Решение по дело №1547/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 757
Дата: 5 ноември 2019 г. (в сила от 21 февруари 2020 г.)
Съдия: Светлана Нейкова Нейчева
Дело: 20194520201547
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р E Ш Е Н И Е     

Гр. Русе, 05. 11. 2019 год.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РУСЕНСКИЯТ районен съд, втори наказателен състав,

в публично заседание от 19.09.2019година в състав :

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: СВЕТЛАНА НЕЙЧЕВА

при секретар ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВА,

разгледа докладваното от съдията АНД №1547/2019г. по описа на РРС

и за да се произнесе, съобрази:

 

Производството е по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от “МИГ-МА-МАЛИНКА АЛЕКСАНДРОВА” ЕООД, Булстат:*********, представлявано от жпод.М. А. И., против НП 38-0000813/2019г. на Началник ОО ”Автомобилна администрация” – гр.Русе към Министерството на транспорта, с което за  нарушение на чл.7а,ал.2,пр.3 от ЗАвП, на основание  чл.96г,ал.1,пр.2 от ЗАвП, е наложено наказание „имуществена санкция”, в размер на 3000лв. Сочат се съображения за наличие на процесуални нарушения, неправилно приложение на материалния закон и оттам незаконосъобразност на издаденото НП и се иска отмяната му .

Не се явява представител на Наказващия орган.

Русенска районна прокуратура не изпраща представител.

Съдът след преценка на събраните доказателства по делото приема за установена следната фактическа обстановка :

На 07.06.2019 г. служители при ОО ”Автомобилна администрация” – гр.Русе, между които св.П., извършили комплексна проверка на “МИГ-МА-МАЛИНКА АЛЕКСАНДРОВА” ЕООД в сградата на ИА “ Автомобилна администрация”. Дружеството притежавало Лиценз за международен превоз на автомобили  № 14103. При извършване на комплексна проверка св.П. констатирал, че търговецът извършвал превоз на товари за собствена сметка за периода 02-07.03.19год. и 24-28.02.2019год., предвид на което преценил, че по силата на чл. 7а, ал.2 от Закона за автомобилните превози,  следва да осъществява  дейността си с водачи, които отговарят на изискванията за психологическа годност по смисъла на Наредбата по чл. 152 ал.1, т.2 от ЗДвП - Наредба № 36 от 15.05.2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания. При проверка на документите - представените   два броя CMR и тахографски листи на водача Б. В. Т.  констатирал, че същият нямал валидно удостоверение за психологическа годност, старият  изтекъл на 28.11.2018 г., като се явил на 12. април 2019 г. на нов изпит за придобиване на такова удостоверение. За констатираното св.П. съставил АУАН, предявен и връчен на управителя на дружеството.  Срещу АУАН постъпило възражение. Впоследствие било издадено и обжалваното НП, с което било наложено горепосоченото наказание.

Описаната фактическа обстановка се установява и потвърждава от събраните по делото доказателства, а именно – АУАН, НП, заповед № РД-08-249/15.05.2015 г.; два броя CMR и тахографски листи на водача Б.В. Т., справка от  информационна система на ИА “АА” и др.

            Съдът, съобразявайки събраните гласни и писмени доказателства, изпълнявайки вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му и справедливостта на наложеното административно наказание, прави следните правни изводи:

От показанията на св.П. се установява, че водачът Тодоров бил допуснат от дружеството да извършват международен превоз на товари за периода 02-07.03.19год. и 24-28.02.2019год.,, без да отговарят на изисванията за психологическата годност по смисъла на Наредба по чл. 152, ал. 1, т. 2 от ЗДвП. Съдът кредитира показанията му, тъй като същите са подкрепени от приложените писмени доказателства – два броя CMR, тахографски листи и справка от  информационна система на ИА “АА,  установяващи извършен превоз от посочения водач, както и че към датата на превоза последният  бил с удостоверения с изтекъл срок за психологическа годност. Съгласно Наредба № 36 от 15.05.2006 г. се издават удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания. Съгласно § 2 от Заключителните разпоредби на същата в чл. 5 от Наредбата е регламентирано, как се установява психологическата годност - чрез психологическо изследване, като чл. 7 регламентира, че всяко психологическо изследване завършва със заключение за психологическа годност, като при положително заключение се издава "Удостоверение за психологическа годност", а при отрицателно такова не се издава документ. Горепосочените писмени и гласни доказателства непротиворечиво установяват, че към датата на извършване на превозите водачът Боян Тодоров не  притежавал удостоверение за психологическа годност / същото било валидно до 28.11.2018 г /, въпреки което  наказаното дружество, го допуснало да осъществи превоз на товари на посочените дати.

 

 

 

 

При провеждане на АНП не са допуснати съществени процесуални нарушения. АУАН и НП са издадени в сроковете по чл. 34 от ЗАНН и от компетентни лица. Нарушението е описано от правна и фактическа страна еднозначно, като са посочени всичките му съставомерни признаци. Не е нарушена разпоредбата на чл.18 от ЗАНН – налице е едно деяние, осъществяващо едно нарушение продължено във времето и довършено на 28.02.2019год.

Не може да изключи отговорността на търговеца представеното удостоверение и Заявление до РП – Русе, тъй като към настоящия момент няма отговор от компетентната власт на изложените от жпод.Илиева в последното обстоятелства. В случай, че бъде извършено разследване и то докаже твърденията й,  последната може да се ползва от процедурата по чл.70 от ЗАНН. 

Мотивиран от горното и на основание чл 63 и сл. от ЗАНН съдът

Р Е Ш И :

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №38-0000813/2019г на Началник ОО ”Автомобилна администрация” – гр.Русе към Министерството на транспорта, с което за  нарушение на чл.7а,ал.2,пр.3 от ЗАвП, на основание  чл.96г,ал.1,пр.2 от ЗАвП, на “МИГ-МА-МАЛИНКА АЛЕКСАНДРОВА” ЕООД, Булстат:*********, е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лева.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14 дневен срок от съобщаването по реда на АПК .                                      

 РАЙОНЕН СЪДИЯ:…………………………………….