Определение по дело №6808/2011 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 5225
Дата: 9 декември 2011 г.
Съдия: Емилия Колева Енчева
Дело: 20115530106808
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 ноември 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                              08.12.2011 г.              Гр. Стара Загора

 

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД               ТРЕТИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На 8 декември                                                 2011 г.

В закрито заседание в следния състав:

 

Председател: ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА

 

 

Секретар: МАРИЯ ЙОРДАНОВА                         

 Прокурор: 

 като разгледа докладваното от РАЙОНЕН СЪДИЯ ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА

 гр.д.№ 6808 по описа за 2011 година.

 

        Предявена е искова молба  от Р.А.Г. и Н.П. Янкова-Г., с която молят съда  да развали договор за гледане и издръжка, сключен под форма на съдебна спогодба на 28.12.1993 г. в гр. Стара Загора по гр.д. № 4220/1999 г. на РС Стара Загора, по силата на която ищците прехвърлили на ответника Я.П.Я. собствените си 5/6 ид.ч. от апартамент в гр. Стара Загора, подробно описан в исковата молба.

Съдът констатира, че с исковата молба  ищцата Р.А.Г. моли да бъде освободена от такси и разноски по производството, тъй като не разполагала с достатъчно средства.

По искането съдът намира за установено следното:

Съгласно чл. 83, ал.2 от ГПК, такси и разноски по производството не се внасят от физическите лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. Преценката за наличие на предпоставките за освобождаване от внасяне на държавна такса се извършва от съда въз основа на доказателства за имущественото състояние на лицето, семейното му положение, здравословното състояние, трудова заетост, възраст и всички обстоятелства, относими към възможността за изпълнение на законоустановеното задължение за внасяне на държавни такси и разноски за производството по делото.

При преценка на представените по делото доказателства, относими към възможността на Р.А.Г. за внасяне на съответната държавна такса, съдът намира, че не са налице предпоставките за освобождаването й на основание чл. 83, ал.2 . Действително ищцата Р.Г. е пенсионерка, с влошено здравословно състояние. Но видно от разпореждане на ТП на НОИ, същата получава пенсия трикратно надвишаваща минималния размер на пенсията, определен за страната. Видно от справка от Община Стара Загора ищцата Р.Г. е ползвател на недвижим имот, находящ се в гр. Стара Загора, кв. Три чучура 49, вход-юг, ет.14, ап.42 и е данъчно задължено лице за данък върху недвижимите имоти и за такса за битови отпадъци. Исковата молба е предявена, освен от Р.А.Г. и от ищцата Н.П. Янкова, която е на 55 г. и е в трудоспособна възраст, същите са заплатили адвокатско възнаграждение в размер надвишаващ многократно дължимата ДТ.

Следователно съдът приема, че ищцата Р.А.Г. разполага с имущество, което би й позволило да заплати дължимата ДТ за депозираната от нея и ищцата Н.П. Янкова искова молба. Ето защо, съдът намира, че държавната такса, която ищците следва да заплатят в размер на 216.02 лв., съгласно чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК е в рамките на финансовите им възможности.

При тези данни, съдът намира, че не следва да освобождава ищцата Р.А.Г. от заплащане на такси и разноски по настоящото производство, поради което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Р.А.Г., ЕГН ********** *** със съдебен адрес – ул. Кольо Ганчев 64 – адв. Д.Л. ***, за освобождаване от задължението за внасяне на такси и разноски за депозираната от нея и от Н.П. Янкова искова молба, въз основа на която е образувано гр.д. № 6808/2011 г. по описа на Старозагорски районен съд.

ОСТАВЯ исковата молба без движение като ЗАДЪЛЖАВА ищците Р.А.Г. и Н.П. Янкова в едноседмичен срок от съобщението да внесат дължимата ДТ в размер на 216.02 лв. В противен случай исковата молба с приложенията ще бъде върната.

Определението, с което е оставена без уважение молбата за освобождаване от такси и разноски по производството подлежи на обжалване в едноседмичен срок от получаване на съобщението от молителя пред Старозагорски окръжен съд.

След изтичане на срока делото да се докладва незабавно.

 

                           

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: