Присъда по дело №137/2017 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 23 май 2017 г. (в сила от 16 март 2018 г.)
Съдия: Виктор Богданов Георгиев
Дело: 20171700200137
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 април 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРИСЪДА

 

 

Номер 6                           Година 2017                     Град Перник

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пернишки окръжен съд                                            нак. състав

На 23 май                                                               Година 2017

В публично заседание в следния състав:

Председател:ВИКТОР ГЕОРГИЕВ

    Член:ИВАНКА ШКОДРОВА

Съдебни заседатели:Н.Р.

 М.В.

 Г.Г.

Секретар: ПЕНКА АНКОВА

Прокурор:ПЛАМЕН НАЙДЕНОВ

 

като разгледа докладваното от Председателя НОХ  дело номер 137 по описа за 2017 година

П Р И С Ъ Д И:

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Л.Д. – роден на ***  ***, българин, с българско гражданство, жител и живущ в ***, с основно образование, женен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН  в това, че,

На ***г. в *** е направил опит умишлено да умъртви Р.Й.И. от ***, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления,  ако поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл.66 от НК, като деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, поради което и на осн. чл.116, ал.1, т.12, пр.1-во, вр. чл.115, вр. чл.29, ал.1, б. "а" и „б", вр.чл.18, ал.1 от НК, във вр. с чл.58а, ал.1, във вр. с чл.54 от НК му определя наказание „лишаване от свобода” за срок от 15 /петнадесет/ години, като на осн. чл.58а от НК намалява така определеното наказание с 1/3 и налага на подсъдимия наказание „лишаване от свобода” за срок от 10 /десет/ години.

На осн. чл. 57, ал.1,  т.2 б.”а” от ЗИНЗС определя подсъдимият да изтърпи наказанието „лишаване от свобода” при първоначален строг режим.

На осн.чл.59, ал.1, т.1 от НК приспада от наложеното наказание „лишаване от свобода” времето, през което подсъдимият е бил задържан под стража, а именно считано от 15.10.2016 г. до влизане на присъдата в сила, като един ден задържане под стража да се счита за един ден лишаване от свобода.

На осн. чл.53, ал.1, б.”а” от НК постановява иззетият като веществено доказателство един брой метален нож, с дръжка тип „бокс”, да се отнеме в полза на държавата.

Постановява иззетите като веществени доказателства трикотажна тениска, горнище на анцунг черно на цвят, с по три сини канта, както и долнище на анцунг черно на цвят, с по три сини канта, да се върнат на пострадалия Р.Й.И..

Постановява иззетите като веществени доказателства два броя стерилни тампона напоени с дестилирана вода да бъдат унищожени.

ОСЪЖДА подсъдимия Е.Л.Д. - със снета самоличност - да заплати на Р.Й.И. от ***, с настоящ адрес ***, ЕГН **********, сумата от 30 000 лв. представляваща обезщетение за претърпени от пострадалия неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания в резултат на извършеното от подсъдимия деяние, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на деянието *** г. до окончателното изплащане на сумата, като за разликата до пълният размер на гр. иск от 50 000 лв. го ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия Е.Л.Д. да заплати по сметка на ОД на МВР-П. сумата от 1141,74 лв. за направени разноски от фазата на ДП, а по сметка на Пернишкия окръжен съд да заплати сумата от 80 лв. за направени разноски от фазата на съдебното следствие.

ОСЪЖДА подсъдимия Е.Л.Д. да заплати по сметка на Окръжен съд-Перник сумата от 1200 лв. за държавна такса съразмерно уважената част на иска.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15 дневен срок, считано от днес.

 

Председател:

 

Член:

 

Съдебни заседатели:1.

 

                                2.

 

                                3.

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ на присъда по нох.дело №137/2017 год. по описа на Окръжен съд гр.Перник

************************************************************************

Водим от горното съдът постанови диспозитива на присъдата си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕН: