от АПК.

Делото е образувано по жалба, подадена от П.Н.А. ***, чрез процесуалния му представител адв. К.Т., против Решение № 60 от 10.03.2021 г. по АНД № 1168/2020 г. по описа на Районен съд - Видин, с което е потвърдено НП № 20-0953-001326 от 15.10.2020 г. на Началник група към ОДМВР - Видин, с-р Пътна полиция, с което на касаторът са наложени следните административни наказания, а именно: „глоба“ в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца“ на основание чл.175, ал.3, пр.първо от ЗДвП и „глоба“ в размер на 50 лева, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.първо от ЗДвП, за извършени нарушения съответно по чл.140, ал.1, пр.първо и чл.137е от ЗДвП.

В жалбата се развиват съображения, че решението на ВРС е неправилно и необосновано.

Посочва се, че първоинстанционният съд не е отчел обстоятелството че деянието е малозначително, предвид степента на обществена опасност - установена и от РП-Видин в постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 24.09.2020г..

Излагат се съображения, че безспорно от доказателствата по делото се установява че касаторът само е изпробвал системата на мотоциклета за проверка на неговата техническа изправност, без реално да го е управлявал, при което положение не е осъществено деяние.

Иска се от Съда да постанови решение, с което да отмени решението на ВРС и се отмени и атакуваното НП.

Ответникът по делото – Сектор ПП към ОДМВР-Видин, чрез процесуалния си представител оспорва жалбата и излага подробни съображения за правилност и законосъобразност на атакуваното решение на ВРС. Претендират се и направените по делото разноски

Представителят на Окръжна прокуратура – гр.Видин дава заключение, че жалбата се явява неоснователна, а решението на ВРС като правилно и законосъобразно следва да бъде оставено в сила.

Административен съд - Видин, като взе предвид събраните по делото доказателства, доводите на страните и посочените касационни основания в жалбата, намира следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК, от субект имащ правен интерес от обжалване и е допустима.

Разгледана по същество същата се явява основателна по следните съображения:

Районен съд - Видин е направил правилна преценка на доказателствата по делото, като фактическата обстановка, която е приел за установена, се базира на тях и касационната инстанция я споделя.

Установява се, че на 21.08.2020г. в 09,50 ч. касаторът получил чрез ЕКОНТ / офис, находящ се в гр.Видин, ул. „Райко Жинзифов“, бл.27/ пратка „скутер“ - мотоциклет Honda SH150 с № на рама *****************, червен на цвят, който решил да изпробва, като го подкарал. В 10.00 ч. в гр. Видин по ул. „Райко Жинзифов“ към кръстовище с ул. „Широка“ до блок 21 на ж.к. „Крум Бъчваров“ същият виждайки патрулен автомобил, спрял до тротоара и слязъл от мотоциклета.

Констатирайки, че А. управлява мотоциклет без поставена регистрационна табела - не регистрирано по надлежния ред и без поставена защитна каска, свидетелят А. счел че са нарушени разпоредбите на чл.140, ал.1, пр.първо и чл.137е от ЗДвП, за което издал АУАН № 261258, съставен в присъствието на водача, който го подписал без възражения.

С постановление рег.№ 2190 от 24.09.2020г. на РП - Видин, поради малозначителност на деянието, формално осъществяващо състава на чл.345, ал.2 във връзка с ал.1 от НК, е отказано да бъде образувано досъдебно производство.

Въз основа на постановлението на РП - Видин и при установената в АУАН фактическа обстановка Началникът на група при сектор ПП към ОДМВР - Видин издал атакуваното НП, с което, за нарушенията на посочените разпоредби, на касаторът били наложени административни наказания „глоба“ в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца“ на основание чл.175, ал.3, пр.първо от ЗДвП и „глоба“ в размер на 50 лева, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.първо от ЗДвП.

При така установената фактическа обстановка, подкрепена с представените към административно-наказателната преписка и в с.з. доказателства, Видинският районен съд приел, че административно наказаният е осъществил от обективна и от субективна страна състава на административните нарушения по чл.140, ал.1, пр.първо и чл.137е от ЗДвП и потвърдил атакуваното НП.

Настоящата инстанция се солидаризира с изводите на първоинстанционния съд, че от обективна и субективна страна касаторът е извършил вменените му нарушения, но счита че са налице предпоставките на чл.28, ал.1 от ЗАНН по следните съображения:

Състава на чл.175, ал.3, предл. първо  от ЗДвП за осъществяване на който е ангажирана отговорността на касатора е следния: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Анализът налага извода, че се касае за деяние, състоящо се от два елемента – управление на моторно превозно средство / действие, съзнателно и положителен факт от обективната действителност/ и отрицателен факт- липса на надлежна регистрация. Административно наказателната разпоредба предвижда отговорност за неспазване на правилото на чл. 140, ал.1 от ЗДвП - по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. 

Съставът изисква да се посочи факта на управление на моторно превозно средство, за да се провери регистрацията му по надлежния ред, водача, за да се определи субекта на отговорността,  мястото на нарушението, за да се изведе заключението, че пътят е отворен за обществено ползване, датата и часа на извършване на управлението, за да се ограничи този обективен съставомерен елемент спрямо времето и пространството. С посочването на всички тези факти АНО изпълнява изискването на чл. 57 ал.1 т.5 от ЗАНН за пълнота на административното обвинение.

В случая както в АУАН, така и в НП са описани посочените обстоятелства, като НП е издадено и след прекратяване на наказателно производство по описа на РП - Видин, където е отчетена маловажността на деянието и преписката е изпратена за преценяване на административно наказателната отговорност.

По отношение на вменените нарушения и настоящият състав счита за установено по несъмнен начин извършването на нарушенията, авторството на привлеченото към административно наказателна отговорност лице и вината му.

От доказателствата по делото безспорно се установява, че на посочената дата касаторът е управлявал МПС, което не е било регистрирано по надлежния ред и без да използва защитна каска.

Не може да се приеме защитната теза, че не е осъществено деяние, тъй като мотоциклета реално не е бил управляван, а единствено е изпробван,  за да се провери техническата му изправност.

Неоспореното обстоятелство, че мотоциклетът е бил на ход и то по път, отворен за обществено ползване, сочи че същият е бил управляван, а управляването му без да е регистриран по надлежния ред и без поставена защитна каска се явява в нарушение на разпоредбите на чл.140, ал.1, пр.първо и чл.137е от ЗДвП - основание за ангажиране на административнонаказателната отговорност по реда на основание чл.175, ал.3, пр.първо от ЗДвП и чл.183, ал.4, т.7, пр.първо от ЗДвП.

Независимо от горното обаче настоящият състав  счита, че в случая е налице маловажен случай на административни нарушения.

Съгласно Тълкувателно решение № 1 от 12.12.2007г. по тълкувателно дело № 1/2005г. на наказателната колегия на ВКС преценката на административнонаказващия орган за „маловажност” на случая по чл.28 ЗАНН се прави по законосъобразност и подлежи на съдебен контрол. Ето защо когато Съдът констатира, че предпоставките по чл. 28 ЗАНН са били налице, а наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на НП поради противоречие със закона. В случая основанията да се квалифицират деянията на касатора като маловажен случай са следните: причините довели до извършване на деянията, а именно намерението да се изпробва изправността на полученият скутер, изминатото кратко разстояние по ненатоварена улицица, а именно от бл.27 до бл.21 на ул. „Райко Жинзифов“, краткото времетраене на извършване на деянията - едва 10 минути, обстоятелството че същите са извършени за първи път, поведението на нарушителя - съзнаващ противоправното си поведение и преустановяването му и обстоятелството, че същият не разкрива висока степен на обществена опасност.

Вярно е, че обществените отношения, които регулира ЗДвП са от особена обществена важност, но това не може да игнорира задължението на административнонаказващия орган и в последствие на въззивния съд за индивидуална преценка на всеки отделен случай, с оглед обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния нарушител.

Изложените обстоятелства са основание да се приемат нарушенията за маловажен случай по смисъла на чл. 28 от ЗАНН във връзка с чл. 93, т. 9 от НК и доколкото такава преценка не е извършена от административнонаказващия орган, то издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно, поради нарушение на материалния закон. Районният съд не е констатирал горната незаконосъобразност на НП, поради което постановеното от него решение, като неправилно ще следва да бъде отменено и се постанови ново, с което атакуваното НП  като незаконосъобразно се отмени по изложените по-горе съображения.

Воден от горното и на основание чл.63,ал.1,изр.второ от ЗАНН във вр.с чл.221,ал.2 АПК Административен съд-Видин

 

Р   Е   Ш   И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 60 от 10.03.2021 г. по АНД № 1168/2020 г. по описа на Районен съд - Видин, ВМЕСТО КОЕТО ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление НП № 20-0953-001326 от 15.10.2020 г. на Началник група към ОДМВР - Видин, с-р Пътна полиция, с което на П.Н.А. *** са наложени следните административни наказания, а именно: „глоба“ в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца“ на основание чл.175, ал.3, пр.първо от ЗДвП и „глоба“ в размер на 50 лева, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.първо от ЗДвП, за извършени нарушения съответно по чл.140, ал.1, пр.първо и чл.137е от ЗДвП.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.

                             /Н.Дончева/                                            /Н.Витков/

 

                                                                                          2.

                                                                                             /Б.Борисов/