Определение по дело №885/2019 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 11
Дата: 8 януари 2020 г. (в сила от 27 февруари 2020 г.)
Съдия: Татяна Любенова Коцева
Дело: 20197080700885
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

11

гр. Враца, 8.01.2020г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА,   шести състав, в закрито заседание на 8.01.2020 г. /осми януари  две хиляди и двадесета   година/ в състав:

 

АДМ. СЪДИЯ:  ТАТЯНА КОЦЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия  Коцева адм. дело №885  по описа на АдмС – Враца за 2019г. и  за  да  се произнесе, взе предвид следното:

            Производството по делото е образувано по жалба на Д.О.И.,*** срещу Отказ  на Началника на Затвора Враца да му предостави информация по въпроси свързани с изпълнението на присъдата. Посочва се, че  жалбоподателя на 18.11.2019г. е депозирал  искане рег.№ М-4841/18.11.2019г.  до Началника на Затвора-Враца на основание чл.76, ал.1 ЗИНЗС  за получаване на копия  от: 1/ правилата за оценка на риска от рецидив и вреди, утвърдени от Министъра на правосъдието, съгласно чл.154, ал.5 ЗИНЗС; 2/ изготвените му оценка на риска от рецидив и риска от вреди за обществото  и в затвора за периода 2019г. - 2020г.;  3/ индивидуалния план за изпълнение на присъдата му за периода 2019г.-2020г. и 4/ доклад за постигнатите резултати от работата по плана на присъдата му за периода 2018г. - 2019г., изготвен съгласно чл.129, ал.7 ППЗИНЗС. Твърди се, че така исканата информация попада в категорията информация на чл.76, ал.1,т.1 ЗИНЗС, касае се за информация свързана с изпълнение на присъдата му. Отправеното искане е да получи тази информация под формата на копия. Посочва се, че съгласно чл.57  АПК органа е следвало да се произнесе в 14 дн.ср. от депозиране на искането/18.11.2019г./, който срок е изтекъл на 2.12.2019г. Прави се искане да се отмени мълчалив отказ на Началника на Затвора Враца да предостави така поисканата информация, като незаконосъобразен   и  да бъде задължен да предостави исканата информация.

От ответника – Началника на Затвора Враца е постъпил отговор  за неоснователност на жалбата. Приложени са и писмени доказателства.

Настоящият съдебен състав, след като се запозна с депозираната жалба, становището на ответника и приложената преписка намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбоподателят л/св. Д.О.И. е подал молба с  вх. № М-4841/18.11.2019г.  до Началника на Затвора Враца, с която е поискал на основание чл.76, ал.1,т.1 ЗИНЗС да му се предоставят копия от изискани с нея  документи - правилата за оценка на риска от рецидив и вреди, утвърдени от Министъра на правосъдието, съгласно чл.154, ал.5 ЗИНЗС; изготвените му оценка на риска от рецидив и риска от вреди за обществото  и в затвора за периода 2019г. - 2020г.; индивидуалния план за изпълнение на присъдата му  за периода 2019г. - 2020г. и  доклад за постигнатите резултати от работата по плана на присъдата му за периода 2018г. - 2019г., изготвен съгласно чл.129, ал.7 ППЗИНЗС.

Във връзка с така подадената молба от  Началника на Затвора Враца  не  е  налице  отговор, видно от данните по преписката.

Приложен е план на присъдата на л/св. Д. И., с който същия е запознат срещу подпис на дата 15.08.2019г.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира жалбата за недопустима, поради което следва да се остави без разглеждане и производството по делото да се прекрати, поради следните съображения:  

Непредставянето на копия на поисканата от И. информация с молба от 18.11.2019г.  до  Началника на Затвора Враца не формира мълчалив отказ на последния да се произнесе по искането на лишения от свобода, тъй като за да е налице такъв отказ е необходимо да бъде безспорно установено, че административния орган, след като е имал задължение да се произнесе по направено пред него искане, не го е сторил в нормативно установения срок. По своята същност мълчаливият отказ представлява бездействие на административният орган, когато има задължение да се произнесе по направено пред него искане и той е индивидуален административен акт по смисъла на чл. 58, ал. 1 АПК, като е напълно приравнен към изричния такъв, тъй като не е само липса на волеизявление от страна на компетентния орган, а отказ да се издаде акт с посоченото от молителя съдържание.

От съдържанието на депозираната молба е видно, че искането на  И.  не касае издаването на индивидуален административен акт /ИАА/ по см. на чл. 21  АПК. С молбата се иска на основание  чл.76, ал.1,т.1 ЗИНЗС предоставянето на копия на документи, като част от тях са в  досието му, поради което не може да се приеме, че се касае за мълчалив отказ по см. чл. 58, ал.1 АПК, който да подлежи на оспорване по съдебен ред. В конкретния случай искането не се основава на правоотношение, чието регулиране се извършва с издаването на ИАА, поради което не може да се възприеме като отказ по  см. на горецитираната разпоредба и не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.

Също така следва да се посочи, че съгласно разпоредбата на  чл. 76, ал.1, т.1  ЗИНЗС – "Лишените от свобода могат да искат информация за въпроси, свързани с изпълнението на присъдата", поради това  не може да се направи извода, затова, че по отношение на Началника на Затвора е вменено задължение за предоставяне на официални документи или копие от такива, представляващи служебна информация. Така исканите копия от документи с депозираната молба са актове, предназначени за вътрешно ползване и законодателят не е предвидил връчване на копия от тях на лишените от свобода, а  в случая от приложения план на присъдата е видно, че със същия жалбоподателя  е запознат срещу подпис на 15.09.2019г.  Следва да се посочи, че информацията която се иска в т.2,3 и 4 в молбата  във вр. с  изпълнение на присъдата са част от затворническото досие на жалбоподателя, с която информация съгласно чл. 54, ал. 3 от ЗИНЗС, могат да се запознават само определени длъжностни лица от Главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", който  определя и реда и начина за предоставяне и използване на съдържащата се в него информация. Нещо повече с молбата не се иска предоставяне на такава информация, а копия от същите, като  в  ЗИНЗС липсва разпоредба, която да задължава Началника на Затвора Враца да предоставя копия от съответните документи, а само запознаване на лицата с тях, което в случая не се оспорва.  Също така следва да се посочи, че правилата за оценка на риска от рецидив и вреди, утвърдени от Министъра на правосъдието не представляват информация свързана с изпълнението на присъдата по см. на чл. 76, ал.1, т.1  ЗИНЗС.

Следователно в случая не са нарушени законни права и интереси на жалбоподателя, нито са останали неосъществени вменени от закона задължения на адм. орган, за да се приеме че е налице отказ за издаването на конкретен административен акт,  вкл. и мълчалив отказ, който да  подлежи на оспорване. Жалбата се явява недопустима, на основание чл. 159, т.1 АПК  и производството по делото следва да се прекрати.

Водим от горното и на основание чл.159, т.1 АПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Д.О.И.,***  срещу  Отказ на  Началника на Затвора Враца  да му  предостави информация по въпроси свързани с изпълнението на присъдата, по депозирана молба вх.№ М-4841/18.11.2019г.    .

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 885/2019г по описа на АдмС-Враца.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, чрез АдмС-Враца  пред ВАС-София в 7 дневен срок от съобщението на страните.

Да се връчи препис от определението на И. ***.

 

АДМ.СЪДИЯ: