Определение по дело №2843/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 854
Дата: 27 март 2023 г.
Съдия: Виолета Тодорова Кожухарова
Дело: 20227050702843
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 14 декември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ВАРНА, XXI състав, в публично заседание на двадесет и седми март през две хиляди двадесет и трета година в състав:

    

                  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИОЛЕТА КОЖУХАРОВА

 

 

при участието на прокурора ……. и секретаря ТЕОДОРА ЧАВДАРОВА сложи за разглеждане докладваното от съдията Административно дело № 2843 по описа за 2022 година

 

При спазване на изискванията на чл. 142, ал. 1 ГПК, приложим на основание чл. 144 АПК, на поименното повикване в 14.45 часа се явиха:

 

 

 

ИЩЕЦЪТ    - Т.К.К., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ИЩЕЦЪТ    - И.Д.Т., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ИЩЕЦЪТ    - К.И.Т. чрез Законен представител И.Д.Т., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ИЩЕЦЪТ    - К.М.К., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ИЩЕЦЪТ    - Ж.Т.К., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ - АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ГР. СОФИЯ, редовно призован, представлява се от ст. юриск. Д., редовно упълномощена и приета от съда от преди.

ВАРНЕНСКА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА, редовно призована, не се явява представител.

 

 

 

ЮРИСК. Д.: Моля да не се дава ход на делото. Моля, производството да бъде прекратено, предвид, че ищците не се явяват, не се представляват въпреки редовното им призоваване. Няма постъпила молба делото да се разглежда в тяхно отсъствие. Няма представено становище по писмения отговор на исковата молба. Моля делото да се прекрати на основание чл. 238, ал. 2 ГПК.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СЪДЪТ, по отправеното искане от пълномощника на ответната страна съобрази следното:

Разпоредбата на чл. 238, ал.2 от ГПК предвижда процесуална възможност за ответника да поиска прекратяване на производството при кумулативното наличие на следните предпоставки: Липса на направено искане от страна на ищците за разглеждане на производството в тяхно отсъствие, липса на становище по отговора на исковата молба, както и неявяване, включително и на техен представител в първото по делото съдебно заседание.

В настоящата хипотеза, видно от материалите по делото в исковата молба липсва отправено искане за разглеждане на производството в отсъствие на представител на ищците, не е взето отношение по депозирания отговор на исковата молба, нито в предходното, нито в настоящото съдебно заседание, което е първо по ред по смисъла на чл. 143, ал. 1 от ГПК, ищците не се явяват, не изпращат представител. Така изложеното обуславя извод за кумулативното наличие на предпоставките, визирани в хипотезата на чл. 238, ал.2 от ГПК, приложим на основание чл. 144 от АПК, поради което производството по делото следва да бъде прекратено.

Мотивиран от изложените съображения, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. д. № 2843/2022г. по описа на Административен съд Варна, 21 състав на основание чл. 238, ал. 2 от ГПК, във вр. чл. 144 АПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от днес за ответника и от съобщението до ищците и ВОП.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.51 часа.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: