Споразумение по дело №152/2020 на Районен съд - Добрич

Номер на акта: 52
Дата: 11 февруари 2020 г. (в сила от 11 февруари 2020 г.)
Съдия: Минка Кирчева
Дело: 20203230200152
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

2020 година                                                                                      град ДОБРИЧ

ДОБРИЧКИ РАЙОНЕН СЪД,                                                    ПЕТИ СЪСТАВ              

 

На 11 февруари 2020 година

В публично заседание в следния състав:       Председател: МИНКА КИРЧЕВА

                                                                       Съдебни заседатели:

                                                                                                

Секретар: ПАРАШКЕВА ХРИСТОВА

Прокурор: МАРИНЕЛА МАРЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МИНКА КИРЧЕВА

Н.о.х.д. № 152 по описа  на ДРС за 2020 година

 

            На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

            ОБВИНЯЕМАТА:П.Д.Й.  редовно призована чрез процесуалният си представител, явява се лично и се представлява от адв.Н.М., редовно упълномощена в хода на досъдебното производство.

 

ДОБРИЧКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – редовно уведомена, представлява се от прокурор МАРИНЕЛА МАРЧЕВА.

Съдът докладва, че по делото е приложена справка от Агенция Митници, ТД „ Северна морска „, с която ни уведомяват, че след проверка в Българската акцизна централизирана информационна система е установено, че П.Д.Й. към 10.02.2020г. не е регистрирано лице по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове в ТД Северна морска. На същото лице не е издавано разрешение за търговия с тютюневи изделия от директора на ТД Северна морска.

 

                                                ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Постигнахме споразумение със защитника на обвиняемата, което молим да разгледате в днешното съдебно заседание.

            АДВ. М.: Да се даде ход на делото и молим да разгледате и одобрите постигнатото между нас и представителя на ДРП споразумение.

           

С оглед становището на страните и липсата на процесуални пречки, съдът

                                               

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

            Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към проверка самоличността на обвиняемия:

            ОБВИНЯЕМАТА: П.Д.Й. –  родена на ***г***,..............:***, ЕГН: **********.

            Съдът на основание чл. 274, ал.1 от НПК разясни на страните правото на отвод по отношение  състава на съда, съдебния секретар и прокурора, както и правата  по НПК и същите заявиха, че не правят отвод.

            Съдът на основание чл. 274, ал.2 от НПК запита страните за искания по доказателствата и хода на съдебното следствие.

 

            ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по реда на съдебното следствие и няма да соча други доказателства.

            АДВ. М.: Нямаме искания и няма да сочим допълнителни доказателства.

 

            Предвид становищата на страните, липсата на други искания по доказателствата и реда на съдебното следствие, и с оглед преценката за съответност на процесното Споразумение със закона и морала / Решение № 159/23.04.2014г. на ВКС по н.д. № 486/2014г. ІІІ н.о. / съдът

                                                           

О П Р Е Д Е Л И:

                                    ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

Съдът докладва постигнато Споразумение между ДРП и адв. Н.М. – защитник на обвиняемата П.Д.Й. за решаване на делото, надлежно подписано от обвиняемата на основание чл. 381, ал. 6 от НПК и съдържащо декларацията й за отказ на съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК съдът запитва обвиняемата Й. разбира ли, че е обвинена в извършването на престъпление по чл. 234, ал.1 от НК, признава ли се за виновна, разбира ли, че евентуалното одобряване от съда на представеното споразумение за решаване на делото не подлежи на обжалване и ще има последиците на влязла в сила присъда, съгласна ли е с тези последици, доброволно ли е подписала споразумението

            ОБВИНЯЕМАТА Й.: Разбирам в какво съм обвинена и се признавам за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна тези последици да настъпят. Съгласна съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението.

           

Съдът на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

 

 О П Р Е Д Е Л И:

 

Да се впише в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, по силата на което

            ОБВИНЯЕМАТА: П.Д.Й. –  родена на ***г***,.............  ЕГН ********** се признава за виновна в това, че:

На 29.07.2019г. в къща, находяща се в .......................и в лек автомобил „Ауди“ модел „А8“ с рег.№Тх 6474ХН, паркиран на горепосочения адрес, държала акцизни стоки без бандерол, а именно 1793/хиляда седемстотин деветдесет и три/броя кутии с цигари без бандерол и 207 /Двеста и седем/ броя бутилки с алкохол без бандерол, всички на обща стойност 13 384,30 лв./Тринадесет хиляди триста осемдесет и четири лева и тридесет стотинки/, като такъв се изисква по закон, като нарушила разпоредбите на чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (Изм. - ДВ, бр.110 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2016 г., в сила от 11.03.2016 г.) Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове и разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове - чл. 2, т.2: "На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия"; чл. 12 ал.1 „Тютюн за пушене (за лула и цигари)" е: 1. тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка"; чл.4,т.7 "По смисъла на този закон: "Бандерол" е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки, закупува се от Министерството на финансите и не може да бъде предмет на последваща сделка."; чл. 64, ал. 4: "Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който" да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване като бандеролът за тютюневите изделия може да бъде поставен също и по начин, който гарантира, че не може да бъде премахнат от потребителската опаковка, без да бъде повреден, като случая не е маловажен,  поради което и на основание чл.234,  ал.1 във вр. с чл. 55, ал.1, т. 1 от НК, обвиняемата е съгласна да й бъде наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 381, ал.5, т.4 от НПК обвиняемата е съгласна възпитателната работа в срока на условното осъждане да се възложи на съответния районен инспектор по местоживеене.

На основание чл.55, ал.3 от НК обвиняемата Й. е съгласна кумулативно предвиденото наред с наказанието „лишаване от свобода” наказание „глоба” да не й се налага.

Не се налага кумулативно предвиденото в чл. 234, ал. 1 от НК наказание „ лишаване от права „ по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, тъй като обвиняемата не притежава такива.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК обвиняемата е съгласна да бъде осъдена да заплати сторените по делото разноски в размер на 86.30 /осемдесет и шест лева и тридесет стотинки/, които следва да бъдат внесени  по сметка на  ТД „Северна морска” при Агенция „Митници”.

На основание чл. 53, ал.1, буква „а” от НК и чл. 234, ал.3 от НК обвиняемата Й. е съгласна да се отнемат в полза на държавата иззетите като веществени доказателства:

- 1000 бр. кутии с цигари „Minsk super slims, без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-13 бр. кутии с цигари „Marlboro Gold без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-15 бр. кутии с цигари „RothmansDemi без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-358 бр. кутии с цигари „Parliment“ nigt blue без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-309 бр. кутии с цигари „Rothmans“ king size без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-88 бр. кутии с цигари „Compliment“ violet super slims без поставени български акцизни бандероли, с надписи по кутиите „ for duti free sale only,

-10 бр. кутии с цигари „Davidoff“ classic без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-190 бр. Стъклени бутилки, фабрично запечатани, с поставени етикети с надпис“ Пяна хата“ класична гоpiлка, 40% vol, с вместимосх 0,5,  без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

- 17 бр. Стъклени бутилки, фабрично запечатани, с поставени етикети с надпис“ Пшенична гоpiлка“, 40% vol, с вместимост 0,5,  без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли, предадени на МОЛ в ТД „Северна морска“ за съхранение.

 

ПРОКУРОР: …………….…………………          

                                           /М. МАРЧЕВА/

 

ЗАЩИТНИК:……….............                         ОБВИНЯЕМ: ………................

                             /АДВ. Н. М./                                    /П. Й./ 

 

 

Съдът след полагане подписите на страните запитва за искания по доказателствата.

            ПРОКУРОРЪТ: Моля да приемете материалите по д.п. № 30/19 г. по описа на ТД „Северна морска”. Други искания по доказателствата нямаме, след което моля да пристъпите към разглеждане на така постигнатото между страните в настоящото производство споразумение за прекратяване на наказателното производство. Съгласен съм споразумението да бъде одобрено.

            АДВ. М.: Моля да одобрите представеното споразумение и да прекратите наказателното производство по отношение на подзащитният ми.

Съдът на основание чл. 283 от НПК

                                               

   О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОЧИТА и приема приложените по Д.п. № 30/19г. по описа на  ТД „Северна морска” доказателства и запитва страните повторно за искания по доказателствата.

            ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства.

            АДВ. М.: Няма да сочим други доказателства.

 

            С оглед становищата на страните, СЪДЪТ намери делото за попълнено с необходимия доказателствен материал, обяви съдебното дирене за приключено и

                                                            О П Р Е Д Е Л И:

                                    ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

            ПРОКУРОРЪТ: Поддържам внесеното споразумение за прекратяване на наказателното производство и моля да одобрите същото като непротиворечащо на закона и морала. Налице са всички процесуални и материалноправни предпоставки за произнасянето Ви с определение по реда на чл. 382, ал.7 от НПК за одобрение на споразумението.

            АДВ.М.: Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което моля да го одобрите.

            Съдът предоставя последна дума НА ОБВИНЯЕМАТА:

            ОБВИНЯЕМАТА Й.: Моля да одобрите споразумението.

Съдът след изслушване становищата на страните и последната дума на обвиняемата, като прецени събраните по делото доказателства приема, че:

В хода на разследването по Д.п. № 30/19 по описа на  ТД „Северна морска” не са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. След приключване на същото от надлежно легитимирани страни е изготвено споразумение за решаване на делото, което в съответствие с разпоредбата на чл. 381, ал.6 от НПК е подписано доброволно от обвиняемата Й., изразяваща съгласието си с него, след деклариран отказ от съдебно разглеждане на делото по общия ред. От приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства по безспорен начин се установява, че обвиняемата П.Д.Й. на 29.07.2019г. в къща, находяща се в ............и в лек автомобил „Ауди“ модел „А8“ с рег.№Тх 6474ХН, паркиран на горепосочения адрес, държала акцизни стоки без бандерол, а именно 1793/хиляда седемстотин деветдесет и три/броя кутии с цигари без бандерол и 207 /Двеста и седем/ броя бутилки с алкохол без бандерол, всички на обща стойност 13 384,30 лв./Тринадесет хиляди триста осемдесет и четири лева и тридесет стотинки/, като такъв се изисква по закон, като нарушила разпоредбите на чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (Изм. - ДВ, бр.110 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2016 г., в сила от 11.03.2016 г.), с което деяние от обективна и субективна страна е осъществил признаците на регламентираното в чл. 234, ал.1 от НК престъпление. Постигнатото съгласие между страните за вида и размера на наказанието, за извършеното от обвиняемия престъпление не противоречат на закона и морала.

Предвид гореизложеното съдът намира, че са налице основанията за одобряване на процесното споразумение, поради което и на основание чл. 382, ал.7 във вр. с чл. 34, във вр. с чл. 33, ал.6 от НПК съдът  

                                                           

 

О П Р Е Д Е Л И:

                                                                      № …    

 

            ОДОБРЯВА постигнато между страните окончателно Споразумение по силата на което:

            ОБВИНЯЕМАТА: П.Д.Й. –  родена на ***г..............:***, ЕГН ********** се признава за виновен в това, че:

На 29.07.2019г. в къща, находяща се в .............................и в лек автомобил „Ауди“ модел „А8“ с рег.№Тх 6474ХН, паркиран на горепосочения адрес, държала акцизни стоки без бандерол, а именно 1793/хиляда седемстотин деветдесет и три/броя кутии с цигари без бандерол и 207 /Двеста и седем/ броя бутилки с алкохол без бандерол, всички на обща стойност 13 384,30 лв./Тринадесет хиляди триста осемдесет и четири лева и тридесет стотинки/, като такъв се изисква по закон, като нарушила разпоредбите на чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (Изм. - ДВ, бр.110 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2016 г., в сила от 11.03.2016 г.) Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове и разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове - чл. 2, т.2: "На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия"; чл. 12 ал.1 „Тютюн за пушене (за лула и цигари)" е: 1. тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка"; чл.4,т.7 "По смисъла на този закон: "Бандерол" е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки, закупува се от Министерството на финансите и не може да бъде предмет на последваща сделка."; чл. 64, ал. 4: "Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който" да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване като бандеролът за тютюневите изделия може да бъде поставен също и по начин, който гарантира, че не може да бъде премахнат от потребителската опаковка, без да бъде повреден, като случая не е маловажен,  поради което и на основание чл.234,  ал.1 във вр. с чл. 55, ал.1, т. 1 от НК, й се налага наказание „лишаване от свобода” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 381, ал.5, т.4 от НПК ВЪЗЛАГА възпитателната работа в срока на условното осъждане на съответния районен инспектор по местоживеене.

На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ НАЛАГА на обвиняемата Й. кумулативно предвиденото наред с наказанието „лишаване от свобода” наказание „глоба”.

Не се налага кумулативно предвиденото в чл. 234, ал. 1 от НК наказание „ лишаване от права „ по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, тъй като обвиняемата не притежава такива.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемата да заплати сторените по делото разноски в размер на 86.30 /осемдесет и шест лева и тридесет стотинки/, които следва да внесе  по сметка на  ТД „Северна морска” при Агенция „Митници”.

На основание чл. 53, ал.1, буква „а” от НК и чл. 234, ал.3 от НК ОТНЕМА в полза на държавата иззетите като веществени доказателства:

- 1000 бр. кутии с цигари „Minsk super slims, без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-13 бр. кутии с цигари „Marlboro Gold без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-15 бр. кутии с цигари „RothmansDemi без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-358 бр. кутии с цигари „Parliment“ nigt blue без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-309 бр. кутии с цигари „Rothmans“ king size без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-88 бр. кутии с цигари „Compliment“ violet super slims без поставени български акцизни бандероли, с надписи по кутиите „ for duti free sale only,

-10 бр. кутии с цигари „Davidoff“ classic без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

-190 бр. Стъклени бутилки, фабрично запечатани, с поставени етикети с надпис“ Пяна хата“ класична гоpiлка, 40% vol, с вместимосх 0,5,  без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли,

- 17 бр. Стъклени бутилки, фабрично запечатани, с поставени етикети с надпис“ Пшенична гоpiлка“, 40% vol, с вместимосх 0,5,  без поставени български акцизни бандероли, с поставени чужди бандероли, предадени на МОЛ в ТД „Северна морска“ за съхранение.

 

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х.д. № 152/20г. по описа на РС Добрич.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11:15 часа.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 11.02.2020 година.

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:........................ 

 

                                                                        СЕКРЕТАР: ............................…